Περίεργες διαπραγματεύσεις
Σπουδαίος ο διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού να γίνει η Ελλάς «Δανία του Νότου», μόνο που εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, υπάρχει κίνδυνος στο μόνο που θα της μοιάζουμε να είναι ότι ούτε εμείς θα ανήκουμε στην ευρωζώνη- και θα είναι κατόρθωμα αυτό του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Αυτοί οι δύο είναι υπεύθυνοι και για τη διαπραγμάτευση με την Ενωση και για να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει ώστε να μη συμβεί το απευκταίο. Αλλά, το γράφουν και το ξαναγράφουν οι εφημερίδες, ημερολόγιό μου: η διαπραγμάτευση γίνεται με περίεργους όρους και οι αποφάσεις μηρυκάζονται συνεχώς σε υπουργικά συμβούλια, συζητούνται και ξανασυζητούνται, αλλά δεν λαμβάνονται: σαν να περιμένουν οι κυβερνώντες κάποιο θαύμα να συμβεί, κάποιος από μηχανής θεός να εμφανιστεί και να τους λύσει όλα τα προβλήματα.

* Στη διαπραγμάτευση διέδιδαν πως είχαν την Κίνα ως ατού οι κυβερνώντες, που θα αγόραζε ομόλογα και δεν θα είχε η Ελλάδα ανάγκη τις αιμοβόρες ευρωπαϊκές αγορές- και μετά έκαναν τους κινέζους, ότι δεν καταλάβαιναν πώς είχε δημιουργηθεί το θέμα. Στη συνέχεια, διάφοροι σοφοί σύμβουλοι και φίλοι της χώρας, όπως ο γλυκομίλητος νομπελίστας Στίγκλιτζ (που ο Θεός να του δίνει καλές κουβέντες για τον Πρωθυπουργό και να μου κόβει σελίδες), άρχισαν να συνιστούν τη λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα ίδια είπε και ο Μεντβέντεφ της Ρωσίας που τον ενέταξε και αυτόν στο πρόγραμμα εξωτικών συναντήσεων ο Πρωθυπουργός μετά τον Γκάντι της Ινδίας- και ακούσαμε τέλος τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να λέει πως «αν είχαμε προσφύγει στο ΔΝΤ τα ίδια μέτρα θα μας επέβαλλε, αλλά θα μας έδινε και 30 δισεκατομμύρια ».

Μου φαίνεται χρειάζονται ξεκάθαρες εξηγήσεις και λύσεις: το πρόβλημά μας είναι ευρωπαϊκό και στην Ευρώπη θα το λύσουμε- οι διάφοροι τριτοκοσμικοί που περιτριγυρίζουν τον Πρωθυπουργό ή άλλοι που στενοχωρούνται που δεν έχουν τα 30 δισ. του ΔΝΤ να τα ξεκοκαλίσουν, καλά θα κάνουν να το πάρουν απόφαση και να σταματήσουν τους κινεζικούς, ρωσικούς και άλλους πειραματισμούς πριν προστεθούν και πολιτικά προβλήματα στα οικονομικά που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Ας σοβαρευτεί, δηλαδή, η κυβέρνηση και ας δει τι θα κάνει για να συμμαζέψει την κατάσταση. Εκτός κι αν δεν μπορεί να χωρίσει «δυο γαϊδουριών άχερα»- αλλά δεν το νομίζω.

Περιμένοντας τους επιτρόπους
Γράφοντας για «δυο γαϊδούρια», δεν εννοούσα τους καλοπληρωμένους εφοριακούς και τελωνειακούς που αρνούνται να καταθέσουν το μερίδιό τους στην πληρωμή του λογαριασμού – μάλλον για τζαμπατζήδες και αντικοινωνικά στοιχεία πρόκειται. Διότι αν πιστεύουν οι εφοριακοί ότι συμμετέχουν περισσότερο από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ας πούμε, στην πληρωμή του λογαριασμού, ας τους ελέγξουν αυστηρότερα να αποκατασταθεί φορολογική και κοινωνική δικαιοσύνη.

* Και υπάρχει λογαριασμός για πληρωμή: αυτό που αποκαλύπτεται τούτες τις ημέρες είναι ότι στην Ελλάδα, που ουσιαστικά δεν παράγει παρά κακής ποιότητας τουρισμό και δεν θα μπορούσε να θρέψει τον πληθυσμό της, εδώ και δεκαετίες το κράτος δανειζόταν ώστε: α) να αγοράζει όπλα και να κυκλοφορούν μίζες, β) να προσλαμβάνει αχρείαστους υπαλλήλους για να μην υπάρχει ανεργία, γ) να κάνει κακής ποιότητας έργα για να επιβιώνει και ο ιδιωτικός τομέας.

* Με τα δανεικά μοιράζαμε τσάμπα βιβλία, τροφή και στέγη στους φοιτητές, ιδρύαμε σχολές, πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ όπου βόλευε διάφορους τοπάρχες και με αντικείμενα σπουδών τα οποία βόλευαν διάφορους διδάσκοντες- με αποτέλεσμα να μην έχουν φοιτητές. Αντί να κοιτάξει τι θα κάνει με το όλο άθλιο σύστημα, η Αννα Διαμαντοπούλου θα αντικαταστήσει τα τυπωμένα δωρεάν συγγράμματα με e-books που επίσης θα μοιράζονται δωρεάν- και έτσι θα έχουμε ψηφιακό τζαμπατζιδισμό για τους λίγους που καταφέρνουν και βρίσκουν θέσεις στα πανεπιστήμια. Διότι υπάρχει η «βάση 10» που αποκλείει δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους και δεν θα την καταργήσει η υπουργός· ούτε θα συνενώσει τα δεκάδες ΤΕΙ και Τμήματα που έχουν σπείρει νομάρχες, δήμαρχοι και υπουργοί ανά την Ελλάδα- εκτός κι αν εγκατασταθεί επίτροπος της Ενωσης και στο υπουργείο Παιδείας, κάτι που επιβάλλεται νομίζω γιατί η υπουργός μάλλον αχρείαστη είναι.

* Επίτροπος χρειάζεται απαραιτήτως και στην Ιερά Σύνοδο, που έχει πρόβλημα αν θα ακολουθήσει τους νόμους του ελληνικού κράτους ή τους «θείους νόμους» που επιβάλλουν, λέει, να επανεξεταστεί από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως η καθαίρεση του καταδικασμένου και φυλακισμένου για ποινικά αδικήματα πρώην μητροπολίτη Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη. Δεκαπενθήμερη Εθνική Αποστολή
Φυσικά, αν η Εκκλησία της Ελλάδος ήταν ιδιωτικό σωματείο, δικός της λογαριασμός αν οι μητροπολίτες εκλέγονται με σύμφωνη γνώμη της Ιστάνμπουλ, της Κουάλα Λουμπούρ ή της Λάσα, αν επιτρέπεται να φυλακίζονται ή όχι: ο Μπεζενίτης θα έμενε φυλακή κατά τους ελληνικούς νόμους, θα παρέμενε μητροπολίτης κατά τους θείους φαναριώτικους και κανένα πρόβλημα δεν θα υπήρχε- άρα, καιρός να γίνετε ιδιωτικό σωματείο θα αποφάσιζε ο λογικός επίτροπος και θα έπαυε το βυζαντινό σκοτάδι να καθορίζει τα της ελληνικής κοινωνίας.

* Απαραίτητος ο επίτροπος και στον Δήμο Αθηναίων, επειγόντως μάλιστα, πριν ο εμπνευσμένος δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης προλάβει να αντικαταστήσει το σιντριβάνι της πλατείας Δημαρχείου με ανδριάντα του Μεγαλέξαντρου· και στην Αστυνομία, που σκότωσε ανύποπτο 25χρονο πατέρα βρέφους και το θεώρησε «επιτυχία»· και στα μαιευτήρια, όπου η κάθε πονεμένη μισότρελη μπορεί να διαλέγει όποιο μωρό της αρέσει.

* Σε ένα δεν εμπιστεύομαι τους επιτρόπους, να ανακαλύψουν ποιοι κερδοσκοπούν σε βάρος των ελληνικών ομολόγων: αν δεν υπήρχε κερδοσκοπία, δεν θα εμφανιζόταν και η ανάγκη των επιτρόπων, άρα δεν τους συμφέρει να τους εντοπίσουν.

Αυτό θα το αναλάβω εγώ, φεύγω για εθνική αποστολή: τις επόμενες δύο εβδομάδες θα περιφέρομαι από Μανχάταν σε Βερολίνο και από Λονδίνο σε Παρίσι, βοηθώντας την ένδοξη ΕΥΠ να εντοπίσει τους άπληστους που δεν μας αφήνουν να πάρουμε ανάσα ως έθνος και μας ανάγκασαν να δανειζόμαστε με 6% και 7%.

Και αν δω τα σκούρα, πως η κυβέρνησή μας με την ευφυή διαπραγματευτική τακτική της μας οδηγεί έξω από την ευρωζώνη, λέω να μείνω στο Παρίσι μόνιμα, ημερολόγιό μου: άλλες καταστροφές δεν αντέχω να ζήσω.

Diodorus@tovima.gr

Γιατί να μην ποντάρουμε όσα έχουμε και όσα μπορούμε να δανειστούμε ως χώρα στο ότι η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών και στο ότι το ευρώ θα πέσει; Οι πιθανότητες για υψηλές αποδόσεις μεγάλες, με τα κέρδη θα ιδρύσουμε και θα χρηματοδοτήσουμε μια καινούργια χώρα που καμιά σχέση δεν θα έχει με τη σημερινή Ελλάδα- αν μάλιστα τη βαφτίσουμε Μακεδονία, ξεμπερδεύουμε και με το όνομα.

Αντώνης, εκ Βασιλείας

***
Επιεικές και ανωφελές βρίσκω το να ζητούν οι Ευρωζωναίοι την περικοπή του 14ου- 13ου μισθού μας. Αν σκεφθούμε ότι και το στομάχι μας συντίθεται από δεκατέσσερα μέρη, ας μας αφαιρέσουν καλύτερα δύο από αυτά- για παράδειγμα το «μείζον τόξο» να το κάνουν «έλασσον» και το «έλασσον» να το μηδενίσουν. Η λύση αυτή θα ήταν αποτελεσματικότερη, διότι τα 2.000 κυβικά εκατοστά του στομάχου μας θα περιοριστούν στα 1.000 και έτσι θα τρώμε πολύ λιγότερο, αλλά και μονιμότερη: οι απόγονοι των Ελλήνων θα γεννιόντουσαν με μικρά στομάχια.

Γ.Κ. @otenet.gr

***

«Το Εco/Fin θα αποφασίσει για τυχόν πρόσθετα μέτρα με τη διαδικασία της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Στην ψηφοφορία δεν θα συμμετάσχει η Ελλάδα». Αναρωτιέμαι: Δεν γίνεται να αποφασίζουν τα ευρωπαϊκά όργανα, όχι μόνο για οικονομικά μέτρα αλλά καιγια όλα τα εσωτερικά ζητήματα; ΄Η, ακόμη καλύτερα, να πείσουμε τους Γερμανούς να μας κάνουν το 17ο Βundesland; Ισως υποκύψουν στο δόλωμα της Ακρόπολης, αν αποφασίσουμε να τους τήν μεταβιβάσουμε. Διότι, κατά τα άλλα, και παρά τον ολοφυρόμενο ΓΑΠ, όσο λιγότερη κυριαρχία μάς απομείνει τόσο το καλύτερο.

Παναγιώτης Τυβίγγιος (Ξενομανής)

***
Οφείλω να συμφωνήσω, εγώ που νομίζεις ότι άδικα σε κατηγορώ για τις αντιεκκλησιαστικές σου θέσεις, γιατί πολύ σωστά έγραψες όσα έγραψες για αυτούς που«μόλις άρχισαν να κυβερνούν αισθάνθηκαν Μεγαλέξανδροι που δικαιούνταν να πυρπολήσουν την κατακτημένη Περσέπολη».Ο έπαινός μου όμως αυτός δεν σημαίνει ότι«παύομαι κατηγορών σε»για τις αντιεκκλησιαστικές σου θέσεις. Αλήθεια, τι σου έκανε η Εκκλησία; Μάλλον: τι κακό σού έκανε;

Χρήστος Γ. Ανδρεάδης, Καλλιθέα

Αν πρέπει να γίνει έστω μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, το θέμα της πρέπει να είναι ο εντοπισμός και η τιμωρία των υπευθύνων για τα Greek Statistics που μας ρεζίλεψαν παγκοσμίως.

Χρ. Μαργ. Σχοινάς, εκ Φούρκας

***
Ακούγοντας την από άμβωνος παρατήρηση του Θεσσαλονίκης«μαύρισε το μάτι μου», επειδή θεωρώ ότι είναι απίθανο, άνθρωπος του θεού να εκδηλώνει ρατσιστικές αντιλήψεις, διαχωρίζοντας τους κατ΄-εικόνα-και-ομοίωση αναλόγως του χρώματος της επιδερμίδας, αναρωτιέμαι μήπως η αναφορά του αποτελεί υπόδειξη προς τον αρχιεπίσκοπο για αλλαγή dressing code στις προσεχείς συνόδους της ιεραρχίας. (Μαύρα τα ράσα, μαύρες οι μερσεντές, ας αλλάξουμε σε κάτι πιο κάζουαλ, πιο ανοιξιάτικο…)

Ο εκ Ξάνθης 8

***
Σε συνέντευξή της («Το Βήμα», 4 Φεβρουαρίου 2001) η Ντόρα Μπακογιάννη ερωτάται αν θα έφευγε ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία και απαντά: «Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου έχει περάσει από το μυαλό, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να έχει ξεχειλίσει τελείως το ποτήρι»· ερωτάται αν θεωρεί σπίτι της τη ΝΔ και απαντά:«Ναι. Οχι πάντα φιλόξενο… αλλά σπίτι μου». Μετά από 9 χρόνια (συνέντευξη στο «Βήμα», 14 Ιανουαρίου 2010) δηλώνει πως«νιώθει ανεπιθύμητη στη ΝΔ»- ήτοι το ποτήρι γεμίζει συνεχώς (από το «όχι φιλόξενο» έφθασε στο «ανεπιθύμητη») αλλά δεν ξεχειλίζει-κάπως σαν Πίθος των Δαναΐδων. Μπορεί να μη γεμίζει ποτέ, αλλά ικανοποιεί τη δίψα για εξουσία.

Κρης-άκης, Κυψέλη

***
Πρέπει να οργίζεται κανείς περισσότερο εναντίον των ευπόρων που αδικοπραγούν παρά εναντίον των φτωχών. Γιατί όποιος σκέπτεται ανθρώπινα, συγχωρεί κάπως αυτούς που αδικούν κάτω από την πίεση της ανάγκης ενώ οι πλούσιοι δεν έχουν καμιά δικαιολογία, αλλά αδικούν από αισχροκέρδεια, πλεονεξία, αλαζονεία και για να δείξουν πως οι ενώσεις τους είναι ανώτερες από τους νόμους (Δημοσθένης, Κατά Στεφάνου ψευδομαρτυριών Α΄).

Νίκος Παπαγεωργίου, @hotmail. com

***
Στο σχολείο είχα μάθει για τοόμαιμο , τοομόθρησκοκαι τοομόγλωσσο . Τώρα ξαφνικά βάζω τηλεόραση και μού λένε για τοομόχρεο.

Παναγιώτης Τριανταφυλλίδης, @hotmail. com

***
Ντόρα Μπακογιάννη:«Νιώθω εν μέρει ανεπιθύμητη στη ΝΔ». Ας μην είμαστε απαισιόδοξοι. Ακόμη και στους ορκισμένους εχθρούς της θα είναι πάντα «εν μέρει επιθυμητή».

Δημήτριος Τσεχίας