Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο των επαφών του Ντάουνερ στην Αθήνα

Την πορεία και τις προοπτικές των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη συζήτησε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο των επαφών του Ντάουνερ στην Αθήνα | tovima.gr

Την πορεία και τις προοπτικές των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη συζήτησε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ κ. Γρ. Δελαβέκουρας χαρακτήρισε χρήσιμη τη συζήτηση και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να επαναλάβει πως η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί κανονικά, ελεύθερα από τις δυο πλευρές, χωρίς να καθορίζεται από τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

«Η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να σέβεται απολύτως το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να διαχωριστεί με τρόπο ξεκάθαρο ποιος είναι ο ρόλος της Ελλάδας και ποιος της Τουρκίας στη διαδικασία. Η Ελλάδα, επισήμανε, βρίσκεται στο πλάι του κυπριακού λαού και της ηγεσίας του και η στήριξη είναι δεδομένη, συνεχής και αδιαπραγμάτευτη, ενώ ο ρόλος της Τουρκίας είναι διαφορετικός.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, παίζει αποφασιστικό ρόλο με τις δυνάμεις κατοχής και το βαθμό επιρροής της, αλλά θα μπορούσε, όπως είπε, να απελευθερώσει την τουρκοκυπριακή ηγεσία ώστε να προχωρήσει εκείνη στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε, τέλος, την εκτίμηση ότι αν η Τουρκία ήθελε, θα μπορούσε να υπάρξει αποτέλεσμα, αλλά αυτό είναι ένα θέμα πολιτικής βούλησης.

Σχετικά με τις πληροφορίες που αφορούν την πραγματοποίηση μιας τριμερούς διάσκεψης (μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας – Βρετανίας) ο κ. Δελαβέκουρας ανέφερε ότι τέτοιος προγραμματισμός δεν υπάρχει.

Δηλώσεις Ντάουνερ

Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Δρούτσα ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Εθνη «κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν τις συνομιλίες».

Πρόσθεσε ότι τώρα συζητούνται από τις ηγεσίες των δύο πλευρών θέματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία και τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα λειτουργήσει εντός της ΕΕ.

Ακολούθως, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο μία ενωμένη Κύπρος θα συνεργασθεί με την ΕΕ, αν θα υπάρξουν μεταβατικές ρυθμίσεις με τους Τουρκοκύπριους να εντάσσονται πλήρως και επίσημα στην ΕΕ, καθώς και πώς θα λειτουργήσει η ενωμένη Κύπρος ως ομοσπονδιακό σύστημα.

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να συνεχισθεί η διαδικασία μέχρι τις εκλογές στα τουρκοκυπριακά εδάφη και ότι πρέπει να διατηρηθεί το μομέντουμ των διαπραγματεύσεων.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αγκυρα αναφορικά με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ σχολίασε ότι για το θέμα αυτό «τα λένε όλα οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που έχουν υιοθετηθεί από το 1974 μέχρι σήμερα. Μέσα στις αποφάσεις που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκεται η θέση των Ηνωμένων Εθνών» επισήμανε και κατέληξε:

«Η πρόκληση τώρα είναι να επανενωθεί η Κύπρος, να μην βλέπουμε πλέον τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το νησί στα δύο σήμερα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk