Η Ρηγίλλης απαντά στα παράπονα της κυρίας Μπακογιάννη

Ντόρα κάνεις λάθοςΟ κ. Σαμαράς δηλώνει αποφασισμένος να μην αφήσει να διχαστεί η ΝΔ σε «σαμαρικούς» και «ντορικούς»

ΜΕ ΕΝΑ χαμόγελο υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς τη συνέντευξη της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής. Ιδιαίτερα ψύχραιμος και αντιλαμβανόμενος την ανάγκη μιας προβεβλημένης πολιτικού, που ήταν και η βασική του αντίπαλος για την αρχηγία του κόμματος, να μιλήσει πολιτικά και να δηλώσει «παρούσα», δεν θέλησε να πει πολλά στους στενούς συνεργάτεςαλλά και στους συνομιλητές του των τελευταίων ημερών. Αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως αυτή την περίοδοείναι να προχωρήσει σε κινήσεις που θα οδηγήσουν το κόμμα σε ανάκαμψη, πολιτική και δημοσκοπική. Αναπόφευκτα όμως, όσο και να μη θέλει να συζητάει για τα εσωκομματικά, στις εσωτερικές συσκέψεις της Ρηγίλληςαλλά και στις συνομιλίες του με βουλευτές και στελέχηεμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει,όπως λέει, για να ενώσει ξανά την παράταξη. Και, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, στη λογική της ενότηταςήταν και ο μη σχολιασμός της συνέντευξης της κυρίας Μπακογιάννη.

ΜΕ ΕΝΑ χαμόγελο υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς τη συνέντευξη της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής. Ιδιαίτερα ψύχραιμος και αντιλαμβανόμενος την ανάγκη μιας προβεβλημένης πολιτικού, που ήταν και η βασική του αντίπαλος
για την αρχηγία του κόμματος, να μιλήσει πολιτικά και να δηλώσει «παρούσα», δεν θέλησε να πει πολλά στους στενούς συνεργάτεςαλλά και στους συνομιλητές του των τελευταίων ημερών. Αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως αυτή την περίοδοείναι να προχωρήσει σε κινήσεις που θα οδηγήσουν το κόμμα σε ανάκαμψη, πολιτική και δημοσκοπική. Αναπόφευκτα όμως, όσο και να
μη θέλει να συζητάει για τα εσωκομματικά, στις εσωτερικές συσκέψεις της Ρηγίλληςαλλά και στις συνομιλίες του με βουλευτές και στελέχηεμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει,όπως λέει, για να ενώσει ξανά την παράταξη. Και, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, στη λογική της ενότηταςήταν και ο μη σχολιασμός της συνέντευξης της κυρίας Μπακογιάννη.

O πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλει να διαιωνιστεί μια εσωκομματική μιζέρια που θα έχει ως σημεία αναφοράς και πολλές φορές και σύγκρουσης τη διαμάχη μεταξύ «σαμαρικών» και «ντορικών». «Ολοι είμαστε Νέα Δημοκρατία. Μιλάω ειλικρινά όταν τονίζω την ανάγκη ενότητας. Δεν είναι μόνο λόγια του αέρα» λέει σε συνομιλητές του. Επιμένει ότι θέλει την πολιτική και ψυχική ενότητα, για την οποία, όπως διευκρινίζει, παλεύει από την πρώτη ημέρα. «Το έκανα πράξη με τους τομεάρχες, με τους γραμματείς. Το κάνω όπου μπορώ. Το αποδεικνύω καθημερινά» λέει.

Εχει αντιληφθεί ότι για να ανακάμψει η ΝΔ θα χρειαστούν πολλές τομές και να αλλάξει, όπως σημειώνει, ένα «γηρασμένο κόμμα» τόσο σε ιδέες όσο και σε νοοτροπία και πολιτική αντίληψη. «Πρέπει να προχωρήσω. Δεν μπορώ να μείνω στο παρελθόν.Θέλω να αλλάξω τα πάντα.Να γίνει μια νέα Νέα Δημοκρατία.Γι΄ αυτό έχω εκλεγεί και έχω δεσμευτεί στους 800.000 νεοδημοκράτες που ψήφισαν» είναι η άποψή του. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να το πετύχει αυτό με «λεπτές ισορροπίες» αλλά μόνο με «γενναίες κινήσεις».

Αρνείται πεισματικά να μπει σε μια συζήτηση για το αν τον βοήθησαν οι μηχανισμοί του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές αλλά όταν κάποιος τον ρωτάει, τον κοιτάζει στα μάτια για λίγα δευτερόλεπτα και του λέει, αρνούμενος ότι δόθηκαν δακτυλίδια διαδοχής: «Εγώ έναν χρόνο πριν από τις εκλογές για την προεδρία της ΝΔ δεν ήμουν καν υπουργός. Δεν υπήρχα στα πλάνα πολλών. Εμένα δύναμή μου ήταν οι πολίτες που ήλθαν και ψήφισαν και αυτούς ευχαριστώ».

Οι μηχανισμοί και οι απαντήσεις

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν θέλει να επεκτείνεται στο συγκεκριμένο θέμα, οι στενοί του συνεργάτες δεν διστάζουν να πουν ότι τα περί μηχανισμών δεν ισχύουν από τη στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της ΝΔ συντάχθηκε με την κυρία Μπακογιάννη. Οσο για την κριτική της ότι οι περισσότεροι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή δεν την στήριξαν αλλά επέλεξαν τον κ. Σαμαρά, στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ απλώς λένε ότι «η δυναμική της κοινωνίας άλλαξε τα αριθμητικά δεδομένα».

Στο νεοκλασικό της Ρηγίλλης αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη πικρία που μπορεί να έχει μια ήττα και μάλιστα σε επίπεδο κορυφής, ειδικά για την ηγεσία ενός κόμματος. Ο κ. Σαμαράς δεν αμφισβητεί τις πολιτικές ικανότητες της κυρίας Μπακογιάννη και, παρά τα όσα διαρρέουν στο πολιτικό παρασκήνιο για σκηνικό σύγκρουσης, ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος μελλοντικά να μη διστάσει να της προτείνει και πάλι αξιοποίηση.

Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί σύγκρουση με την κυρία Μπακογιάννη, αφού ξέρει πολύ καλά ότι η ΝΔ πρέπει να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά και όχι αφαιρετικά. Θεωρεί τη ΝΔ σπίτι όλων, όπου όλοι είναι καλοδεχούμενοι και δεν υπάρχουν ανεπιθύμητοι. Κρίνει ότι στη «νέα Νέα Δημοκρατία», στην εποχή της «νέας Μεταπολίτευσης», θα έχουν όλοι διακριτό ρόλο και δεν πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για νέα κόμματα στα οποία μπορεί ενδεχομένως να συμμετάσχουν και στελέχη της ΝΔ. Εξάλλου, όπως λένε συνομιλητές του, δεν τον απασχολεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Αν και γνωρίζει ότι τόσο με την κυρία Μπακογιάννη όσο και με άλλα κορυφαία στελέχη έχει διαφορετική πολιτική αντίληψη και φιλοσοφία, δεν σημαίνει πως δεν επιθυμεί τον εσωκομματικό αντίλογο. Ούτε τον προβληματίζουν ιδιαίτερα οι πολλαπλές φωνές για το ίδιο θέμα που ακούγονται συχνά από το εσωτερικό της ΝΔ, αρκεί στο τέλος να ενοποιούνται ή να μη θέτουν σε αμφισβήτηση τις βασικές αρχές και θέσεις του κόμματος.

Αυτό που τον ενοχλεί σε κάθε περίπτωση είναι η τάση αναβίωσης των διαθέσεων για «προσωπικές στρατηγικές» που επενδύεται με πολιτικές διαφωνίες χωρίς περιεχόμενο και κριτική ψιθύρων και αποσπασματικών επισημάνσεων. Γι΄ αυτό έχει διαμηνύσει σε πολλά στελέχη ότι δεν θα αποδεχθεί επιστροφή στη «ΝΔ των ομάδων» και των «αξιωματούχων». Ο δρόμος για το Συνέδριο γέρνει δεξιά
Την επιχείρηση «ανατροπή στον χώρο της Δεξιάς» θα σημάνει σήμερα ο κ. Σαμαράς με την ομιλία του στην πρώτη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΝΔ στο ΣΕΦ, εν όψει του 8ου Τακτικού Συνεδρίου στις 25-27 Ιουνίου. Ο κ. Σαμαράς έχει επιλέξει το επόμενο διάστημα να κινηθεί με μια στρατηγική η οποία θα έχει πρώτο πλάνο τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, τους πατριωτικούς τόνους και μια πιο εθνοκεντρική προσέγγιση σε πολλά ζητήματα.

Γι΄ αυτό θα προτάσσει συνεχώς ότι η «νέα Δεξιά» δεν πρέπει να μείνει σιωπηλή αλλά επιβάλλεται να διεκδικήσει ξανά τον ηγετικό της ρόλο στο πολιτικό προσκήνιο και αυτό θα γίνει μόνο με τη μετατόπιση του πολιτικού εκκρεμούς από την Κεντροαριστερά. Θέλει να ξεφύγει το κόμμα από τον «παλαιοδεξιό λαϊκισμό» και θα δώσει έμφαση στον επαναπροσδιορισμό τού τι σημαίνει πραγματικά Δεξιά στη σύγχρονη εποχή, με ενίσχυση της μεσαίας τάξης και της κοινωνικής συνοχής, με τόνωση της εθνικής συνείδησης, όπως λέει, και του πατριωτισμού. Σύνθημά του παραμένει: «Η παράταξη δεν ηττάται. Είναι παρούσα».

«Τον Καραμανλή τον στηρίζω»
Με τις φράσεις «η ΝΔ έχει συνέχεια» και «πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα θετικά σημεία του έργου της» απαντάει ο κ. Σαμαράς σε εκείνους οι οποίοι του θέτουν το ερώτημα αν το κόμμα στηρίζει τον κ. Κ. Καραμανλή. Ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να αποδομήσει το «καραμανλικό» παρελθόν, παρά το γεγονός ότι δέχεται αντίθετες εισηγήσεις, ειδικά με τις Εξεταστικές Επιτροπές, στις οποίες επιμένει να παραστεί η ΝΔ. Πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να κρατήσει τα θετικά των διακυβερνήσεων Καραμανλή και να παραλείψει τα αρνητικά, τα οποία υπήρξαν, και τα παραδέχτηκε, όπως σημειώνει και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός, «με τη γενναία αυτοκριτική του». Μάλιστα προ ημερών σε δείπνο με νεοεκλεγέντες βουλευτές ήταν σαφής: «Τον Καραμανλή δεν τον πουλάω. Τον στηρίζω και δεν μηδενίζω το έργο του».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk