Ανησυχούν οι αγορές για αδυναμία των οικονομιών ΗΠΑ και Γερμανίας

Tο πισωγύρισμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και της επιχειρηματικής στη Γερμανία, προκαλώντας ανησυχίες ως προς την αντοχή της ανάκαμψης της αμερικανικής και της γερμανικής οικονομίας, επιδείνωσε την τρέχουσα αβεβαιότητα των επενδυτών και προκάλεσε νέα πτώση στα χρηματιστήρια. Και οι τρεις αμερικανικές αγορές- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq – έχαναν γύρω στο 1% και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης γύρω στο 1,50% ενωρίς χθες το απόγευμα. Μεγάλη επίσης η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Tο πισωγύρισμα της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ και της επιχειρηματικής στη Γερμανία, προκαλώντας ανησυχίες ως προς την αντοχή της ανάκαμψης της αμερικανικής και της γερμανικής οικονομίας, επιδείνωσε την τρέχουσα αβεβαιότητα των επενδυτών και προκάλεσε νέα πτώση στα χρηματιστήρια. Και οι τρεις αμερικανικές αγορές- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq – έχαναν γύρω στο 1% και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης γύρω στο 1,50% ενωρίς χθες το απόγευμα. Μεγάλη επίσης η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η απρόσμενη επιδείνωση της ψυχολογίας των καταναλωτών στις ΗΠΑ ανησύχησε τους επενδυτές διότι συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει μπει φρένο στην καταστροφική πτώση των τιμών των κατοικιών και παράλληλα η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα ισχυρή. Ωστόσο τα πολύ υψηλά επίπεδα της ανεργίας επισκιάζουν τις θετικές αυτές εξελίξεις. Υστερα από τρεις κατά σειρά μήνες ανόδου, ο γενικός δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Βoard σημείωσε απρόσμενη συρρίκνωση υποχωρώντας στο 46 τον Φεβρουάριο από 56,5 τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ελάχιστη υποχώρηση στα επίπεδα του 55. Σημειωτέον ότι υποχώρησαν και οι δύο επί μέρους δείκτες του Conference Βoard: ο δείκτης που μετρά την αισιοδοξία των καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και, κυρίως, ο δείκτης των εξάμηνων προσδοκιών.

Η πτώση των προσδοκιών των καταναλωτών υποδηλώνει πως οι πολίτες στις ΗΠΑ δεν αισιοδοξούν ότι επίκειται η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας. Οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές παρακολουθούν από κοντά τους δείκτες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης προκειμένου να ανιχνεύσουν ειδήσεις ως προς την ισχύ της αγοραστικής θέσης των Αμερικανών, οι δαπάνες των οποίων μετρούν πλέον του 80% για την αμερικανική οικονομία. Οι οικονομολόγοι του Conference Βoard αποδίδουν την εκ νέου πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Επισημαίνουν ότι διαψεύστηκαν οι ελπίδες των καταναλωτών πως η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας σύντομα θα αποδώσει καρπούς.

Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι και ο νέος χρόνος ξεκίνησε με συρρίκνωση της κρίσιμης αγοράς εργασίας των ΗΠΑ παρ΄ ότι η αμερικανική οικονομία σημείωσε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάκαμψης το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αποδεικνύεται ότι η επιχειρηματική Αμερική αντέδρασε ιδιαίτερα αρνητικά στη χρηματοπιστωτική κρίση. Απέλυσαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, μείωσαν κατακόρυφα τα αποθέματα και μηδένισαν το χρέος προκειμένου να κρατηθούν στη ζωή οι αμερικανοί επιχειρηματίες. Σημειωτέον ότι οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ανήλθαν σε 4,2 εκατομμύρια το 2009 και ο μέσος όρος της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 9,3% από 5,8% που ήταν το 2008 και 4,6% το 2007- ενώ από τον Δεκέμβριο του 2007, όταν άρχισε η χειρότερη μεταπολεμική ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, χάθηκαν περισσότερες από 8 εκατ. θέσεις εργασίας. Ευτυχώς που στο άλλο κρίσιμο μέτωπο, αυτό της αγοράς κατοικίας, υπάρχει βελτίωση. Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών ανέβηκαν 0,3% τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να σημειώνουν άνοδο για έβδομο κατά σειρά μήνα, σύμφωνα με τον σύνθετο δείκτη S&Ρ/CaseShiller. Παρά την άνοδο αυτή, ο δείκτης S&Ρ/Case-Shiller- ο οποίος μετρά τις τιμές των κατοικιών στις 20 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιφέρειες των ΗΠΑ- είναι ακόμη χαμηλότερος κατά 30% από ό,τι τα ύψη όπου είχε φθάσει τον Μάιο του 2006.

Στην Ευρώπη, ο ηγέτης-δείκτης που μετρά το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, ο δείκτης του Ινστιτούτου Ιfo, έπεσε, ενώ αναμενόταν η άνοδός του. Συγκεκριμένα, υποχώρησε στο 95,2 τον Φεβρουάριο από 95,8 τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει άνοδο στο 96,1. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Χανς-Βέρνερ Σιν, απέδωσε την πτώση του δείκτη «στην αδυναμία των καταναλωτών και στον περιορισμό του κατασκευαστικού τομέα εξαιτίας των πολύ κακών καιρικών συνθηκών». Επεσήμανε πάντως ότι «η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί μόλις περάσει ο χειμώνας». Σημειωτέον ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Βundesbank) προβλέπει ότι οι οικονομικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι 1,6% τον τρέχοντα χρόνο, από μεγάλη συρρίκνωση 5% πέρυσι. Οι αισιόδοξες αυτές προβλέψεις οφείλονται στις εκτιμήσεις ότι η βουτιά του ευρώ- χάνει έναντι του δολαρίου γύρω στο 10% τους τελευταίους τρεις μήνες- θα τονώσει την εξαγωγική δραστηριότητα της ευρωζώνης. Σημειωτέον ότι ο βιομηχανικός τομέας της Γερμανίας επεκτάθηκε τον Φεβρουάριο με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δυόμισι ετών και οι εξαγωγές της αυξήθηκαν κατά 3% τον Δεκέμβριο. Επίσης οι ζημιές της Commerzbank ανήλθαν σε 4,5 δισ. ευρώ από επισφαλή δάνεια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk