γνωμη

Αγνοια κινδύνου

Παρακολουθώντας τη δημόσια συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας γενικότερα νιώθει ο καθείς το έλλειμμα κατανόησης του προβλήματος και την άγνοια κινδύνου. Οι περισσότεροι που συνομιλούν δημοσίως στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα, ακόμη και στο Κοινοβούλιο δείχνουν ότι δεν έχουν αίσθηση των συνθηκών, δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων, αναφέρονται μάλλον σε άλλον τόπο, σε άλλη χώρα και σίγουρα σε άλλη οικονομία.

Παρακολουθώντας τη δημόσια συζήτηση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας γενικότερα νιώθει ο καθείς το έλλειμμα κατανόησης του προβλήματος και την άγνοια κινδύνου.

Οι περισσότεροι που συνομιλούν δημοσίως στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα, ακόμη και στο Κοινοβούλιο δείχνουν ότι δεν έχουν αίσθηση των συνθηκών, δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων, αναφέρονται μάλλον σε άλλον τόπο, σε άλλη χώρα και σίγουρα σε άλλη οικονομία.

Δεν έχουν ακόμη και τώρα αντιληφθεί ότι η χώρα, οι λειτουργίες της, η καθημερινότητά της, οι μισθοί, οι συντάξεις, οι απλούστερες των πληρωμών, από την καθαριότητα και την εκτέλεση των δημοσίων έργων ως τη λειτουργία των σχολείων και των νοσοκομείων, κινδυνεύουν καθώς εξαρτώνται απολύτως από τον διεθνή δανεισμό.

Ο οποίος- είναι απαραίτητο να διευκρινισθεί για όσους ακόμη δεν καταλαβαίνουν τι μας συμβαίνει- ότι δεν είναι εξασφαλισμένος.

Για αυτόν τον δανεισμό άλλωστε παλεύουμε τόσους μήνες.

Ολη η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες και τις αγορές γίνεται ακριβώς για τα δανεικά που χρειαζόμαστε και για τους όρους σύναψης των δανείων, ώστε να μην καταρρεύσει η χώρα από το βάρος των τόκων και των χρεολυσίων.

Περιττό, δε, να πούμε ότι τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Αν η χώρα δεν βρει δανεικά ή αν αυτά κοστίζουν πανάκριβα, αντίστοιχο βάρος θα μεταφερθεί και στις τράπεζες, με αποτέλεσμα να ξεμείνουν από πόρους και να μην είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα.

Μάλιστα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, όσο καθυστερεί η διαπραγμάτευση και δεν λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα που θα δημιουργούν την πεποίθηση ότι η χώρα μας είναι ικανή να αποπληρώνει τα χρέη της, να συμβούν ατυχήματα και η Ελλάδα να κινδυνεύσει από απρόβλεπτα γεγονότα και ακραία περιστατικά.

Ουσιαστικά οι περισσότεροι που συζητούν δημοσίως για την ελληνική οικονομία δεν κατανοούν ότι η χώρα δεν είναι πια σε θέση να στηρίξει τη διατήρηση του υφιστάμενου επιπέδου ευημερίας.

Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι η Ελλάδα ζει πέραν των δυνάμεών της τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πως η κρίση αποκάλυψε το πρόβλημα, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν ανεκτό και διαχειρίσιμο και τώρα πια δεν είναι. Αν οι κυρίαρχες δυνάμεις της πολιτικής και το πλήθος των πολιτικολογούντων στα μέσα ενημέρωσης δεν κατανοήσει τις παραπάνω βασικές συνθήκες και απλές αλήθειες, οι οποίες ορίζουν και περιγράφουν το πρόβλημα, δεν πρόκειται να βρεθούν βιώσιμες λύσεις.

akarakousis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk