Το βολικό χάος των νοσοκομείων

Θα μπορούσαν να έλθουν τα πάνω κάτω στα νοσοκομεία (προς το καλύτερο), αν η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπέγραφε μία απόφαση. Να επιστρέψουν στα πόστα τους οι νοσηλευτές. Αν έκανε τη γενναία κίνηση, μέσα σε δέκα λεπτάκια θα μάζευε περί τα 7.000 άτομα, τα οποία, μόλις προσελήφθησαν, πέταξαν τη λευκή στολή και πήγαν κάπου αλλού, σε γραμματείες και γραφεία, συχνά έξω από τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η ειδησεογραφία δεν λειτουργεί υποθετικά, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι το νεογνό που απήχθη από το μαιευτήριο «Ελενα» θα παρέμενε στη θέση του αν στην πτέρυγα υπήρχαν οκτώ αντί για δύο μαίες βάρδιας.

Θα μπορούσαν να έλθουν τα πάνω κάτω στα νοσοκομεία (προς το καλύτερο), αν η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υπέγραφε μία απόφαση. Να επιστρέψουν στα πόστα τους οι νοσηλευτές. Αν έκανε τη γενναία κίνηση, μέσα σε δέκα λεπτάκια θα μάζευε περί τα 7.000

άτομα, τα οποία, μόλις προσελήφθησαν, πέταξαν τη λευκή στολή και πήγαν κάπου αλλού, σε γραμματείες και γραφεία, συχνά έξω από τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Η ειδησεογραφία δεν λειτουργεί υποθετικά, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι το νεογνό που απήχθη από το μαιευτήριο «Ελενα» θα παρέμενε στη θέση του αν στην πτέρυγα υπήρχαν οκτώ αντί για δύο μαίες βάρδιας. Σίγουρα όμως τα πράγματα θα ήταν πιο ασφαλή. Η υπουργός Υγείας δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια, ούτε και να πει ότι η αρπαγή παιδιών είναι πρωτοφανής. Επί των ημερών της, τον Δεκέμβριο, σημειώθηκε και άλλο περιστατικό, με θύματα τέσσερα αδελφάκια που νοσηλεύονταν επειδή βρέθηκαν εγκαταλελειμμένα.

Παρά την εισαγγελική εντολή για τη φροντίδα τους, η γιαγιά και η θεία μπήκαν στον θάλαμο, άρπαξαν τα τρία κι έφυγαν κυρίες.

Επειτα από λίγες ημέρες πήγε και η μητέρα και πήρε το τέταρτο. Ολες τους κινήθηκαν ανενόχλητες. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεκατρία παιδιά απήχθησαν από νοσοκομεία. Η28χρονη που άρπαξε το νεογνό περιφερόταν στους διαδρόμους του «Ελενα» από τις 9 το βράδυ ως τις 4 τα ξημερώματα. Εφυγε σαν τον Φαντομά, φορώντας μαύρα γυαλιά και μαύρα φαρδιά ρούχα. Ετσι θα έπρεπε να πάει στα νοσοκομεία και η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, γιατί με τις επίσημες υπουργικές επισκέψεις δεν βλέπει τι ακριβώς γίνεται. Πρώτο και βασικό είναι ότι οποιοσδήποτε μπορεί να μπει στο κτίριο, να περιηγηθεί στους θαλάμους, να μπει στα εξεταστήρια και να αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες. Υπάρχει συγκεκριμένη κάστα επαγγελματιών που, χωρίς να έχει επίσημη σχέση με τα νοσοκομεία, έχει το ελεύθερο να συναλλάσσεται με τους ασθενείς και τους συγγενείς των. Στα μαιευτήρια κυκλοφορούν οι ενοικιαστές ζυγών και θηλάστρων. Παραβιάζουν τις ώρες του επισκεπτηρίου για να αφήσουν τα διαφημιστικά και να κλείσουν τις συμφωνίες τους. Κυκλοφορούν ελεύθερα και εκπρόσωποι εταιρειών: δίνουν πάνες, γάλατα, εκπτωτικά κουπόνια. Κυκλοφορούν ελεύθερα μέλη συλλόγων και άτομα που μαζεύουν στατιστικά στοιχεία. Ολοι αυτοί οι άσχετοι πάνε με τα μικρόβια και τα χνώτα τους πάνω από τα νεογέννητα, χωρίς να δέχονται επίπληξη από τις νοσηλεύτριες. Περιφέρονται μάλιστα με πρόγραμμα: παίρνουν τα δωμάτια στη σειρά και φροντίζουν να μη συμπίπτουν. Το πιο ωραίο είναι ότι συχνά φορούν λευκή μπλούζα, σαν να ανήκουν στο προσωπικό.

Ηαντίδραση του υπουργείου Υγείας στην είδηση της αρπαγής του νεογνού ήταν αστεία. Διετάχθη Ενορκη Διοικητική Εξέταση επειδή προκύπτουν ερωτήματα για την ασφάλεια στο μαιευτήριο. Δηλαδή με τον τρόπο της η υπουργός δηλώνει αθώα σαν Τίνκερμπελ. Πέφτει από τα σύννεφα. Αν είχε κάνει την ινκόγκνιτο επίσκεψη μέσα στη μαύρη νύχτα θα διαπίστωνε ιδίοις όμμασι ότι τα νοσοκομεία λειτουργούν χάρη στο «μπάτε σκύλοι». Η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών αντικαθιστά τους μεταταγμένους υπαλλήλους. Οι συγγενείς παίρνουν ταχύρρυθμα μαθήματα πάπιας, ορού, υποθέτου. Αν κάποιος ατυχώς είναι μόνος του στη ζωή θα πρέπει να πληρώσει αδρά την αποκλειστική (κάθε νοσοκομείο έχει τη μαφία του και σε τούτο τον τομέα) ή να γίνει βαθιά θρησκευόμενος. Ας μην καμώνεται λοιπόν η κυρία Ξενογιαννακοπούλου ότι φταίνε οι εταιρείες φύλαξης, που λόγω των συμβάσεων αλλάζουν συχνά. Αν έμπαινε μια τάξη, αν κάθε επισκέπτης εξηγούσε γιατί βρίσκεται στο νοσοκομείο, ποιον επισκέπτεται, αν υπήρχε ωράριο για τα μπες-βγες, αν απαγορευόταν η διανυκτέρευση, το σύστημα θα κατέρρεε. Εν ολίγοις, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου βολεύεται από το χάος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk