ΑΠΟΨΗ

Διαφορετικοί στόχοι

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στους στόχους που έχει η ελληνική κυβέρνηση για την οικονομία και σε αυτούς που έχουν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση θέλει να σώσει την οικονομία και να την ξαναβάλει σε τροχιά ανάπτυξης ώστε να διασφαλίσει μελλοντικά υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες. Το ΔΝΤ θέλει να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων μας στους πιστωτές μας. Αυτή είναι η δουλειά του: να σώζει τις χώρες που κινδυνεύουν να πτωχεύσουν ώστε οι πιστωτές τους να εισπράττουν τα χρήματά τους.

Διαφορετικοί στόχοι | tovima.gr

Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στους στόχους που έχει η ελληνική κυβέρνηση για την οικονομία και σε αυτούς που έχουν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση θέλει να σώσει την οικονομία και να την ξαναβάλει σε τροχιά ανάπτυξης ώστε να διασφαλίσει μελλοντικά υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες. Το ΔΝΤ θέλει να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων μας στους πιστωτές μας. Αυτή είναι η δουλειά του: να σώζει τις χώρες που κινδυνεύουν να πτωχεύσουν ώστε οι πιστωτές τους να εισπράττουν τα χρήματά τους. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, από την άλλη, έχει πιο περίπλοκο στόχο. Το βασικό της μέλημα είναι να μειωθεί το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη και να μην αρχίσει η κάθε χώρα-μέλος να δημιουργεί ανεξέλεγκτα ελλείμματα. Ταυτόχρονα θέλει να εξασφαλίσει- όπως και το ΔΝΤ- τα χρήματα των πιστωτών, οι οποίοι, αν η Ελλάδα πτωχεύσει, θα χάσουν τα μισά από τα 300 δισ. ευρώ που τους χρωστάμε.

Με λίγα λόγια, ο μόνος φορέας που ενδιαφέρεται για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας πραγματικά είναι η ελληνική κυβέρνηση, πράγμα λογικό εξάλλου. Το πρόβλημα όμως δεν είναι πρόβλημα προθέσεων αλλά πρόβλημα μέτρων. Τα μέτρα που προτείνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ- και καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των αγορών-πιστωτών μας- δεν διασφαλίζουν την ανάκαμψη της οικονομίας μας. Αντίθετα, είναι μέτρα εισπρακτικά τα οποία μειώνουν τη ζήτηση και ρίχνουν την οικονομία σε ύφεση. Εξασφαλίζουν βεβαίως έσοδα στο Δημόσιο ώστε να πληρώνει τις δόσεις των δανείων του, αλλά ακόμη και αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί η κυβένρηση να διαχειριστεί ελεύθερα το δημόσιο χρήμα για να το σπρώξει σε αναπτυξιακές επενδύσεις αλλά θα πρέπει να το δίνει αυτομάτως στους πιστωτές. Θα πει κανείς: Τι άλλο μπορεί να γίνει αφού χρωστάμε τόσο πολλά; Η αλήθεια είναι ότι είμαστε πολύ στριμωγμένοι, αλλά αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι παράλληλα με την πληρωμή των δανείων μας να υπάρχει χρήμα και για παραγωγικές επενδύσεις ώστε σταδιακά να επιστρέψουμε σε ρυθμό ανάπτυξης. Και αυτό είναι που πρέπει να διασφαλίσει η κυβέρνηση: αποπληρωμή των δανείων μεν, επενδύσεις δε. Αυτό θα επιτευχθεί – αν τη γλιτώσουμε- με την εξοικονόμηση χρημάτων από τις σπατάλες του Δημοσίου, με τη μηχανογράφηση όλων των διαδικασιών πληρωμών και εισπράξεων από το Δημόσιο και με τον ηλεκτρονικό έλεγχο όλων των δημοσίων προμηθειών και πληρωμών. Ταυτόχρονα τα θεσμικά μέτρα που αφορούν την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τον έλεγχο της αυτοδιοίκησης, την επίλυση του Ασφαλιστικού και την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής θα αποδώσουν στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Και αυτό πρέπει να είναι το μέλημα της κυβέρνησης.

gnikolo@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk