Αραβικά κεφάλαια για την ανάκαμψη

Την εισροή αραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την παροχή τεχνογνωσίας και υπηρεσιών στις υποδομές επεδίωξε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη στο ταξίδιαστραπή που έκανε στο Αμπου Ντάμπι, το περασμένο Σάββατο. Η σύσταση της διμερούς ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή στελεχών του ισχυρού οικονομικά Εμιράτου (σε αντίθεση με το Ντουμπάι που διέρχεται οικονομική κρίση), που ανακοινώθηκε θα έχει ως αντικείμενο την προσέλκυση πετροδολαρίων στο υπό σύσταση ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο και την πώληση στην κρατική εταιρεία του Εμιράτου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που ανήκουν στη γερμανική ΤhyssenΚrupp.

Την εισροή αραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την παροχή τεχνογνωσίας και υπηρεσιών στις υποδομές επεδίωξε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη στο ταξίδιαστραπή που έκανε στο Αμπου Ντάμπι, το περασμένο Σάββατο.

Η σύσταση της διμερούς ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή στελεχών του ισχυρού οικονομικά Εμιράτου (σε αντίθεση με το Ντουμπάι που διέρχεται οικονομική κρίση), που ανακοινώθηκε θα έχει ως αντικείμενο την προσέλκυση πετροδολαρίων στο υπό σύσταση ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο και την πώληση στην κρατική εταιρεία του Εμιράτου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που ανήκουν στη γερμανική ΤhyssenΚrupp. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «ινκόγκνιτο» εκπροσώπηση και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο ταξίδι, ενώ σημαντική είναι και η ανάληψη τεχνικών έργων υποδομών και διαχείρισης εφοδιασμού του Αμπου Ντάμπι από ελληνικές εταιρείες.

Μάλιστα, τα τεχνικά έργα στο Εμιράτο έχουν την ευκολία άμεσης έναρξης εφόσον αποφασιστούν διμερώς, αφού εξαρτώνται μόνον από μερικές υπογραφές μελών της βασιλικής οικογένειας για να ξεκινήσουν, χωρίς άλλες γραφειοκρατικές παρεμβάσεις. Αλλο θετικό στοιχείο είναι ότι στο Εμιράτο φροντίζουν να εξοφλούν γρήγορα τις υποχρεώσεις τους.

Επειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις έγινε κατανοητό εκατέρωθεν ότι υπάρχει δυνατότητα αμοιβαίων κερδών στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, των υποδομών και του πολιτισμού. Οι συζητήσεις της κυρίας Κατσέλη και του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη έγιναν με τον διάδοχο του Αμπου Ντάμπι, πρίγκιπα Αλ Ναγιάν και ακολούθως με τον σεΐχη Χαμντάν μπιν Ζαγέντ, διοικητή της δυτικής περιοχής του Αμπου Ντάμπι. Οσον αφορά το υπό ίδρυση ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο (ΕΛΛΑΤ), από το υπουργείο Οικονομίας δινόταν η πληροφορία ότι(όπως αναφέρθηκε και στους αξιωματούχους του Αμπου Ντάμπι) έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με 5 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό Δημόσιο που θα συμμετάσχει με ομόλογα ζήτησε από το Αμπου Ντάμπι άλλα 5 δισ. ευρώ για τη συμμετοχή του σε αυτό.

Στόχος της κυρίας Κατσέλη είναι η προσέλκυση επενδύσεων από το Αμπου Ντάμπι, αλλά και η δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στο Εμιράτο, το οποίο με τη σειρά του προσδοκά κέρδη από τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου, μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά- που η πώλησή τους στην κρατική εταιρεία ναυπηγείων του Αμπου Ντάμπι βρίσκεται στα «σκαριά» από τους Γερμανούς- οι Αραβες θα αγοράσουν το ναυπηγικό κομμάτι, αλλά όχι και την τεχνογνωσία που θα παραμείνει σε γερμανικά χέρια. Υπάρχει ωστόσο ένα βασικό σημείο να διευκρινιστεί: οι Γερμανοί για να φύγουν θέλουν 180 ως 200 εκατομμύρια που θεωρούν ότι έχουν λαμβάνειν από τα Ναυπηγεία.

Πρόσφατα, εκπρόσωποι του Εμιράτου επισκέφθηκαν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και έθεσαν το θέμα της ανάληψης των υποχρεώσεων του Ναυπηγείου από την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που απορρίφθηκε από τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Είναι λοιπόν προφανές ότι ο Σκαραμαγκάς θα είναι ένα από τα δύσκολα κομμάτια που θα συνθέσουν το παζλ της συνεργασίας Ελλάδας- Αμπου Ντάμπι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk