Μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων από τις τράπεζες

Σε έκδοση ομολογιακών εκδόσεων συνολικού ύψους 240 δισ. δολαρίων θα προχωρήσουν μέσα στην επόμενη τριετία οι 24 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των εργασιών τους και την προσαρμογή τους στους νέους κανόνες που θέτει το Σύμφωνο της Βασιλείας. Στην εκτίμηση αυτή προέβη η Citigroup, τονίζοντας σε έκθεσή της ότι επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, καθώς αυξάνεται η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων. Επιπλέον, …

Μπαράζ ομολογιακών εκδόσεων από τις τράπεζες | tovima.gr

Σε έκδοση ομολογιακών εκδόσεων συνολικού ύψους 240 δισ. δολαρίων θα προχωρήσουν μέσα στην επόμενη τριετία οι 24 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των εργασιών τους και την προσαρμογή τους στους νέους κανόνες που θέτει το Σύμφωνο της Βασιλείας. Στην εκτίμηση αυτή προέβη η Citigroup, τονίζοντας σε έκθεσή της ότι επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της χρηματοδότησης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, καθώς αυξάνεται η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων.

Επιπλέον, οι αναλυτές της αναμένουν πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών από την κακή δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται χώρες της ευρωζώνης. Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι τον περασμένο μήνα οι συγκεκριμένες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65%- 70% των περιουσιακών στοιχείων του κλάδου, πραγματοποίησαν εκδόσεις ομολόγων ύψους 56 δισ. ευρώ, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Από την πλευρά της, η Αlpha Βank τονίζει ότι η προσοχή των αγορών έχει τώρα στραφεί στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στα επόμενα έτη για να αποφευχθεί η πολύ επικίνδυνη διόγκωση του δημοσίου χρέους αυτών των χωρών, πολλές από τις οποίες επιβαρύνονται με υψηλό βαθμό χρέωσης και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας τους. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή θα οδηγήσει τελικά σε πολύ χαμηλή ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο όχι μόνο το 2010 αλλά και στα επόμενα έτη. Ηδη η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε τη διακοπή της ποσοτικής ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας, αλλά δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2010.

Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πολιτική της ΕΚΤ, όπου η αύξηση των επιτοκίων δεν θα πρέπει τώρα να αναμένεται πριν από τις αρχές του 2011. Οι εξελίξεις αυτές εξακολουθούν να επιβαρύνουν το ευρώ το οποίο διατηρείται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το δολάριο. Σε αυτό το περιβάλλον ανακοινώθηκε η (χαμηλότερη του αναμενομένου) αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο δ΄ τρίμηνο του 2009, κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση, η οποία προσδιορίστηκε από τη μηδενική αύξηση του ΑΕΠ της Γερμανίας, καθώς και από την πτώση του ΑΕΠ στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk