Στον… πάγο οι σχέσεις Αθήνας – Φαναρίου

Oι κινήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου έχουν δημιουργήσει ψυχρότητα στις σχέσεις κυβέρνησης και Φαναρίου, η οποία μολονότι δεν ομολογείται εξακολουθεί να έχει παρενέργειες. Την περασμένη Κυριακή- Κυριακή της Ορθοδοξίας- στο Φανάρι εμφανίστηκε μόνο ο γενικός πρόξενος κ. Β.Μπορνόβας. Επί σειρά ετών εκπροσωπούσε την κυβέρνηση σε αυτήν την κορυφαία για την Ορθοδοξία εορτή ο υφυπουργός Εξωτερικών και είχε λάβει τη μορφή εθίμου. Εφέτος, όχι μόνο δεν παρέστη ο κ. Σπ.

Oι κινήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου έχουν δημιουργήσει ψυχρότητα στις σχέσεις κυβέρνησης και Φαναρίου, η οποία μολονότι δεν ομολογείται εξακολουθεί να έχει παρενέργειες. Την περασμένη Κυριακή- Κυριακή της Ορθοδοξίας- στο Φανάρι εμφανίστηκε μόνο ο γενικός πρόξενος κ. Β.Μπορνόβας. Επί σειρά ετών εκπροσωπούσε την κυβέρνηση σε αυτήν την κορυφαία για την Ορθοδοξία εορτή ο υφυπουργός Εξωτερικών και είχε λάβει τη μορφή εθίμου. Εφέτος, όχι μόνο δεν παρέστη ο κ. Σπ.Κουβέλης αλλά στη λειτουργία δεν προσήλθε ούτε και ο πρεσβευτής κ. Φ. Ξύδας, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στην Πρίγκιπο. Η υποβαθμισμένη, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, εκπροσώπηση της κυβέρνησης ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο. Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επέμεινε ότι δεν υφίσταται θέμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ότι η εικόνα που δόθηκε οφείλεται σε σειρά συμπτώσεων.

Πηγές που γνωρίζουν καλά το κυβερνητικό και εκκλησιαστικό παρασκήνιο τόνιζαν ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει πλήρη ουδετερότητα στην ένταση που επικρατεί ανάμεσα στον κ.κ. Βαρθολομαίο και στον κ. Ιερώνυμο. Αφορμή αποτέλεσε η παρέμβαση του Πατριαρχείου και η αναβολή των εκλογών νέων μητροπολιτών στην Κηφισιά και στο Ιλιον ώσπου να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση του καθαιρεθέντος πρώην Μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτη. Στο πλαίσιο αυτής της ουδετερότητας ορισμένοι ενέτασσαν και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας επέλεξε την Κυριακή να παραστεί στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων αντί να παραμείνει στην Αθήνα και να παραθέσει το παραδοσιακό, από εποχής Σεραφείμ , γεύμα στα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Ο κ. Παπούλιας όμως επισκέπτεται κάθε χρόνο στην επέτειο τα Ιωάννινα και επιπλέον πηγές από την Αρχιεπισκοπή σημείωναν ότι ο Πρόεδρος είχε ενημερώσει για το πρόγραμμά του.

Ως σήμερα πάντως η εκπροσώπηση της κυβέρνησης ήταν συνήθως πολυμελής. Παρ΄ όλο που δεν ήταν απαραίτητη η τήρηση πρωτοκόλλου, αρκετά κυβερνητικά στελέχη τιμούσαν το Φανάρι με την παρουσία τους την εν λόγω ημέρα. Διπλωματικές πηγές στο υπουργείο Εξωτερικών ανέφεραν ότι δεν υπάρχει βαθύτερο θέμα και ότι όλα οφείλονται σε συγκυριακές αντιξοότητες. Ο κ. Κουβέλης βρισκόταν στην Ισπανία συμμετέχοντας σε άτυπο Συμβούλιο Υπουργών, ο υφυπουργός Παιδείας κ Ι. Πανάρετος είχε μόλις επιστρέψει από την Αμερική και ο υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης είχε μόλις γυρίσει από το Αμπου Ντάμπι όπου πραγματοποίησε αιφνίδια επίσκεψη με την υπουργό Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη. Επίσης, διαψεύδονται επισήμως οι φήμες για επικοινωνία του κ.κ. Βαρθολομαίου με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Παρ΄ όλα αυτά στελέχη της κυβέρνησης δεν κρύβουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τον προβληματισμό τους για ενδεχόμενη αρνητική τροπή της υπόθεσης καθώς αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν η φράση «οιονδήποτε κράτος» που επέλεξε να αναφέρει για τη χώρα μας ο κ.κ. Βαρθολομαίος στην επιστολή που απηύθυνε προς την Εκκλησία της Ελλάδος.

Στις 2 Μαρτίου το Συνοδικό Δικαστήριο
Γ ια την Τρίτη 2 Μαρτίου μετατέθηκε το δευτεροβάθμιο Συνοδικό Δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση του πρώην μητροπολίτη Αττικής κ. Παντελεήμονος Μπεζενίτη. Αρχικά το δικαστήριο είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, αλλά άλλαξε η σύνθεσή του και κρίθηκε απαραίτητη η χρονική μετάθεσή του για μερικές ημέρες προκειμένου να προετοιμαστούν οι αρχιερείς που θα συμμετάσχουν.

Αρχικά του δικαστηρίου θα προεδρεύσει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει την αυτοεξαίρεσή του επειδή, όπως δήλωσε, έχει λάβει θέση έναντι του πρώην μητροπολίτη Αττικής. Αν το δικαστήριο αποδεχθεί το αίτημα του Αρχιεπισκόπου, θα κληθεί ο δεύτερος τη τάξει Μητροπολίτης Καρυστείας κ. Σεραφείμ , ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα κωλύματος αφού ήταν ο ανακριτής που διερεύνησε την υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση και επειδή τα προβλήματα που θα εμφανιστούν είναι πολλά, προετοιμάζεται και ο τρίτος τη τάξει Μητροπολίτης Μετεώρων κ. Σεραφείμ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk