Ανησυχία για το χρέος του Κουβέιτ

Μετά το Ντουμπάι, ένα ακόμη «σήμα κινδύνου» εκπέμπεται από τον Περσικό Κόλπο, αυτή τη φορά από το Κουβέιτ. Δημοσίευμα των «Financial Τimes» αναφέρεται σε δηλώσεις παραγόντων της διεθνούς τραπεζικής αγοράς οι οποίοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τα χρέη του Εμιράτου, προερχόμενα από τις προ της κρίσης επενδυτικές δραστηριότητές του. Ως γνωστόν, πριν από το 2008, επενδυτικά σχήματα του Κουβέιτ (κρατικά και μη) υπήρξαν εξαιρετικά δραστήρια στις αγορές του real estate και στα διεθνή χρηματιστήρια, και έφτασαν να διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ.

Ανησυχία  για το χρέος  του Κουβέιτ | tovima.gr

Μετά το Ντουμπάι, ένα ακόμη «σήμα κινδύνου» εκπέμπεται από τον Περσικό Κόλπο, αυτή τη φορά από το Κουβέιτ. Δημοσίευμα των «Financial Τimes» αναφέρεται σε δηλώσεις παραγόντων της διεθνούς τραπεζικής αγοράς οι οποίοι κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για τα χρέη του Εμιράτου, προερχόμενα από τις προ της κρίσης επενδυτικές δραστηριότητές του. Ως γνωστόν, πριν από το 2008, επενδυτικά σχήματα του Κουβέιτ (κρατικά και μη) υπήρξαν εξαιρετικά δραστήρια στις αγορές του real estate και στα διεθνή χρηματιστήρια, και έφτασαν να διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολαρίων. Η ανησυχία αφορά τη δυνατότητα του Εμιράτου να εξυπηρετήσει τα χρέη που δημιούργησε τον καιρό της επενδυτικής του εξάπλωσης, η οποία φαίνεται ότι στηρίχθηκε σε βραχυπρόθεσμα δάνεια.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα των επενδυτικών εταιρειών του Κουβέιτ αφορούν αποκλειστικά το Εμιράτο και δεν υπάρχει προς το παρόν φόβος «διάχυσης» των προβλημάτων με ευρύτερες επιπτώσεις για το διεθνές οικονομικό σύστημα. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Το κακό σενάριο, ωστόσο, προβλέπει το μαζικό ξεπούλημα περιουσιακών στοιχείων από τον τραπεζικό κλάδο του Εμιράτου. Δύο από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες χρεοκόπησαν το 2009 υπό το βάρος των χρεών τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Από τότε καμία άλλη χρηματοοικονομική εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει δημοσίως την αδυναμία της να εξυπηρετήσει τα χρέη της, ωστόσο τραπεζίτες και διεθνείς αναλυτές υποστηρίζουν ότι «όλες σχεδόν» αδυνατούν να ανταποκριθούν εξαιτίας των απωλειών που κατέγραψαν τελευταία- ορισμένες μάλιστα από επενδύσεις στη φούσκα των ακινήτων που κυριολεκτικά… εξερράγη στο Ντουμπάι το 2009.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk