Ιερός «κλεφτοπόλεμος» για το τέλος ακινήτων

«Κλεφτοπόλεμος» μεταξύ ιεραρχών και διευθυντών της Εφορίας προβλέπεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς σε τρεις ημέρες οι μητροπολίτες πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ), αφού αναπροσαρμόστηκε ο συντελεστής από 1 σε 3 για τα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Με εγκύκλιο σημείωμα το οποίο απέστειλε στις 80 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μπορεί να θεωρήσει ότι η επιβολή ΕΤΑΚ ποσοστού 3 είναι αντισυνταγματική».

«Κλεφτοπόλεμος» μεταξύ ιεραρχών και διευθυντών της Εφορίας προβλέπεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς σε τρεις ημέρες οι μητροπολίτες πρέπει να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις για το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ), αφού αναπροσαρμόστηκε ο συντελεστής από 1 σε 3 για τα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Με εγκύκλιο σημείωμα το οποίο απέστειλε στις 80 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει ότι «Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου μπορεί να θεωρήσει ότι η επιβολή ΕΤΑΚ ποσοστού 3 είναι αντισυνταγματική». Ακόμη, η Σύνοδος απέστειλε στους μητροπολίτες και ειδικό σημείωμα του νομικού της συμβούλου κ. Θεοδ.Παπαγεωργίου, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν στις συζητήσεις τους με τους υπευθύνους της Εφορίας στην περιοχή τους και τεκμηριώνει την άποψη ότι η αύξηση είναι αντισυνταγματική.

Η Ιερά Σύνοδος, η οποία είχε δηλώσει ότι θα πληρώσει το 3 στην αύξηση της φορολόγησης μόνο για τα ακίνητά της που έχουν εμπορική αξία, συστήνει στους ιεράρχες να μην πληρώσουν ΕΤΑΚ για τα ακίνητα που είναι δεσμευμένα. Πρόκειται για μεγάλης εμπορικής αξίας ακίνητα τα οποία έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες ή διεκδικούνται από δήμους και για τα οποία η Εκκλησία προσέφυγε στα δικαστήρια, δικαιώθηκε, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδοθεί τα αναγκαία προεδρικά διατάγματα.

Ακόμη τους καλεί να μην πληρώσουν ΕΤΑΚ για τα αγροτεμάχια που δεν ενοικιάζονται, για τις εκτάσεις που είναι ανεκμετάλλευτες και για τα ακίνητα που έχουν ρυμοτομηθεί προκειμένου να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι.

Επίσης, επισημαίνεται στους μητροπολίτες ότι εάν υποβάλουν δήλωση θα πρέπει να σημειώσουν δίπλα την ένδειξη «με επιφύλαξη». Και τους προτείνεται να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια σε περίπτωση που οι έφοροι απαιτήσουν την αναδρομική αύξηση του ΕΤΑΚ για τα ακίνητα που δεν έχουν εμπορική αξία.

Συγκεκριμένα τονίζεται: «Εάν απορριφθεί από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, να προσφύγετε εντός 60 ημερών ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου της περιοχής που εδρεύει». Οπως προστίθεται: «Εάν σας επιβληθούν πρόστιμα προσφύγετε στα διοικητικά δικαστήρια εντός 60 ημερών».

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ Κ. ΑΝΘΙΜΟΣ
«Αναλγησία…»

«Διαπιστώνουμε την αναλγησία της ελληνικής πολιτείας έναντι της μαχόμενης Εκκλησίας η οποία μέσω των μητροπόλεών της είναι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον θεσμό κοντά στον άνεργο, στον απολυμένο, στον ασθενή του οποίου το Ταμείο δεν καλύπτει φάρμακα ή νοσήλια, στον πλημμυροπαθή, στον πεινασμένο, στον ημιαπασχολούμενο, στον συνταξιούχο. Η Εκκλησία θα πρέπει να είναι το στοργικό μάτι της πολιτείας στις κοινωνικές και οικονομικά αδύναμες ομάδες. Τώρα μας αναγκάζει να περιστείλουμε τις φιλάνθρωπες παρεμβάσεις μας. Και το κοινωνικό πρόσωπο της πατρίδας μας παραδίδεται στην πανάκριβη και απλησίαστη ιδιωτική πρωτοβουλία.»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk