Αντιστρέφοντας τη γνωστή ιστορία που λέει ότι ένας αγιασμός ενδεχομένως εξαφανίζει τους ποντικούς, αλλά την ίδια στιγμή μια γάτα μπορεί να αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματική, θα μπορούσε κάποιος να προτείνει στους οικονομολόγους μας ότι δεν θα ήταν εντελώς ανώφελο, μαζί με τις περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, κτλ., να κάνουν και κανένα ευχέλαιο, καμιά λιτανεία, τέλος πάντων γιατί όχι και ένα ξεμάτιασμα όλων μας. Κανείς ποτέ δεν ξέρει. Πιστεύω μάλιστα ότι όλες οι παραπάνω θεοσεβείς και παμπάλαιες πρακτικές για να προκληθεί το καλό και να αποσκορακιστεί το κακό, δεν είναι ανάγκη πια να γίνονται όπως παλαιότερα. Μια παράκληση, λ.χ., ή ένας αγιασμός μπορεί να γίνουν άνετα μέσα από το Διαδίκτυο, με το πιο αγαπημένο όργανο της Νέας Πολιτικής, με ένα κοινό, φτηνό laptop!

Η ιδέα, όπως απεκάλυψε προ ημερών «Το Βήμα», ανήκει στην Εκκλησία μας, καθώς έχουν δημιουργηθεί πάμπολλοι ιεροί διαδικτυακοί τόποι, στους οποίους κάθε χρήστης μπορεί να προσφύγει για σωτηρία και παρηγοριά ηλεκτρονική. Σκέφτομαι λοιπόν πως αφού όλος ο προϋπολογισμός μας χώρεσε σε ένα τόσο δα φλασάκι, αφού χιλιάδες βιογραφικά ελέγχθηκαν και ο άτεγκτος και αδέκαστος ηλεκτρονικός υπολογιστής βρήκε αστραπιαία τους πιο κατάλληλους Γραμματείς και Διευθυντές, αφού το απώτατο κυβερνητικό όραμα είναι η ηλεκτρονική δημοκρατία (e-democracy), τότε γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν ρίχνει και μια ματιά στους εκκλησιαστικούς τόπους; Μπορεί κάλλιστα μαζί με την «εξορθολογημένη» πολιτική του να κάνει και ένα ηλεκτρονικό ξεμάτιασμα του Χρηματιστηρίου μόνο με 5 ευρώ! Ή μια on-line παράκληση για τη φοροδιαφυγή. Μπορεί να ζητά τον οβολό μας μέσα από κατάλληλες ιστοσελίδες, σαν μια ηλεκτρονική περιφορά του πανεριού.

Καθόλου δεν ειρωνεύομαι, και μακρά από μένα κάθε σκέψη ασεβής. Βρήκα αυτές τις δραστηριότητες της e-ekklisia και πρωτότυπες, και προσοδοφόρες, και εξαιρετικά ευφάνταστες. Μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, λ.χ., πέρα από τις προσευχές, τις ευχές, τους παρακλητικούς ύμνους, πέρα από τα παρασελίδια e-shops θαυματουργών εικόνων, σταυρών, αμφίων, κ.ά., αναδεικνύει και μια τάξη αγίων που προσωπικά αγνοούσα, τους ΑΧΕΧ! Ακριβώς. Τους Αγίους Χωρίς Επαρκή Χρονολογία. Με τρελαίνουν τα αρκτικόλεξα (μέρος και αυτά της Νέας Πολιτικής), αλλά το ΑΧΕΧ είναι όντως εξαιρετικό. Γιατί λοιπόν, με βάση αυτό το ιερό σύστημα, να μην έχουμε και τους λαϊκούς άγιους-φορολογούμενους και άγιους-καταναλωτές κάτω από ένα αρκτικόλεξο; ΦΧΕΑ, δηλαδή Φορολογούμενος Χωρίς Επαρκή Αιτιολογία. Ή ΚΧΕΑ: Καταναλωτές Χωρίς Επαρκείς Αποδείξεις, κ.ο.κ.;

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα μας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει ακόμη εξομολόγηση on-line. Υποθέτω πως οι λόγοι είναι πολλοί και κατανοητοί. Ομως, κατ΄ αναλογίαν, μπορεί να υπάρξει ένα site του υπουργείου Οικονομικών όπου ένας αμαρτωλός φοροφυγάς θα έχει τη δυνατότητα να εξομολογείται τις ατασθαλίες του online, καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ελάχιστο ποσόν, 5% ας πούμε, των αδήλωτων εσόδων του. Τότε, τη στιγμή ακριβώς που θα ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική κατάθεση, η βασανισμένη ψυχή του άθλιου φοροφυγάδα θα αναπηδήσει κατευθείαν από την Κόλαση στο Καθαρτήριο, από όπου ο δρόμος για τον οικονομικό Παράδεισο ούτε μακρύς ούτε δύσβατος είναι.

Ο κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης είναι ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας και συγγραφέας.