Επαφές στο Μαξίμου

Κρίσιμες αποφάσειςΔιαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με Βενιζέλο, Παμπούκη, Παπακωνσταντίνου

Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που έχει ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχει το κάθε υπουργείο για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Συναντήσεις με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης είχε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το σκληρό πόκερ Αθηνών-Βρυξελλών για τα επιπλέον σκληρά μέτρα που θα κληθεί η χώρα μας να εφαρμόσει.

Ένα 24ωρο μετά τις κυβερνητικές συσκέψεις για την αναπτυξιακή και πολιτική, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε στις 11:00 το πρωί με τους υπουργούς Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο και Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και στις 11:30 με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Επικρατείας, Χ.Παμπούκη κυρίαρχησαν τα θέματα της οικονομίας.

Ο κ.Βενιζέλος είπε: «δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τις αναφορές στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και στα μέτρα που είναι αναγκαία να ληφθούν για να οδηγηθούμε έξω από την περιδίνηση».

Τόνισε ότι ο Έλληνας πολίτης είναι έτοιμος να συνεισφέρει, αλλά θέλει να γνωρίζει ότι υπάρχει προοπτική και ασφάλεια «την οποία θέλουμε να δώσουμε, καθώς ζητάμε ως αντάλλαγμα τη βοήθειά του και τη στήριξή του που είναι επώδυνη γιατί πρόκειται για μια θυσία».

Αναφερόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι κάθε κόμμα εφόσον έχει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών μπορεί να πάρει τις δικές του πρωτοβουλίες. «Η Βουλή αποφασίζει. Είναι γνωστές οι προτάσεις του πρωθυπουργού για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών», είπε ο υπουργός Αμυνας.

Και πρόσθεσε: «Σημασία δεν έχει να αντιδικούμε σε κομματικό επίπεδο, αλλά να πάρουμε τις μεγάλες και γενναιόψυχες πρωτοβουλίες για υπέρβαση της κρίσης. Δεν θέλουμε να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο και να καταλογίσουμε τις ευθύνες εκεί που ανήκουν, δηλαδή στην προηγούμενη κυβέρνηση, θέλουμε να αποφύγουμε το αδιέξοδο και κινούμαστε συντονισμένα και υπεύθυνα ως οικονομία και ως έθνος».

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος, επίσης, εξοπλιστικά θέματα, το θέμα των ναυπηγείων και το μέλλον του ναυπηγικού τομέα.

«Ενημέρωσα τον πρωθυπουργό για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης. Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχουν οι στόχοι του προγράμματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς για λήψη ενδεχόμενων μέτρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι όποιες αποφάσεις, θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, η συζήτηση με τους κοινοτικούς ελεγκτές, που βρίσκονται στην Ελλάδα, αφορά τόσο την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, όσο και τα πιθανά προβλήματα στην πορεία αυτή.

Εκ προοιμίου η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος, κατά τέσσερις μονάδες το 2010, είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει μέχρι τώρα θετική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και συγκράτηση δαπανών, ενώ η συζήτηση γίνεται για αυτά που οι κοινοτικοί ονομάζουν κινδύνους και με την κυβέρνηση να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι με την πολιτική της έχει πείσει τους εταίρους της.

Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι όλα τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, έχουν ληφθεί με βάση συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες και ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται ανάλογα με τη χειροτέρευση αυτών των δεικτών, όπως η ύφεση της οικονομίας, πράγμα που οδηγεί σε διορθώσεις και νέα μέτρα. Πάντως, οι όποιες ανακοινώσεις δεν αναμένονται πριν το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η Ελλάδα επιζητεί σαφέστατη πολιτική στήριξη στο επόμενο Ecofin, λαμβάνοντας υπόψη της ότι είναι άλλο πράγμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλο ο χρόνος των αγορών, όπως επισημαίνεται και ότι θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί η ύπαρξη του μηχανισμού στήριξης εκ μέρους της ΕΕ, ώστε να υπάρχει, με την ελπίδα βέβαια να μην χρησιμοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη προσφυγή στο ΔΝΤ, επισημαίνεται ότι δεν είναι στην πρόθεση της Ελλάδας, αλλά είναι όλα ανοιχτά.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που υπάρχει παραπομπή της χώρας για τα στοιχεία, πώς είναι δυνατό να μη γίνει διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης στο εσωτερικό της χώρας.

Οι συναντήσεις αυτές του πρωθυπουργού εντάσσονται στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων με τους υπουργούς σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχει το κάθε υπουργείο για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε αρχικά με τους Δ. Ρέππα, Λ. Κατσέλη, Τ. Μπιρμπίλη, Φ. Σαχινίδη και Π. Γερουλάνο και στη συνέχεια με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Αννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να επισπεύσουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την κοινωνική πολιτική, τονίζοντας ότι ο κόσμος «δεν μπορεί να ακούει κάθε μέρα μόνο για επώδυνα μέτρα και περικοπές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk