Η πρώτη εφαρμογή του νόμου για το άσυλο

Τα ξημερώματα της Κυριακής, έπειτα από χρόνια επιθέσεων, βανδαλισμών και τραυματισμών μέσα στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά. Ετσι, με τρία χρόνια ζωής, ο νέος νόμος για το άσυλο απέκτησε υπόσταση. Υστερα από τρεις ημέρες επεισοδίων και βανδαλισμών στην Πολυτεχνειούπολη της περιοχής Ζωγράφου κλήθηκε τελικά η Αστυνομία, η οποία και επενέβη στον χώρο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής συλλαμβάνοντας 30 άτομα. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, αλλά όπως έλεγαν χθες πανεπιστημιακοί το νόημα της κίνησης των πρυτανικών αρχών του Πολυτεχνείου ήταν συμβολικό.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, έπειτα από χρόνια επιθέσεων, βανδαλισμών και τραυματισμών μέσα στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά. Ετσι, με τρία χρόνια ζωής, ο νέος νόμος για το άσυλο απέκτησε υπόσταση.

Υστερα από τρεις ημέρες επεισοδίων και βανδαλισμών στην Πολυτεχνειούπολη της περιοχής Ζωγράφου κλήθηκε τελικά η Αστυνομία, η οποία και επενέβη στον χώρο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής συλλαμβάνοντας 30 άτομα. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, αλλά όπως έλεγαν χθες πανεπιστημιακοί το νόημα της κίνησης των πρυτανικών αρχών του Πολυτεχνείου ήταν συμβολικό. Οπως ανέφερε μάλιστα χθες στο «Βήμα», ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κ. Μουτζούρης εμμένει στην απόφασή του, ενώ για το θέμα θα εκδοθεί πιθανότατα σήμερα ανακοίνωση, στην οποία θα τονίζεται ότι η πολιτική αυτή θα ακολουθείται σε κάθε περίπτωση απειλής ανθρώπινης ζωής ή της περιουσίας του πανεπιστημίου. Να σημειωθεί ότι η αστυνομία έχει κληθεί στο παρελθόν και σε άλλα ιδρύματα στη διάρκεια επεισοδίων και βανδαλισμών (στα Πανεπιστήμια και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αλλά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης).

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές των πανεπιστημίων μπήκαν ήδη σε «τροχιά» κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου. Χθες έγινε συμβολική κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ, ενώ για σήμερα οργανώνεται νέα κινητοποίηση. Γενικές συνελεύσεις για την ερχόμενη εβδομάδα έχουν αναγγελθεί και σε άλλα ιδρύματα της χώρας από φοιτητικούς συλλόγους αριστερών οργανώσεων.

Τα ξημερώματα της Κυριακής οι αστυνομικές αρχές κλήθηκαν όταν ομάδες νεαρών που είχαν διοργανώσει πάρτι σε κτίριο του Πολυτεχνείου άρχισαν να καταστρέφουν πόρτες, αλλά και πολύτιμο εξοπλισμό του ιδρύματος και να απειλούν ανοικτά τους φύλακές του. Ενας εξ αυτών, έντρομος για τη σωματική του ακεραιότητα, τηλεφώνησε στον πρύτανη του ΕΜΠ και του ζήτησε να τον βοηθήσει. Ο κ. Μουτζούρης επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και ζήτησε τη συνδρομή του.

Θετικές αντιδράσεις
« Θεωρώ ότι το πρυτανικό συμβούλιο έπραξε πολύ καλά » δήλωσε σχετικά χθες η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Flash». « Θέλω να πιστεύω ότι είναι απόλυτα πια σαφές στο φοιτητικό κίνημα και στην κοινωνίαότι οι παρεμβάσεις αυτές ουσιαστικά προστατεύουν το άσυλο » συνέχισε. «Εγώ από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαέκανα σαφές ότι ως υπουργείοθα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο τις πρυτανικές αρχέςγια να πάρουν τις πρωτοβουλίες εκείνες, σύμφωνα με τον νόμο, που θα προστατεύσουν το πανεπιστήμιο ».

« Πιστεύω ότι η πρυτανεία του Πολυτεχνείου έπραξε πολύ σωστά » δήλωσε για το θέμα ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ι. Γρυσπολάκης. « Μπορώ να πω μάλιστα ότι άργησε κιόλας » συνέχισε. « Την κίνηση αυτή πρέπει να μιμηθούν οι διοικήσεις όλων των πανεπιστημίων που αντιμετωπίζουν επεισόδια, βανδαλισμούς ή καταληψίες. Πρέπει να καταλάβουν ότι οι πρυτάνεις διαχειριζόμαστε δημόσια πανεπιστήμια, δημόσιο πλούτο και δημόσια περιουσία. Η κοινωνία περιμένει από εμάς να βγάλουμε ανθρώπους εκπαιδευμένους στις επιστήμες, στις τέχνες και στα γράμματα. Οχι βανδάλους» κατέληξε.

Παγωμένοι ήταν αντιθέτως χθες άλλοι πρυτάνεις που κλήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα. « Δεν ξέρω τι μπορεί να έκανα εγώ σε περίπτωση επεισοδίων » λέει ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Παν. Τσίρης. « O νόμος ισχύει φυσικά και μας δεσμεύει όλους μας». «Εμείς μέχρι σήμερα δεν έχουμε σκεφτεί να καλέσουμε την αστυνομία, αλλά ευτυχώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχη περίπτωση ». ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΑΕΙ
Τι φοβούνται οι πρυτάνεις
3 Τραυματισμό φοιτητή που δεν έχει άμεση σχέση με τα επεισόδια μέσα σε πανεπιστημιακό χώρο 3 Εγκλωβισμό πολλών ατόμων μέσα σε κτίριο πανεπιστημίου και ανεξέλεγκτες ενέργειες από την πλευρά τους 3 Ανεπανόρθωτες καταστροφές σε κτίρια ή σε περιουσία των πανεπιστημίων (καταστροφές σπάνιων πορτρέτων, βιβλιοθηκών, πνευματικής περιουσίας)

Τι φοβούνται οι αστυνομικοί
3 Τραυματισμό ή και θάνατο φοιτητή κατά τη διάρκεια επεισοδίων από την πλευρά «θερμόαιμου» συναδέλφου τους 3 Τραυματισμό αστυνομικού από βόμβες μολότοφ ή επιθέσεις «αυτοκτονίας» σκληροπυρηνικών νεαρών 3 Αντιδράσεις οργανώσεων και κομμάτων σε περίπτωση τραυματισμών διαδηλωτών ή φοιτητών

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk