ΕΜΜ. ΚΟΝΤΟΠΥΡΑΚΗΣ «Δεν την έχω κοπανήσει »

«Δεν την κοπάνησα,βρίσκομαι στην Αμερική για δουλειές και διότι εδώ τυγχάνει να είναι το σπίτι μου.Θα γυρίσω στην Ελλάδα, και αν κληθώ θα μιλήσωστην Εξεταστική Επιτροπή» λέει ο «καθηγητής-μάγειρας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων», όπως τον αποκάλεσαν, κ. Εμμ.Κοντοπυράκης, 62 ετών, από το σπίτι του, στο River Dale, κοντά στον ποταμό Watson στη Νέα Υόρκη. Εφυγε μαζί με τη σύζυγό του κυρία Ειρήνη Βιδαλάκη μόλις ξέσπασε η υπόθεση των πλαστών στατιστικών στοιχείων και κατέφυγε …

«Δεν την κοπάνησα,βρίσκομαι στην Αμερική για δουλειές και διότι εδώ τυγχάνει να είναι το σπίτι μου.Θα γυρίσω στην Ελλάδα, και αν κληθώ θα μιλήσωστην Εξεταστική Επιτροπή» λέει ο «καθηγητής-μάγειρας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων», όπως τον αποκάλεσαν, κ. Εμμ.Κοντοπυράκης, 62 ετών, από το σπίτι του, στο River Dale, κοντά στον ποταμό Watson στη Νέα Υόρκη. Εφυγε μαζί με τη σύζυγό του κυρία Ειρήνη Βιδαλάκη μόλις ξέσπασε η υπόθεση των πλαστών στατιστικών στοιχείων και κατέφυγε στην ασφάλεια της Αμερικής, με συνεχώς ενεργοποιημένο όμως το κινητό του τηλέφωνο, όπως σπεύδει να επισημάνει σε κάθε συνομιλητή του, «για να μπορούν εύκολα να με βρουν» και με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει τον Μάρτιο στην Ελλάδα, έτοιμος να καταθέσει.

Αλλωστε, όπως επαναλαμβάνει μονότονα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, δεν έχει να κρύψει τίποτε, δεν χρωστά τίποτε σε κανέναν, αφού ως καθηγητής Στατιστικής δεν κάνει προβλέψεις ούτε για το έλλειμμα ούτε για την ανάπτυξη ούτε για τα spreads, αλλά μόνο παρουσιάζει με αριθμούς την αλήθεια. Ποια όμως αλήθεια; Οταν ανέβαζε ξαφνικά το ΑΕΠ κατά 25% προκαλώντας την οργή της Εurostat, που αυτομάτως του το «κατέβασε» σε 9,6%; Ή όταν η ΕΣΥΕ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα στις Βρυξέλλες για τα στοιχεία που έδινε, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στο χείλος της χρεοκοπίας; «Για πολιτικούς λόγους μού το έκανε αυτό η Εurostat» λέει σήμερα, αφού όλοι γνώριζαν ότι αυξάνοντας το ΑΕΠ σε μια χώρα το έλλειμμα μειώνεται.

Δεν φαίνεται ότι έχει μετανιώσει για τίποτε, λέγοντας ότι την περίοδο που βρισκόταν επικεφαλής της ΕΣΥΕ «εργάσθηκα τόσο σκληράόσο ποτέ στη ζωή μου». Και προσθέτει με νόημα: «Αφησα μια ακαδημαϊκή καριέρα που έχει μόνο περγαμηνές, σε ένα από τα καλύτερα πολυτεχνεία, το Cooper Union,με μοναδικό σκοπό να βοηθήσω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου την πατρίδα μου. Και τώρα με κατηγορούν;».

Επαφές από τη Νέα Υόρκη
Ο κ. Κοντοπυράκης μπορεί να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αλλά είναι σε επαφή τόσο με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη όσο και με τον κ. Ι. Παπαθανασίου , με τους οποίους ανταλλάσσει απόψεις ακόμη και τώρα, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τον κ. Αλογοσκούφη είχαν διαταραχθεί από τότε που παρουσίασε το ΑΕΠ αυξημένο κατά 25%: «“Δεν ήταν καλός ο χειρισμός σου”μου είπε, τότε» . Παρά ταύτα εξακολουθεί και σήμερα να τον καλύπτει, λέγοντας ότι τις περισσότερες φορές, όταν παρουσίαζε στατιστικά στοιχεία (που τα δέχονταν οι Βρυξέλλες), ο κ. Αλογοσκούφης «δεν είχε ιδέα» και τα «μάθαινε και αυτός από τις ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ».

Φρόντισε όμως προτού εγκαταλείψει την Εθνική Στατιστική Υπηρε σία να ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι η νέα κυβέρνηση των Σοσιαλιστών στην Ελλάδα θα έστελνε αναθεωρημένα στοιχεία για το 2008, επιρρίπτοντας ευθέως την ευθύνη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις όποιες αλλαγές. Υποστήριξε επίσης ότι τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που εστάλησαν στις 2 Οκτωβρίου (πριν δηλαδή από τις βουλευτικές εκλογές) και μετά τις εκλογές (στις 21 Οκτωβρίου) ήταν ίδια: «Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου άλλαξαν» δήλωσε και το επανέλαβε στους «Νew Υork Τimes». Επιτίθεται μάλιστα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «η αναθεώρηση των στοιχείων έγινε με παρέμβαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και οι αλλαγές αφορούσαν στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, εκτός από μια αλλαγή που αφορούσε το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης».

Οργίζεται όταν ερωτάται αν δέχθηκε τότε πιέσεις προκειμένου να αλλοιώσει τα στατιστικά στοιχεία: «Δεν δέχθηκα ποτέ πιέσεις για να αλλάξουν τα στοιχεία, ούτε είχα τη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης» λέει. Και συμπληρώνει πως όταν γινόταν λόγος για 6% έλλειμμα, έπρεπε πρώτα να τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση δηλαδή να εισπράξει ορισμένα χρήματα από φόρους κτλ.: «Εάν οι προϋποθέσεις αυτές δεν επρόκειτο να τηρηθούν,ποτέ δεν θα έβγαινε το νούμερο αυτό, δηλαδή το 6%.Τι φταίω εγώ εάν άλλοι άλλαξαν τα στοιχεία;». Και εν πάση περιπτώσει, όπως συμπληρώνει, «εάν οι προβλέψεις από 6% έλλειμμα πήγαν στο 12,5%, δεν είναι τα στατιστικά στοιχεία που φταίνε, είναι η πρόβλεψη του υπουργείου». Αmerica΄s best teacher
Παρά το γεγονός ότι δεν παραδέχεται την παραμικρή ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα μας να γίνει το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, ο κ. Κοντοπυράκης αναγνωρίζει ότι έμπλεξε με όσα συνέβησαν και το μετάνιωσε για τη θητεία του στην ΕΣΥΕ.

Μόνο που δεν ήταν η πρώτη του δουλειά στην Ελλάδα. Πληθωρικός και συμπαθές άτομο αναμείχθηκε στα ελληνικά «κοινά» το 1990, οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα της ΕΣΥΕ, ως το 1993. Λέγεται ότι επρόκειτο για προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της πρώτης του «θητείας» στην Ελλάδα, ο κ. Κοντοπυράκης συνδέθηκε με την αλλαγή του τιμαρίθμου, ενώ δεν δίσταζε να προβαίνει και σε προβλέψεις για τις εξελίξεις στον πληθωρισμό, στην ανεργία και σε άλλα μεγέθη.

Προτού συμβούν όλα αυτά, είχε εργαστεί στη χρηματιστηριακή εταιρεία Μerrill Lynch και εν συνεχεία ως καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πολυτεχνείου Cooper Union. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, το όνομά του είχε συμπεριληφθεί τρεις φορές στο «Who is who among Αmerica΄s best teachers», δηλαδή στον κατάλογο των καλύτερων και δημοφιλέστερων καθηγητών της Αμερικής.

«Μπήκα στο κόμμα μόνο για την Ντόρα»
Τις καλές σχέσεις του με την οικογένεια Μητσοτάκη ποτέ δεν τις έκρυψε, αφού ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ήταν αυτός που πρώτος τού έδωσε θέση στην ΕΣΥΕ. Παρά ταύτα, όπως ισχυρίζεται, δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και το όνομά του γράφτηκε για πρώτη φορά σε κομματικό εκλογικό κατάλογο κατά τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ: «Το έκανα αυτό, γράφτηκα, μόνο και μόνο για να ψηφίσω την Ντόρα».

Γεννήθηκε στο Καστέλι Κισσάμου και αφού αποφοίτησε από το Β΄ Λύκειο Χανίων, το 1965 μετέβη με υποτροφία στις ΗΠΑ για πανεπιστημιακές σπουδές, όπου σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός- μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο City College. Εν συνεχεία πήρε Μaster΄s στα μαθηματικά από το City College και διδακτορικό ΡhD στα μαθηματικά από το Courant Ιnstitute του Πανεπιστημίου τη Νέας Υόρκης. Οταν κλήθηκε από την κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή να αναλάβει καθήκοντα και πάλι στην ΕΣΥΕ, η πρώτη του αποστολή ήταν να ζητήσει από τον κ. Αλογοσκούφη να ικανοποιήσει τα οικονομικά και άλλα αιτήματα των υπαλλήλων της ΕΣΥΕ, «όπερ και εγένετο». Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την απογραφή, η οποία μας οδήγησε στην επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας. Τον Ιούνιο του 2004 προέκυψε διαφωνία της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΣΥΕ σχετικά με τον υπολογισμό του ελλείμματος. Από τότε είχε επικεντρώσει την προσοχή στο έλλειμμα. Ο κ. Κοντοπυράκης δήλωνε ότι το έλλειμμα του 2003 (3,2% επί του ΑΕΠ) που ανέφερε η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, διότι δεν είχαν ληφθεί υπ΄ όψιν οι λογαριασμοί των ΝΠΔΔ, των δήμων και των νοσοκομείων και παράλληλα διότι η Τράπεζα δεν υπολογίζει τις τοποθετήσεις σε κινητές και ακίνητες αξίες. Η ΕΣΥΕ υπολόγισε το ίδιο έλλειμμα σε 5,7% επί του ΑΕΠ. Τα στοιχεία πάντως της ΕΣΥΕ υιοθετήθηκαν από τη Εurostat, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Εco/Fin και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk