Γ. Προβόπουλος: «Θα αποκρούσουμε όποιους κινδύνους εμφανιστούν»

Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και ότι, εφόσον χρειαστεί, θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την έξοδο από την κρίση, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο κεντρικός τραπεζίτης, αν και χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση των αγορών στο ελληνικό πρόβλημα, συμπλήρωσε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να εξομαλυνθεί εν μια νυκτί, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές.

Γ. Προβόπουλος:  «Θα αποκρούσουμε όποιους κινδύνους εμφανιστούν» | tovima.gr

Αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και ότι, εφόσον χρειαστεί, θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για την έξοδο από την κρίση, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο κεντρικός τραπεζίτης, αν και χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση των αγορών στο ελληνικό πρόβλημα, συμπλήρωσε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να εξομαλυνθεί εν μια νυκτί, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές. Σε σχέση με το ενδεχόμενο τα ομόλογα του Δημοσίου να μη γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ ως collateral αν υπάρξουν και νέες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, δήλωσε πεπεισμένος ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι έτοιμο να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις ώστε να αποκρούσει τους όποιους κινδύνους εμφανιστούν.

Εν τω μεταξύ, ηρεμία επικρατούσε χθες στις αγορές ομολόγων. Η διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας σημείωσε μικρή πτώση λίγο πάνω από τις 310 μονάδες βάσης έναντι των 320 μονάδων βάσης, περίπου, την περασμένη Παρασκευή. Από την άλλη, οριακές ήταν οι μεταβολές του κόστους ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, το ασφάλιστρο (Credit Default Swap – CDS) των 5ετών ομολόγων διαμορφωνόταν στις 348 μονάδες βάσης έναντι 350 μονάδων στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ το ασφάλιστρο των 10ετών τίτλων είχε ανάλογη μείωση, υποχωρώντας οριακά στις 326 μονάδες βάσης.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, οι επενδυτές αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τα πρώτα απτά αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει λάβει και που θα πάρει στο άμεσο μέλλον. Κρίσιμο θεωρείται το πρώτο 15θήμερο του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του οποίου θα ληφθούν οι αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk