Ρωγμή ανησυχίας στο γεφύρι της Αρτας

«Ζητείται έγγαμος πρωτομάστορας». Θα μπορούσε να είναι αγγελία σε τοπική εφημερίδα της Αρτας, καθώς το ιστορικό γεφύρι της περιοχής βρίσκεται εν μέσω διαμάχης για το αν αντέχει το υπερβολικό τις τελευταίες εβδομάδες φορτίο νερού από τον Αραχθο, εξαιτίας βροχοπτώσεων αλλά και ρήγματος που υπέστη το παρακείμενο φράγμα Ιμαρέτ. Σύμφωνα με τη Νομαρχία Αρτας και την Περιφέρεια Ηπείρου, οι αυξημένες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από τον Αραχθο έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φθορών στη βάση του ιστορικού γεφυριού.

«Ζητείται έγγαμος πρωτομάστορας». Θα μπορούσε να είναι αγγελία σε τοπική εφημερίδα της Αρτας, καθώς το ιστορικό γεφύρι της περιοχής βρίσκεται εν μέσω διαμάχης για το αν αντέχει το υπερβολικό τις τελευταίες εβδομάδες φορτίο νερού από τον Αραχθο, εξαιτίας βροχοπτώσεων αλλά και ρήγματος που υπέστη το παρακείμενο φράγμα Ιμαρέτ. Σύμφωνα με τη Νομαρχία Αρτας και την Περιφέρεια Ηπείρου, οι αυξημένες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από τον Αραχθο έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φθορών στη βάση του ιστορικού γεφυριού.

Το φορτίο του νερού έγινε ακόμη μεγαλύτερο από τις 30 Ιανουαρίου, λόγω του ρήγματος στο αντιπλημμυρικό φράγμα του Ιμαρέτ, το οποίο από το 1954 εξυπηρετεί την άρδευση του κάμπου της Αρτας. Το ρήγμα έχει διαστάσεις 38 μέτρων και από εκεί «δραπετεύουν» περίπου 300 κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο τα οποία, σύμφωνα πάντα με τη Νομαρχία, θέτουν σε κίνδυνο τη στατικότητα του γεφυριού που δεσπόζει στην είσοδο της πόλης της Αρτας.

Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου αναφέρουν επίσης ότι δεν αποκλείεται οι τεράστιες ποσότητες νερού να δημιουργήσουν το φαινόμενο των αναστροφών στον Αμβρακικό Κόλπο. Η αναστροφή των νερών αλλάζει τη θερμοκρασία του κόλπου και πιθανόν ευθύνεται για μαζικούς θανάτους ψαριών στις ιχθυοκαλλιέργειές του. Ο νομάρχης Αρτας κ. Γ. Παπαβασιλείου επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος για το ιστορικό γεφύρι είναι μεγάλος, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι έντονες βροχοπτώσεις και όταν λιώσουν τα χιόνια στα ορεινά. Από τη μηδενική ταχύτητα με την οποία κυλούσε το νερό του Αραχθου στη βάση του γεφυριού, σήμερα κινείται με ροή 250-300 κυβικών μέτρων το δευτερόλεπτο και ενδέχεται να φτάσει ως τα 600».

Το φράγμα του Ιμαρέτ είναι ουσιαστικά ένας ταμιευτήρας νερού ο οποίος χρησιμεύει για την άρδευση του κάμπου της Αρτας- έπεται δε των υδροηλεκτρικών φραγμάτων Πουρνάρι 1 και 2. Το Ιμαρέτ έχει υποστεί ρήγματα δύο φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, το 2000 και το 2006, όταν επίσης εκφράστηκαν φόβοι για τις συνέπειες που θα είχε στο γεφύρι, ενώ σε μια περίπτωση τα ορμητικά νερά παρέσυραν απορρίμματα από γειτονική χωματερή ξεβράζοντάς τα στον Αμβρακικό. Το 1989 επίσης, μια οικογένεια αθίγγανων είχε βρει τραγικό θάνατο από πνιγμό όταν αυξήθηκε απότομα η ροή νερού στον Αραχθο και την παρέσυρε την ώρα που βρισκόταν στις όχθες της. «Τα γεφύρια είναι για τα ποτάμια» λέει ο γενικός γραμματέας του Δήμου Αρτας κ. Κ. Παπαθεοδώρου . «Αυτή τη στιγμή, με τις βροχές σε εξέλιξη, ουδείς γνωρίζει αν έχει προκληθεί κάποια βλάβη στο γεφύρι. Ούτε τρίζει, ούτε υπάρχει εμφανής φθορά, ούτε… φωνάζει η γυναίκα του πρωτομάστορα. Οταν υποχωρήσουν τα νερά, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα εξετάσουν αν υπάρχει ζημιά. Οτιδήποτε λέγεται τώρα είναι απλώς ανεύθυνο» σημειώνει και τονίζει: «Το γεφύρι έχει αντέξει δέκα αιώνες τώρα. Λέτε να πέσει με μια νεροποντή;».

Πρόκειται για συνήθη πρακτική της ΔΕΗ να κρατάει νερό στους ταμιευτήρες του υδροηλεκτρικού εργοστασίου προκειμένου αυτό να μη μείνει εκτός λειτουργίας το καλοκαίρι, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής. Οταν όμως κατά τον χειμώνα προκύπτουν πολλές βροχές, απελευθερώνονται οι επιπλέον ποσότητες που έχουν παρακρατηθεί για λόγους ασφαλείας και έτσι δημιουργούνται τα προβλήματα για το Ιμαρέτ ή τις παρόχθιες περιοχές, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Δημιουργείται πρόβλημα και με τις καλλιέργειες που «αποκαλύφθηκαν» τα τελευταία χρόνια όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά του Αράχθου, με τους αγρότες που τις εκμεταλλεύονται να βρίσκουν τα χωράφια τους πλημμυρισμένα και τα ζώα τους πνιγμένα. Την προσεχή Παρασκευή κλιμάκιο της ΔΕΗ από την Αθήνα θα επισκεφθεί το φράγμα του Ιμαρέτ προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος της ζημιάς και να την αποκαταστήσει. «Προκειμένου να μην εμπλακούμε στις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου και τη διενέργεια διαγωνισμού για την αποκατάσταση του προβλήματος, προτιμούμε να αναλάβει τη σχετική δαπάνη η ΔΕΗ» σημειώνει ο νομάρχης. Ρίχνουν τις ευθύνες στο φράγμα του Ιμαρέτ
«Δεν υπάρχει ακόμη πρόβλημα με το γεφύρι», δηλώνει πάντως και ο διευθυντής των φραγμάτων του Πουρναρίου, που προηγούνται του Ιμαρέτ, κ. Ν. Μπόκος. Εξηγεί ότι πρόκειται για ένα ήσσονος σημασίας έργο, «που κατασκευάστηκε αποκλειστικά για την άρδευση του κάμπου της Αρτας, το οποίο, παράλληλα, ανακόπτει την ορμή του Αράχθου και λειτουργεί ως ανυψωτής και καταστροφέας ενέργειας».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο και μέλος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, κ. Ι. Παπαδημητρίου , το φράγμα του Ιμαρέτ, από την ημέρα που κατασκευάστηκε, ευθύνεται για φθορές στο γεφύρι επειδή ακριβώς στερεί τις φερτές ύλες και τη λάσπη που θα ενίσχυαν τη βάση του. «Το νερό, δίχως παρεμβάσεις στη ροή του, εκτός του ότι εμπλούτιζε τη ζωντάνια του ποταμού και του Αμβρακικού, ουσιαστικά λειτουργούσε και ως “χτίστης” της σταθερότητας του γεφυριού με τις φερτές ύλες που εναπόθετε στη βάση του» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk