Το εσωτερικό μέτωπο

«Στάδιο δόξας λαμπρό» για την Ελλάδα μας! Από την Ευρώπη ως τη Ρωσία, από τη Ρωσία ως την Αμερική, από την Αμερική ως την Κίνα και από την Κίνα ως την Ιαπωνία- για την Αφρική δεν υπάρχουν στοιχεία- κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης ξυπνάνε κάθε πρωί με βολές κατά της χώρας μας, παιανίζοντας τον χορό των κερδοσκόπων! Και η Ευρωπαϊκή Ενωση; Απέδειξε, για άλλη μία φορά, αυτό που πολλές φορές έχει γραφεί σε αυτήν τη στήλη ότι είναι μια «Ενωση κρατών και σύγκρουση συμφερόντων». Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα πολυπλόκαμο εξωτερικό μέτωπο, το οποίο μας οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό, κοινωνική εξαθλίωση και εθνικό ευτελισμό.

«Στάδιο δόξας λαμπρό» για την Ελλάδα μας! Από την Ευρώπη ως τη Ρωσία, από τη Ρωσία ως την Αμερική, από την Αμερική ως την Κίνα και από την Κίνα ως την Ιαπωνία- για την Αφρική δεν υπάρχουν στοιχεία- κυβερνήσεις και μέσα ενημέρωσης ξυπνάνε κάθε πρωί με βολές κατά της χώρας μας, παιανίζοντας τον χορό των κερδοσκόπων! Και η Ευρωπαϊκή Ενωση; Απέδειξε, για άλλη μία φορά, αυτό που πολλές φορές έχει γραφεί σε αυτήν τη στήλη ότι είναι μια «Ενωση κρατών και σύγκρουση συμφερόντων». Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με ένα πολυπλόκαμο εξωτερικό μέτωπο, το οποίο μας οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό, κοινωνική εξαθλίωση και εθνικό ευτελισμό. Το μεγάλο έλλειμμα και ο υπέρμετρος δανεισμός είναι δικό μας «δημιούργημα». Και η αναξιοπιστία, που προκλήθηκε από τα ψευδή στοιχεία που παρείχε η προηγούμενη κυβέρνηση, είναι «προϊόν» της «εθνικής μαγκιάς». Είναι όμως τα πραγματικά αίτια της λυσσαλέας επίθεσης που καθημερινά δέχεται η Ελλάδα; Οχι, βέβαια. Εάν δεν υπάρξει άμεση οικονομική παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ενωση το μέτωπο αυτό θα συνεχίσει την πολεμική και τις πιέσεις για πρόσθετα και πιο επώδυνα μέτρα.

Ανακύπτουν τρία βασικά ερωτήματα: Τι κάνουμε εμείς για να έχουμε πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές με όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνα επιτόκια; Μέχρι πού χαράσσουμε την κόκκινη γραμμή στις πιέσεις; Και πώς θα αντιμετωπίσουμε την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, ώστε να δοθεί η ελπίδα ότι οι σημερινές θυσίες των πολλών, ως συνήθως, θα ανταμειφθούν στο μέλλον. Τα ερωτήματα αυτά είναι αλληλένδετα. Είναι ένα πακέτο. Ηλθε επιτέλους η ώρα να θέσουμε τον «δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων»…

Η ένταξή μας στην ΕΟΚ, τότε, και στην ΟΝΕ, ήταν πολιτική απόφαση των εταίρων μας. Και στις δύο περιπτώσεις δεν καλύπταμε τις οικονομικές προϋποθέσεις. Η ένταξη εξυπηρετούσε, και στις δύο περιπτώσεις, το διευθυντήριο. Ηταν όμως επωφελής και για την Ελλάδα. Ηταν «μάννα εξ ουρανού». Δεν ήταν μόνον ο πακτωλός των ecu, αρχικά, και των ευρώ, αλλά και η διεθνής αναβάθμιση της χώρας με την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια των ισχυρών.

Πέρασαν τριάντα και πλέον χρόνια. Χρόνια χαμένα. Δημιουργήσαμε πλασματική ευημερία και αεριτζίδικη οικονομία, με επιστέγασμα και υπόβαθρο ένα πολυπλόκαμο, σπάταλο και διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό. Τέσσερις και πλέον μήνες από την ανάληψη της εξουσίας η κυβέρνηση «ψάχνει» να βρει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, των δημοσίων οργανισμών και επιτροπών!

Οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οι κερδοσκόποι παίζουν το παιχνίδι κατά πώς τους συμφέρει. Εμείς τι κάνουμε; Παραπαίουμε. Η αναδρομή στο παρελθόν είναι παραγωγική όταν αναζητούμε τα λάθη μας για να τα διορθώνουμε και να μη τα επαναλαμβάνουμε… Στην κρίσιμη αυτή περίοδο είναι πολυτέλεια- σημείωνα στο άρθρο της Κυριακής 17 Ιανουαρίου – η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παραποίηση των οικονομικών στοιχείων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και πρόσθετα: «Δεν φθάνει ο διασυρμός της χώρας με την περίφημη απογραφή του κ. Αλογοσκούφη;». Δεν φαντάζομαι να υπάρχει άλλη χώρα που «να βγάζει τα άπλυτά της στη φόρα» με οποιαδήποτε δικαιολογία…

Ολες οι κυβερνήσεις από την ένταξή μας στην ΕΕ έχουν μερίδιο, μικρό ή μεγάλο, της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση. Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέρχονται από τα σπλάχνα των κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα για 36 χρόνια. Εχουν και την ευθύνη για την έξοδο από την κρίση και τις μεγάλες ανατροπές, που είναι απαραίτητες για τη θεμελίωση νέου κράτους και νέας ανταγωνιστικής οικονομίας.

Εναντι του πανίσχυρου και αιμοδιψούς εξωτερικού μετώπου ας αντιτάξουμε ένα ισχυρό εσωτερικό μέτωπο, για να μπορούμε κάποτε να πούμε σε εχθρούς και «φίλους»: Μέχρις εδώ, όχι άλλο αίμα!

gromaios@otenet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk