ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Η άλλη όψη

Η ΕΠΙΜΟΝΗ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να υπάρξει «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στα αθλήματα του ολυμπιακού προγράμματος και σε εκείνα που βρίσκονται έξω από τον νυμφώνα των πέντε κύκλων, ώστε ο αθλητικός κόσμος να είναι ως προς την αγωνιστική πρακτική χωρισμένος στα δύο, είναι απόλυτα εξηγήσιμη, με τη λογική του προνομιούχου. Είναι όμως άκομψος, κατ΄ επιεική χαρακτηρισμό, ο διαχωρισμός της ήρας (αγριόχορτα) από το στάρι. Οπως και το προχειρότατο «ου γαρ συγχρώνται Ιουδαίοι Σαμαρείταις» (άλλο θέμα ποιοι οι Ιουδαίοι και ποιοι οι Σαμαρείτες.

Η άλλη όψη | tovima.gr

Η ΕΠΙΜΟΝΗ της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να υπάρξει «κόκκινη γραμμή» ανάμεσα στα αθλήματα του ολυμπιακού προγράμματος και σε εκείνα που βρίσκονται έξω από τον νυμφώνα των πέντε κύκλων, ώστε ο αθλητικός κόσμος να είναι ως προς την αγωνιστική πρακτική χωρισμένος στα δύο, είναι απόλυτα εξηγήσιμη, με τη λογική του προνομιούχου. Είναι όμως άκομψος, κατ΄ επιεική χαρακτηρισμό, ο διαχωρισμός της ήρας (αγριόχορτα) από το στάρι. Οπως και το προχειρότατο «ου γαρ συγχρώνται Ιουδαίοι Σαμαρείταις» (άλλο θέμα ποιοι οι Ιουδαίοι και ποιοι οι Σαμαρείτες…). Παρεπόμενη, αναπόφευκτα, και η υπεροψία των μεν, δίχως να θυμόμαστε πόσα εκτός προγράμματος των Ολυμπιακών Αγώνων αθλήματα έλαβαν το χρίσμα υπό την πίεση της οργανώτριας χώρας και των «συμμάχων» της για να ενισχυθεί ο γιγαντισμός και να αυξηθεί η τηλεοπτική κερδοφορία. Ατελέσφορη μόνο στάθηκε, το 2004, η ελληνική προσπάθεια για την ένταξη του θαλάσσιου σκι (αίτημα που παραμένει).

ΕΝΑΣ τέτοιος «συνοριακός διαχωρισμός» ουδόλως υποχρεώνει την πολιτεία να μεριμνά για τα αποκαλούμενα «παιδιά ενός κατώτερου αθλητικού θεού». Υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχουν μάσκες και άλλες ζαβολιές, παρατυπίες, πιθανόν και παρανομίες. Στη χώρα μας υπάρχουν περί τις είκοσι ομοσπονδίες αθλημάτων εκτός Ολυμπιακών. Ως αντίρροπο έχουν τα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματά τους, με κινητοποίηση αγωνιστικού «έμψυχου υλικού» στο ίδιο ποσοτικό επίπεδο με τους Ολυμπιακούς. Ορθή, συνεπώς, η απόφαση του ΓΓΑ στον νέο αθλητικό σχεδιασμό να υπάρξει μια ειδική κατηγορία- η ονομασία λίγη σημασία έχει- που θα έχει ανάλογη στήριξη της πολιτείας. Ιδιαίτερα στο καίριο και ζωτικό θέμα των υποδομών, την κάλυψη των εξόδων διοργανώσεων και άλλα τινά υποβοηθητικά όταν πράγματι επιτελείται έργο, ώστε να υπάρχει ανάπτυγμα του έμψυχου αγωνιστικού υλικού, δίχως προσφυγή στην «πραγματικότητα» αλλά στην ουσία. Η αρμόδια αθλητική αρχή μπορεί όλες αυτές τις προϋποθέσεις να τις σταθμίζει- κάτι που καθόλου ή ελάχιστα συνέβαινε ως τώρα- δίχως προκατάληψη αλλά με δίκαιη κρίση.

ΣΤΟ ενημερωτικό κείμενο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών, εν όψει των ετήσιων βραβεύσεών του, καταγράφηκαν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία που ποικίλλουν κατ΄ άθλημα. Π.χ. στην ιστιοπλοΐα ανήκουν αρκετά αγωνίσματα τύπων μη ολυμπιακών σκαφών, τα οποία πρέπει να προσμετρώνται στη γενική εικόνα του αθλήματος. Σε άλλα αθλήματα, π.χ. στο θαλάσσιο σκι και στην τεχνική κολύμβηση, ακόμη και σε κάποιες μορφές πολεμικής τέχνης, έχουν καταγραφεί διεθνείς διακρίσεις που θα τις ζήλευαν πολλά αθλήματα του ολυμπιακού προγράμματος. Χαρακτηριστικό ότι διακριθέντες στην πλειονότητα είναι νέοι- νέες και ειδικότερα στην ιστιοπλοΐα, που πιθανότατα θα μεταπηδήσουν στην άλλη όχθη, την ολυμπιακή. Είναι δυστυχώς αναπόφευκτο, με τον ολιγοπωλιακό χαρακτήρα της τηλεόρασης, αξιόλογα επιτεύγματα να μένουν στο ενημερωτικό περιθώριο, όπως ισχνή είναι και η παρουσία τους στα άλλα μέσα ενημέρωσης. Εννοούμε την ελληνική αγορά, γιατί στο εξωτερικό είναι τελείως διαφορετική η προσέγγιση.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ αυτή τελούμε εν αναμονή του διαχωρισμού της «ήρας από το στάρι», όπως και της τύχης του Κανονισμού Φιλάθλου Πνεύματος. Θα παραμείνει άραγε «πέτρα σκανδάλου», κατά τους επικριτές, ή θα διαμορφωθεί σε αποδοτικό έργο απονομής δικαιοσύνης, μακριά από την ελάχιστη χρεία χειραγώγησης της λειτουργίας του Αθλητισμού; Δημοσιεύθηκε εξάλλου ότι η ΓΓΑ προσπαθεί να μειώσει τις επιχορηγήσεις κατά 8-10 εκατομμύρια ευρώ. Καλά κάνει. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι πολύ κοντά μας είναι χρηματοδότες του αθλητικού θεάματος, όπου το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το κόστος απόκτησης ενός και μισού ή δύο ξένων αστέρων του χλοοτάπητα και του παρκέ (κακούργα κοινωνία, κατά Ξανθόπουλο μεριά).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk