«Και τσιγάρο, και λιακάδα»

Το δίλημμα των ιδιοκτητών εστιατορίων είχε μέχρι πρότινος την εξής μορφή: Είτε εφαρμόζουμε το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος και ρισκάρουμε να χάσουμε ορισμένους από τους καπνιστές πελάτες μας είτε κάνουμε τα στραβά μάτια. Υπάρχει όμως και η τρίτη λύση: γυάλινα κλουβιά μόνο για καπνιστές εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» του νόμου και κάνουν θραύση (ευτυχώς για όλους, όχι κυριολεκτικά…). Η πλατεία μπροστά από το εστιατόριο «L΄ Αbreuvoir» στο Κολωνάκι μεταμορφώθηκε πρόσφατα χάρη σε μια λυόμενη κατασκευή από γυαλί και αλουμίνιο.

Το δίλημμα των ιδιοκτητών εστιατορίων είχε μέχρι πρότινος την εξής μορφή: Είτε εφαρμόζουμε το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος και ρισκάρουμε να χάσουμε ορισμένους από τους καπνιστές πελάτες μας είτε κάνουμε τα στραβά μάτια.

Υπάρχει όμως και η τρίτη λύση: γυάλινα κλουβιά μόνο για καπνιστές εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» του νόμου και κάνουν θραύση (ευτυχώς για όλους, όχι κυριολεκτικά…).

Η πλατεία μπροστά από το εστιατόριο «L΄ Αbreuvoir» στο Κολωνάκι μεταμορφώθηκε πρόσφατα χάρη σε μια λυόμενη κατασκευή από γυαλί και αλουμίνιο. Το σχήμα της θυμίζει γυάλινα κλουβιά, τα οποία δημιουργούν έναν διαφανή πολυμορφικό χώρο, ο οποίος αποτελείται από οκτάγωνα αναπτυγμένα μέσα στην πλατεία. Οι γυάλινοι «τοίχοι» της κατασκευής λειτουργούν μάλιστα ως παράθυρα, τα οποία ανοίγουν περιστρεφόμενα γύρω από έναν άξονα. Ετσι ο χώρος αερίζεται εύκολα, ενώ – για τις κρύες ημέρες- θερμαίνεται από ειδικές σόμπες. Μια κατασκευή υψηλής ποιότητας, ανάλογης εκείνης του εστιατορίου.

«Η ανταπόκριση των πελατών είναι ενθουσιώδης», σχολιάζει η κυρία Κλαίρη Κότση, συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου. «Η διαφανής κατασκευή τούς επιτρέπει να απολαμβάνουν την ηλιοφάνεια, ενώ παράλληλα οι περιστρεφόμενοι “τοίχοι” προσφέρουν επαρκή εξαερισμό» τονίζει, προσθέτοντας ότι πρόσφατα ακόμη και… μη καπνιστές επέλεξαν να καθίσουν στα γυάλινα κλουβιά τις ηλιόλουστες ημέρες! «Με τέτοιου είδους κατασκευές έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τους εξωτερικούς χώρους καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία των μη καπνιστών» τονίζει η κυρία Ολγα Θαρουνιάτη , η οποία συστήνεται ως καπνίστρια που σέβεται πλήρως τους μη καπνιστές. «Αλλωστε, αν υπάρχει μια χώρα που προσφέρεται για πρωτοποριακές πατέντες τέτοιου είδουςαυτή είναι σίγουρα η Ελλάδα» προσθέτει. Δεν έχουν βέβαια όλοι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και μπαρ τη δυνατότητα να επενδύσουν ένα τόσο υψηλό χρηματικό ποσό για τέτοιου είδους κατασκευές. Υπάρχουν όμως και πολύ φθηνότερες εναλλακτικές- ας όψεται το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο! Πλαστικά καλύμματα που καλύπτουν περιμετρικά τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο έξω από το εστιατόριο, ειδικά διαφανή παραπετάσματα μεγάλου ύψους, εξωτερικές σόμπες- τα γνωστά «μανιτάρια»- σε συνδυασμό με διαφανείς τέντες είναι μόνο μερικές από τις πιθανές λύσεις. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και η αντίδραση του κοινού- ευτυχώς- ενθουσιώδης.

«Με λίγη καλή διάθεση, οι καπνιστές μπορούν να “βολευτούν” χωρίς να δημιουργούν προβλήματα ούτε στους ιδιοκτήτες των εστιατορίων ούτε στους μη καπνιστές» σχολιάζει ο κ. Ευθύμης Μπάνας, καθώς απολαμβάνει καφέ και τσιγάρο σκεπασμένος με… μια κουβέρτα! Αναρωτιέστε πού τη βρήκε; Πρόκειται για άλλη μία πρωτότυπη ελληνική πατέντα: στον εξωτερικό χώρο των μη καπνιστών του cafe bar «Νice ΄n΄ easy» στο Κολωνάκι παρέχονται ακόμα και χρωματιστά κουβερτάκια για τους θαμώνες που εξακολουθούν να κρυώνουν παρά το πλαστικό παραπέτασμα και τις σόμπες.

Για όσους πάντως αναρωτιούνται αν κατασκευές τέτοιου τύπου είναι νόμιμες, ουδείς μπορεί να δώσει κατηγορηματική απάντηση. Σύμφωνα με την κυρία Κότση, πρόκειται για μια λυόμενη κατασκευή η οποία σχεδιάστηκε απλώς για να προσφέρει στα τραπέζια του εξωτερικού χώρου προστασία από τις καιρικές συνθήκες. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μόνιμη» δηλώνει κατηγορηματικά.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με αυτή τη λογική, τα γυάλινα κλουβιά βασίζονται στο «παραθυράκι» του νόμου που προβλέπει ότι οι εξωτερικοί χώροι τραπεζοκαθισμάτων δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση του καπνίσματος, ακόμη και αν καλύπτονται από σκέπαστρο. Αρκεί όμως το γεγονός ότι η κατασκευή λύνεται εύκολα και γρήγορα για να «εξαιρεθούν» τα κλουβιά από τις αυστηρές διατάξεις του νόμου; Τα παραπάνω αναμένεται να απαντηθούν, καθώς- όπως αναγνωρίζει και η ίδια η κυρία Κότση- στην Ελλάδα ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος κάποιος για το πώς θα εφαρμοστεί μια αμφιλεγόμενη νομική διάταξη.

Τι λέει ο νόμος για τα εστιατόρια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Πλαστικά ή γυάλινα διαφανή καλύμματα, που καλύπτουν περιμετρικά τα τραπέζια στο πεζοδρόμιο έξω από το εστιατόριο, δίνουν λύσεις για τους καπνιστές πελάτες

4 Στα κάτω των 70 τ.μ. ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν το εστιατόριο θα λειτουργεί αποκλειστικά για καπνιστές ή για μη καπνιστές. Αν επιλέξει να επιτρέπεται το κάπνισμα, οφείλει να υποβάλει αίτηση για την έκδοση ειδικής άδειας.

4 Στα άνω των 70 τ.μ. ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να απαγορεύσει το κάπνισμα. Εχει ωστόσο τη δυνατότητα να δημιουργήσει χώρο καπνιστών, μέγιστου εμβαδού ίσου με το 30% του συνολικού χώρου.

4 Ο χώρος καπνιστών πρέπει να είναι πλήρως διαχωρισμένος από το υπόλοιπο εστιατόριο.

4 Οι εξωτερικοί χώροι δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση του καπνίσματος, ακόμη και όταν καλύπτονται από σκέπαστρο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk