Υγιή τα παιδιά της εξωσωματικής γονιμοποίησης

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ Περισσότερα από 30 χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού «του σωλήνα» επιστήμονες ανέφεραν ότι τα τρία εκατομμύρια και πλέον παιδιά που έχουν γεννηθεί με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων εξίσου υγιή με εκείνα που έχουν συλληφθεί με τον «παραδοσιακό» τρόπο. Οι καθησυχαστικές αυτές ανακοινώσεις για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια αλλά και για τους γονείς παιδιών της… εξωσωματικής έγιναν κατά τη διάρκεια του ετή…

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ Περισσότερα από 30 χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού «του σωλήνα» επιστήμονες ανέφεραν ότι τα τρία εκατομμύρια και πλέον παιδιά που έχουν γεννηθεί με μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων εξίσου υγιή με εκείνα που έχουν συλληφθεί με τον «παραδοσιακό» τρόπο.

Οι καθησυχαστικές αυτές ανακοινώσεις για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια αλλά και για τους γονείς παιδιών της… εξωσωματικής έγιναν κατά τη διάρκεια του ετή σιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης. Ερευνητές που μελετούν τις τελευταίες δεκαετίες την πορεία της υγείας αυτών των παιδιών σημείωσαν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υγιή και φυσιολογικά. Ορισμένα μόνο παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, όπως ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, ή χαμηλό βάρος το οποίο συνδέεται με παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή. «Σε γενικό πλαίσιο τα παιδιά αυτά δεν έχουν προβλήματα υγείας» σημείωσε ο Αντρε βαν Στέιτεργκεμ από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. «Είναι ένα καθησυχαστικό μήνυμα, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουμε την παρακολούθηση».

Πράγματι, αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι θετικά, ορισμένοι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι πολύ μεγαλύτερα των 30 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να καταλήξουμε αν στα 50 έτη τους θα εμφανίσουν παχυσαρκία, υπέρταση ή άλλα προβλήματα υγείας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk