Αίρεται η μονιμότητα των υπαλλήλων όπου υπάρχουν συγχωνεύσεις

Την άρση της μονιμότητας για τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που καταργούνται, στο πλαίσιο της συγχώνευσης οργανισμών του Δημοσίου, ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι σε περίπτωση κατάργησης μιας θέσης παύει να ισχύει και η μονιμότητα. Συνεργάτες του κ. Πάγκαλου επισήμαναν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλούσε για περιπτώσεις συμβασιούχων, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν είναι μόνιμοι, σε οργανισμούς όπως π.

Την άρση της μονιμότητας για τις θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που καταργούνται, στο πλαίσιο της συγχώνευσης οργανισμών του Δημοσίου, ανακοίνωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι σε περίπτωση κατάργησης μιας θέσης παύει να ισχύει και η μονιμότητα. Συνεργάτες του κ. Πάγκαλου επισήμαναν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλούσε για περιπτώσεις συμβασιούχων, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν είναι μόνιμοι, σε οργανισμούς όπως π.χ. η εταιρεία Αγρογή. Εν όψει της διαδικασίας κατάργησης και συγχώνευσης δημοσίων φορέων και οργανισμών, ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται σε αυτούς (προσδιόρισε τον αριθμό τους περίπου σε 100) «μπορεί να βγουν στον δρόμο, μπορεί να μεταταγούν», ενώ υπογράμμισε: « Κάποιος είναι μόνιμος αν υπάρχει θέση. Το Σύνταγμα λέει ότι είναι μόνιμος επί της υπαρχούσης θέσεως. Αν καταργηθεί η θέση, δεν είναι μόνιμος ». Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει γενικώς τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρεί σε περικοπή επιδομάτων σε ολόκληρο τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς να εξαιρεί από τις περικοπές ούτε τους ευαίσθητους και λιγότερο καλά αμειβόμενους κλάδους, όπως αυτοί της Υγείας και της Παιδείας, προκαλώντας τη δυσφορία των αρμοδίων υπουργών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, συμμετέχοντας χθες σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τη προεδρία του Πρωθυπουργού, σημείωσε ότι είναι διατεθειμένη να τις προσυπογράψει αρκεί να μην υπάρξουν εξαιρέσεις άλλων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων από την εφαρμογή του μέτρου, από υπουργεία που επιφύλαξαν προνομιακή μεταχείριση στο παρελθόν (όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Οικονομικών).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επισήμανση αυτή της κυρίας Διαμαντοπούλου βασίστηκε σε υποψίες και υπόνοιες ότι οι πρόσφατες απεργίες εφοριακών και τελωνειακών τερματίστηκαν με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, οι οποίες ενδεχομένως τους εξασφαλίζουν κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις τόσο στο πεδίο της εισοδηματικής όσο και της φορολογικής πολιτικής.

Από την κυρία Διαμαντοπούλου ζητήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη να επισπεύσει την κατάθεση νομοσχεδίου για το καθεστώς και την άρση μετατάξεων εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις, ως έμμεση παρότρυνση για επανεξέταση του κονδυλίου που θα χρειαστεί για προσλήψεις στην Παιδεία.

Θέμα των δύο διαδοχικών συσκέψεων που έγιναν χθες στην Ηρώδου Αττικού 19 ήταν η εξισορρόπηση των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων με αποφάσεις κοινωνικού χαρακτήρα, και σε κάθε περίπτωση η επίσπευση και ο συντονισμός όλων των ενεργειών στους τομείς της Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι « παράλληλα με το δημοσιονομικό σκέλοςείναι επείγον να θέσουμε σε τροχιά την πολιτική για την Ανάπτυξη » και επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ζητήματα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης, ο Πρωθυπουργός παρήγγειλε απευθείας συνεννόηση και συντονισμό μεταξύ των υπουργείων όπου αυτό απαιτείται, και ζήτησε συνεχή ενημέρωση από τους υπουργούς του για την πορεία των ενεργειών τους.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος , ο οποίος σημείωσε ότι στον τομέα του Τουρισμού δεν υπάρχουν κονδύλια για διαφημιστική προβολή της χώρας καθώς εκκρεμούν οφειλές από την περυσινή καμπάνια και προσέθεσε ότι θα γίνει νέος σχεδιασμός για το 2011. Ο κ. Γερουλάνος είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για την κρατική ενίσχυση των μεγάλων τουριστικών αλυσίδων, οι οποίες θα πρέπει να στραφούν στον τραπεζικό τομέα.

Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στην εκ μέρους της υπουργού Οικονομίας κυρίας Λούκας Κατσέλη επιτάχυνση των διαδικασιών για το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο, καθώς και στην αντίστοιχη επίσπευση των πρωτοβουλιών για την πράσινη ανάπτυξη από την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Από τον υπουργό Εργασίας κ. Α. Λοβέρδο ζητήθηκε να φέρει σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και τη στήριξη των ανέργων, το οποίο θα συζητηθεί σε πρώτη φάση κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενδεχομένως άτυπου, που πιθανώς θα συνεδριάσει αύριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk