Ενα, δύο, τρία… πολλά επιτελεία!

Ο βρετανός συνάδελφος άνοιξε το μπλοκ με τις σημειώσεις του και ρώτησε: – Ποιο είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης; Σιωπή. Βέβαιος ότι δεν κατάλαβα ακριβώς το ερώτημα, επανήλθε: – Εννοώ,ποιοι παίρνουν τις βασικές οικονομικές αποφάσεις; Η σιωπή πια δεν ήταν αρκετή. Επρεπε να ξεδιπλώσω και την άγνοιά μου. – Δεν ξέρω, του απάντησα. Φοβάμαι πως η εντύπωση που του είχε δημιουργηθεί ότι συζητούσε με έναν καλά ενημερωμένο δημοσιογράφο κατέρρευσε. Αλλά τι να του …

Ο βρετανός συνάδελφος άνοιξε το μπλοκ με τις σημειώσεις του και ρώτησε:

– Ποιο είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης;

Σιωπή. Βέβαιος ότι δεν κατάλαβα ακριβώς το ερώτημα, επανήλθε:

– Εννοώ,ποιοι παίρνουν τις βασικές οικονομικές αποφάσεις;

Η σιωπή πια δεν ήταν αρκετή. Επρεπε να ξεδιπλώσω και την άγνοιά μου.

– Δεν ξέρω, του απάντησα.

Φοβάμαι πως η εντύπωση που του είχε δημιουργηθεί ότι συζητούσε με έναν καλά ενημερωμένο δημοσιογράφο κατέρρευσε. Αλλά τι να του εξηγήσεις; Πώς θα μπορέσει να μυηθεί στον κυκεώνα αρμοδιοτήτων, διαβουλεύσεων και συσκέψεων που διαμορφώνει στη χώρα μας την οικονομική πολιτική;

Πρώτα,τα πρόσωπα. Ποιοι μετέχουν και ποιοι δεν μετέχουν στο οικονομικό επιτελείο; Το κριτήριο της συμμετοχής εμφανίζεται ελαφρώς απροσδιόριστο. Μετά την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου από το Νταβός, η επίθεση των αγορών και η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων συζητήθηκε σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν (μεταξύ άλλων) ο Πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Πολιτισμού, αλλά όχι ο υπουργός Εργασίαςή ο υπουργός Υποδομών.

Εν συνεχεία, όμως, η φορολογική και εισοδηματική πολιτική συζητήθηκε σε δύο «άτυπα Υπουργικά Συμβούλια» (είναι αυτά που δεν τυγχάνουν απευθείας τηλεοπτικής μετάδοσης…) όπου δεν μετείχαν όλοι όσοι μετείχαν στην προηγούμενη σύσκεψη. Εκεί, την εισήγηση έκανε μεν ο Γ.Παπακωνσταντίνου αλλά, όπως καταγγέλθηκε από τη συνάδελφό του επί της Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, δεν είχε προηγηθεί καμία διαβούλευση μεταξύ τους.

Πράγμα που σημαίνει ότι δύο μάλλον σοβαρά ζητήματα δεν είχαν περάσει από την κυβερνητική Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της οποίας προΐσταται ο αντιπρόεδρος Θ.Πάγκαλος, στον οποίο έχει ανατεθεί από τον Πρωθυπουργό και η παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας- το οποίο πάντως έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών!

Ούτως ή άλλως, η Κυβερνητική Επιτροπή δεν λειτουργεί ως όργανο διεύθυνσης της κυβέρνησης. Εχει αντικατασταθεί από άτυπες συσκέψεις μεταβαλλόμενης σύνθεσης ή άτυπα Υπουργικά Συμβούλια όπου συνήθως επανέρχονται οι αντικρουόμενες αντιλήψεις που διαπερνούν το κυβερνητικό σώμα. Ετσι, δεν καθίσταται σαφές ποια είναι η κυρίαρχη γραμμή στην κυβέρνηση ώστε να μην κουβεντιάζουν ξανά τα ίδια και όλοι έχουν την ευχαρίστηση να παρακολουθούν τη Λούκα Κατσέλη στο επαναλαμβανόμενο ρεπερτόριο «αν δώσεις ένα χέρι στις αγορές, θα σου πάρουν και το άλλο».

Κεντρικό ρόλο, φυσικά, στη διαδικασία διαδραματίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σπανίως διατυπώνει προσωπικές απόψεις ή εισηγήσεις. Οι προτιμήσεις του ανιχνεύονται «διά μέσου των γραμμών», σαν να μη θέλει να συνταχθεί ανοιχτά με τους μεν ή τους δε. Περιορίζεται συνήθως σε μια ενημέρωση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ακούει προσεκτικά και ευγενικά όλους τους ομιλητές- ακόμη και όταν εκφράζουν τις πιο αντιφατικές ή απλοϊκές απόψεις…

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μέλους της κυβερνήσεως (κοτζάμ υπουργού, δηλαδή…) ο οποίος ζήτησε «να εκφράσει η κυβέρνηση την έντονη δυσαρέσκειά της στις διεθνείς αγορές» – για να εισπράξει από τον Π. Ευθυμίου την απάντηση ότι οι αγορές δεν έχουν ούτε διεύθυνση ούτε τηλέφωνο ώστε να πάρεις να διαμαρτυρηθείς.

Από αυτή την άποψη, λοιπόν, η έννοια του «συμπαγούς οικονομικού επιτελείου» δεν υπάρχει. Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να έχει ένα προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, αλλά η λειτουργία του παραπέμπει περισσότερο σε οικονομικό σύμβουλο του Πρωθυπουργού παρά σε «Τσάρο της Οικονομίας». Με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Τι να καταλάβει, λοιπόν, ο βρετανός δημοσιογράφος όταν προέρχεται από μια χώρα όπου ούτε ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις του Καγκελαρίου των Δημοσίων Εσόδων και Δεύτερου Λόρδου του Θησαυροφυλακίου- του υπουργού Οικονομικών, δηλαδή… Και αν ρωτήσεις έναν δημοσιογράφο ποιος παίρνει τις οικονομικές αποφάσεις, θα σε περάσει για τρελό!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk