Γιώργος ΠαπανδρέουΟι «σοφοί», οι νέες ιδέες και οι αλλαγές στη χώρα

O Πρωθυπουργός έχει πεισθεί πλέον ότι πρέπει το ταχύτερο να απαλλαγεί από το παρόν πιεστικό χρηματοδοτικό πρόβλημα ώστε να αφιερωθεί στη μεγάλη επιχείρηση της μεταρρύθμισης, την οποία ορισμένοι αποκαλούν «ειρηνική ελληνική επανάσταση». Ηδη προετοιμάζονται πράξεις και κινήσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής πέρα από την οικονομία. Θα επιστρατευθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτή τη «μεγάλη επιχείρηση αλλαγής» ξεχωριστά πρόσωπα, επιστήμονες και πολιτικά στελέχη και θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας ικανές να προετοιμάσουν με ταχύτητα σχέδια μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων από την υγεία και την παιδεία ως την κοινωνική ασφάλιση και τον πολιτισμό.

O Πρωθυπουργός έχει πεισθεί πλέον ότι πρέπει το ταχύτερο να απαλλαγεί από το παρόν πιεστικό χρηματοδοτικό πρόβλημα ώστε να αφιερωθεί στη μεγάλη επιχείρηση της μεταρρύθμισης, την οποία ορισμένοι αποκαλούν «ειρηνική ελληνική επανάσταση».

Ηδη προετοιμάζονται πράξεις και κινήσεις σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής πέρα από την οικονομία. Θα επιστρατευθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτή τη «μεγάλη επιχείρηση αλλαγής» ξεχωριστά πρόσωπα, επιστήμονες και πολιτικά στελέχη και θα συγκροτηθούν ομάδες εργασίας ικανές να προετοιμάσουν με ταχύτητα σχέδια μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων από την υγεία και την παιδεία ως την κοινωνική ασφάλιση και τον πολιτισμό. Μια τέτοια βάση θα συγκροτηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μια άλλη στο ΙΣΤΑΜΕ. Ηδη στο Μέγαρο Μαξίμου και στα γραφεία των υπουργών φθάνουν καθημερινά εισηγήσεις και προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις. Ο καθηγητής του LSΕ και βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ κ. Ηλίας Μόσιαλος κινείται χαρακτηριστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, περιγράφει ένα σχήμα αλλαγών στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση που θα έχει ως βάση την υιοθέτηση μηχανισμών αξιολόγησης σχολείων, ιδρυμάτων και εκπαιδευτικών.

Ειδικώς για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια η αξιολόγηση ως προς τις επιδόσεις των μαθητών με δείκτες την επιτυχία, την αποτυχία ή και την εγκατάλειψη μπορεί να συνοδεύεται από μίνιμουμ πρόγραμμα σπουδών και από κίνητρα προς τους εκπαιδευτικούς για καινοτομίες στην εκπαίδευση και συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διοίκηση των σχολείων.

Αντιστοίχως στην ανώτατη εκπαίδευση προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης και την εξάρτηση της χρηματοδότησης από αυτές. Επίσης φαντάζεται μια εκ βάθρων αλλαγή και διεύρυνση των μηχανισμών της διά βίου εκπαίδευσης και του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Μιλά για ξενόγλωσσα αυτοδιοικούμενα πανεπιστήμια με δίδακτρα και σύστημα υποτροφιών, που θα λειτουργούν εκτός νόμου-πλαισίου, χωρίς τη συμμετοχή φοιτητών, σε εντελώς διαφορετική βάση από τα υφιστάμενα. Ουσιαστικά επεξεργάζεται μια επένδυση παιδείας, όπως κάνουν συστηματικά και οργανωμένα η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Αγγλία και η Σουηδία. Πιστεύει ακράδαντα ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα απόθεμα χιλιάδων πανεπιστημιακών στο εξωτερικό, μέρος του οποίου θα μπορούσε να επανακάμψει στην πατρίδα και να αποδώσει έργο δυναμικό και άκρως αποδοτικό.

Επίσης ο κ. Μόσιαλος φαντάζεται ένα επενδυτικό σχήμα αφιερωμένο στην τρίτη ηλικία. Οι ηλικιωμένοι θα αυξάνονται συνεχώς τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και θα πρέπει κανείς να βρει τρόπο να τους κερδίσει. Η Βαλένθια έχει δημιουργήσει ένα σχήμα φιλοξενίας συνταξιούχων, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 250.000

γερμανούς συνταξιούχους για περισσότερους από πέντε μήνες τον χρόνο. Το μεγαλύτερο άγχος των ηλικιωμένων είναι η υγεία, λέει ο κ. Μόσιαλος και η Βαλένθια είναι μια πόλη που επένδυσε πέρα από την κατοικία και σε αυτήν. Φαντάζεται λοιπόν μια επένδυση, ένα δεκαετές πλάνο αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στα νησιά του Αιγαίου με ξενόγλωσσους γιατρούς, ενίσχυση των υποδομών ή ακόμη και ανάπτυξη προηγμένων υπηρεσιών υγείας από ιδιωτικούς φορείς συνδεδεμένους με τα ασφαλιστικά ταμεία της Γερμανίας, της Σουηδίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Κινούμενος στην ίδια λογική σκέπτεται την πολιτιστική αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας. Μιλά για έναν αναβαθμισμένο πολιτιστικό δακτύλιο που θα ορίζεται από το Μουσείο της Ακρόπολης, τους ενοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους, το ιστορικό κέντρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πολυτεχνείο που μπορεί να μετατραπεί σε Μουσείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής και εκείνα που είναι εγκατεστημένα στη Βασιλίσσης Σοφίας και στην Κηφισίας. Το Μπενάκειο μπορεί να μεγαλώσει, το Κυκλαδικό να γίνει πιο δυναμικό, το Πολεμικό να μετεξελιχθεί σε συνεδριακό χώρο και χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων της Εθνικής Πινακοθήκης, ώστε μαζί με το Μέγαρο Μουσικής να συγκροτήσουν ένα ολοκληρωμένο πολιτιστικό σύνολο. Ο κ. Μόσιαλος πιστεύει ότι εντός και στα πέριξ του πολιτιστικού δακτυλίου μπορεί να λειτουργήσει δυναμικά ο ιδιωτικός τομέας, να συγκροτήσει δικές του γωνιές και έτσι το κέντρο της Αθήνας να αλλάξει, να λάβει ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και βαθμιαία να δημιουργήσει προϋποθέσεις παράτασης της παραμονής των τουριστών στην πρωτεύουσα.

Αντίστοιχες συνδυασμένες επεξεργασίες υπάρχουν για τις συντάξεις και την υγεία. Ο κ. Μόσιαλος πιστεύει κατ΄ αρχήν ότι οι αλλαγές στο καθεστώς των συντάξεων πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της τετραετίας επειδή οι δαπάνες αυξάνονται με ταχύτητα μεγάλη. Οι συντάξεις στο μέλλον δεν γίνεται να είναι υπεραποδοτικές, ούτε να ξεπερνούν το 60% των μισθών. Οπως επίσης το σύστημα υγείας δεν γίνεται να ξοδεύει ατελείωτα για φάρμακα, ούτε να συντηρεί 65.000 γιατρούς. Αναφέρει ότι η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων έχει 850 νευροχειρουργούς και ολόκληρη η Γερμανία 1.150. Αντιθέτως η Ελλάδα έχει έλλειμμα ογκολόγων τη στιγμή που ο καρκίνος, λόγω και της γήρανσης του πληθυσμού, πλήττει ολοένα και περισσότερους.

Γενικώς νιώθει κανείς ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει τη μεγάλη στροφή. Είναι η φύση και η ένταση των προβλημάτων που τον αναγκάζουν να δει τα προβλήματα αλλιώς. Δεν έχει άλλωστε πολλές επιλογές. Μόνο αν δει τη χώρα με άλλα μάτια μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, όπως συνηθίζει να λέει τελευταίως ο κ. Παπανδρέου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk