Μάχη ιδιωτών για την «πίτα» του ρεύματος

Σε νέα φάση εισέρχεται ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, όπου η ΔΕΗ, απόλυτος κυρίαρχος και μονοπώλιο για 50 χρόνια, θα χάσει εφέτος ένα πολύ μικρό ποσοστό των πελατών από ιδιώτες προμηθευτές. Από αυτούς, η αυστριακή κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Verbund συμπλήρωσε, το διάστημα που λειτουργεί, περίπου 1.200 μετρητές σε πελάτες, κυρίως αλυσίδες σουπερμάρκετ, τραπεζών και κινηματογράφων, ενώ το 2009 είχε τζίρο 55 εκατ. ευρώ και εφέτος στοχεύει σε πάνω από 100 εκατ.

Σε νέα φάση εισέρχεται ο ανταγωνισμός στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, όπου η ΔΕΗ, απόλυτος κυρίαρχος και μονοπώλιο για 50 χρόνια, θα χάσει εφέτος ένα πολύ μικρό ποσοστό των πελατών από ιδιώτες προμηθευτές.

Από αυτούς, η αυστριακή κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Verbund συμπλήρωσε, το διάστημα που λειτουργεί, περίπου 1.200 μετρητές σε πελάτες, κυρίως αλυσίδες σουπερμάρκετ, τραπεζών και κινηματογράφων, ενώ το 2009 είχε τζίρο 55 εκατ. ευρώ και εφέτος στοχεύει σε πάνω από 100 εκατ. τζίρο.

Τις πρώτες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος σε πελάτες πούλησε και η Εlpedison προσφάτως και από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει σε εμπορική εξόρμηση, ενώ στον χώρο δραστηριοποιείται και η Βlue Αegean, συμφερόντων του κ. Δ. Μελισσανίδη.

Σημείο αιχμής στον ανταγωνισμό είναι οι αιτιάσεις της ΔΕΗ σχετικά με την απόδοση των τελών που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), για τις οποίες η ελληνική κρατική εταιρεία έλεγε ότι δεν καταβάλλονται από τους ιδιώτες, με αποτέλεσμα οι χρεώσεις τους να είναι χαμηλότερες εξαιτίας αυτής της αποφυγής. Τα τέλη ΥΚΩ αφορούν χρεώσεις τιμολογίων της ΔΕΗ κάτω του κόστους για λόγους κοινωνικούς (πολύτεκνοι, ανάπηροι) ή για λόγους γεωγραφικούς (στα νησιά το κόστος ρεύματος είναι πολύ υψηλό, αλλά οι τιμολογήσεις είναι χαμηλές). Ο τζίρος της ΔΕΗ ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ και το μερίδιό της στην αγορά είναι της τάξεως του 97%, ενώ οι ανταγωνιστές της φιλοδοξούν να μοιραστούν το 3%.

Η Verbund με χθεσινή ανακοίνωσή της και με αντίστοιχη παράσταση προς τη ΡΑΕ τονίζει ότι «έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για το 2009, παρ΄ όλο που το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο όσον αφορά τον φορέα όπου θα έπρεπε να αποδοθούν». Με βάση απόφαση της ΡΑΕ από το 2007, τα τέλη θα έπρεπε να αποδοθούν στη ΔΕΗ, η οποία όμως δεν έστειλε στη Verbund τιμολόγιο πληρωμής. Στα τιμολόγια των προγραμμάτων προς τους πελάτες η αυστριακή εταιρεία διευκρινίζει ότι περιλαμβάνεται και το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ). Οι χρεώσεις εμφανίζονται στον λογαριασμό που αποστέλλει η Verbund στους πελάτες της.

Με άλλη, περυσινή απόφαση της ΡΑΕ τα τέλη από εφέτος θα αποδίδονται στον Διαχειριστή του Συστήματος, τον ΔΕΣΜΗΕ. Η Verbund, όπως επιβεβαιώνει με την ανακοίνωση και με την επιβεβαίωση της ΡΑΕ, απέδωσε τα τέλη κοινής ωφελείας στον Διαχειριστή του Συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) για όλα τα τιμολόγια που έχει εισπράξει ως σήμερα, από την αρχή της λειτουργίας της.

Οι ανεξάρτητοι προμηθευτές έχουν την υποχρέωση καταβολής του κόστους των ΥΚΩ, αλλά δεν έχουν ακόμη τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες σε καταναλωτές στα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπου πωλεί μόνον η ΔΕΗ. Για το θέμα η Verbund έχει κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk