BHMAτοδότηs

Τις απρόβλεπτες παρενέργειες του «Καλλικράτη» διερεύνησε ο κ. Θ. Πάγκαλος σε πηγαδάκι με βουλευτές που έλαβε χώρα στο επί της οδού Ζαλοκώστα γραφείο του την περασμένη Πέμπτη. Επρόκειτο, μεταξύ άλλων, για την υφυπουργό Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον κ. Β. Οικονόμου , βουλευτές του Υπολοίπου Αττικής, όπου εκλέγεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. O κ. Πάγκαλος προσπαθούσε να εξηγήσει στους συνομιλητές του τι σημαίνει η εκτίμηση ότι ο περιφερειάρχης θα είναι ένας …

Τις απρόβλεπτες παρενέργειες του «Καλλικράτη» διερεύνησε ο κ. Θ. Πάγκαλος σε πηγαδάκι με βουλευτές που έλαβε χώρα στο επί της οδού Ζαλοκώστα γραφείο του την περασμένη Πέμπτη. Επρόκειτο, μεταξύ άλλων, για την υφυπουργό Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον κ. Β. Οικονόμου , βουλευτές του Υπολοίπου Αττικής, όπου εκλέγεται και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

O κ. Πάγκαλος προσπαθούσε να εξηγήσει στους συνομιλητές του τι σημαίνει η εκτίμηση ότι ο περιφερειάρχης θα είναι ένας «μικρός πρωθυπουργός» και περιέγραψε το παράδειγμα ότι υπάρχουν δύο υποψήφιοι για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. «Αν εκλεγεί η Μπακογιάννη, τότε θα έχουμε δυαρχία στη χώρα, έναν μεγάλο πρωθυπουργό και έναν μικρό» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε: «Κι αν εκλεγεί η Διαμαντοπούλου, τότε θα έχουμε δυαρχία στο κόμμα».

***

O κ. Πάγκαλος βρήκε χρόνο μέσα σε αυτούς τους πρώτους μήνες για να διερευνήσει και το μέγα θέμα της ύπαρξης κοιτάσματος πετρελαίου στο Καστελόριζο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε τοποθέτησή του στη Βουλή, αποκάλυψε ότι οι υπεύθυνοι της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ) τον ενημέρωσαν πως οι πηγές πληροφοριών για ύπαρξη πετρελαίου στο νησί είναι μόνο… δημοσιογραφικές. Μάλιστα ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε ότι η μία από τις δύο πηγές πληροφοριών σχετικά με το κρίσιμο αυτό θέμα είναι η εκπομπή «Οι Πύλες του Ανεξήγητου» του κ. Κ. Χαρδαβέλα.

***

Συνεργάτης μου αποκαλύπτει άκρως ακατάλληλη για ευσυγκίνητους πολιτικούς συνομιλία των κκ. Ευ. Βενιζέλου, Α. Λοβέρδου και Κ. Καρτάλη σχετικά με το μοντέλο διακυβέρνησης, η οποία έγινε στο καφενείο της Βουλής. Η συζήτηση αφορούσε τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη.

Στη συζήτηση ακούστηκαν πολλά, μέχρι που κάποιος από τους δύο πρώτους κοίταξε τους υπολοίπους δύο και συνοψίζοντας ρώτησε με φωνή λίγο δυνατότερη απ΄ όσο θα έπρεπε: «Γίνεται να κυβερνά ο Παπανδρέου με τον Παπακωνσταντίνου και την Μπιρμπίλη;». Προφανώς το ερώτημα ετέθη ως «ρητορικό» (δηλαδή ως ένα ερώτημα με την αυτονόητη απάντηση «όχι»), ωστόσο η πραγματικότητα επιμένει για το αντίθετο.

***

Εν τω μεταξύ ο κ. Καρτάλης επισκέφθηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε και συζήτησε μαζί του εκτενώς το θέμα της παραβατικότητας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας διακινδυνεύοντας να δεχθεί κάποια ρουκέτα από τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δεν θέλει να παρεμβαίνουν στα χωράφια του άλλοι βουλευτές.

Κάποιοι υποψιάζονται ότι ο κ. Καρτάλης ασχολείται διαρκώς με το ιστορικό κέντρο διότι θα ήθελε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στις προσεχείς δημοτικές εκλογές (υποψηφιότητα που έχασε την τελευταία στιγμή στις εκλογές του 2006). Ο ίδιος ο βουλευτής Μαγνησίας φυσικά διαψεύδει ότι ενδιαφέρεται για τον Δήμο Αθηναίων και συνδέει τις παρεμβάσεις του με την ιδιότητά του ως επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Αν είναι έτσι, να ασχοληθεί και με το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Κέρκυρας.

***

Πονηροί κάτοικοι των χωριών Καλέντζι Αχαΐας και Πρώτη Σερρών έχουν κυκλοφορήσει εδώ και καιρό την ιδέα να γίνουν τα χωριά τους- μια που είναι πατρογονικές εστίες των δύο αρχαίων δυναστειών, της δυναστείας Παπανδρέου και της δυναστείας Καραμανλή – έδρες των νομών στο πλαίσιο του «Καλλικράτη». Μαθαίνω όμως ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποκλείσει την ιδέα και ο κ. Κ. Καραμανλής δεν νομίζω να ενδιαφέρεται. Αν ήταν για τη Ραφήνα μπορεί να το ξανασκεφτόταν…

***

Συνεργάτης μου με ενημερώνει ότι τα έξοδα παραστάσεως που δικαιολογεί το ελληνικό κράτος στον εκάστοτε Πρωθυπουργό είναι 1.861 ευρώ. Προφανώς το ποσό έχει μείνει σταθερό από την αγνή εποχή της δραχμής, γιατί σήμερα ακόμη και μια τούρτα κοστίζει 50 ευρώ (δηλαδή 17.000 δραχμές- καλό είναι να θυμόμαστε τη δραχμή, μια που δεν ξέρεις ποτέ…). Λοιπόν, σε μια προσπάθεια να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να συρθεί έξω από την ευρωζώνη, ο κ. Γ. Παπανδρέου έγινε ακόμη και ο ίδιος… θιγόμενος από τις αποφάσεις του! Λόγω της περικοπής των επιδομάτων κατά 10%, ο Πρωθυπουργός θα χάσει (από το επίδομα που αφορά τα έξοδα παραστάσεως) 181 ευρώ.

***

Βελτιώθηκαν εντυπωσιακά οι σχέσεις ανάμεσα στον κ. Κ. Καραμανλή και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Ο πρώην πρωθυπουργός και η πρώην υπουργός Εξωτερικών βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα (συγκεκριμένα στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής) την Παρασκευή το πρωί για να ψηφίσουν τον κ. Κ. Τασούλα ως Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ. Οι δύο πολιτικοί κατόρθωσαν να προχωρήσουν στην αίθουσα, να ψηφίσουν, αλλά και να συζητήσουν με άλλους βουλευτές χωρίς να πάψουν να βρίσκονται ο ένας με την πλάτη γυρισμένη στον άλλον. Προτείνω στον κ. Τασούλα στην επόμενη κομματική εκδήλωση να κάνει μια προσπάθεια να τους συστήσει.

***

Oσμή εξουσίας για τον κ. Αντ. Σαμαρά, μόνο που αυτή εξακολουθεί να υπάρχει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι σήμερα αναγκασμένος αν ακούει τις ιστορίες του κ. Δ. Αβραμόπουλου , αφού ο τομεάρχης Εξωτερικών θα τον συνοδεύσει στο ταξίδι στην Κύπρο, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια και άλλους εκπροσώπους της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Και είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα γλιτώσει ούτε στο Λονδίνο όπου θα μεταβεί εντός του Μαρτίου για συνάντηση γνωριμίας με τον ηγέτη των Συντηρητικών- και σχεδόν σίγουρα πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας μετά τις εκλογές του Μαΐου- κ. Ντέιβιντ Κάμερον.

***

Σαν τις παλιές δόξες του βωβού κινηματογράφου μοιάζουν πολλές δόξες της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως π.χ. ο κ. Βύρων Πολύδωρας. Ο συμπαθής Βύρων, ο οποίος παρ΄ ότι ultra δεξιός έκανε το λάθος να υποστηρίξει Ντόρα και να καταποντιστεί στο κομματικό χρηματιστήριο, υποστήριζε ότι η εκλογή νέου Γραμματέα της ΚΟ έπρεπε να γίνει διά βοής (για να μη δοθούν λαβές για σχόλια αν υπήρχαν πολλά λευκά). Ενα σκληρό συμπέρασμα για τη φευγαλέα φύση της εξουσίας είναι ότι ουδείς του έδωσε σημασία.

***

«Τι είπε η Λούκα στο άτυπο Υπουργικό;» ρώτησε συνεργάτης μου συνομιλητή του υπουργό. «Μη με ρωτάς. Οταν αρχίζει να μιλάει, σταματάω να ακούω» ήταν η απάντηση που εισέπραξε. Προφανώς η κυρία Λούκα Κατσέλη διαισθάνεται ότι λίγοι την ακούν, γι΄ αυτό ετοιμάζεται να προσελκύσει ξανά την προσοχή αρκετών. Διότι μου λένε ότι προμηνύεται νέα κρίση με την Κίνα.

Η υπουργός Οικονομίας άφησε να παρέλθει και η δεύτερη προθεσμία που είχε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να απαντήσει στα ερωτήματα της Κομισιόν για το αν η σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την Cosco παραβιάζει τους κανόνες τους ελεύθερου ανταγωνισμού.

Μου λένε ότι τον ευρω-θόρυβο με την Cosco προκάλεσε κυρίως η κυρία Μαριλένα Κοππά, που έθετε διαρκείς ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της σύμβασης. Προφανώς η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ δεν είχε υπολογίσει ότι θα γινόταν σύντομα κυβέρνηση το ΠαΣοΚ και ότι θα έπρεπε να εφαρμόσει τη σύμβαση, η οποία είχε ψηφιστεί από τη Βουλή.

Μυστικό σουάπ (swap, δηλαδή ανταλλαγή) ανακαλύφθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο κ. Γ. Παπανδρέου . Αξιωματούχοι του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) εισέβαλαν τις προάλλες στο Μέγαρο και ανακάλυψαν το swap. Ολα ξεκίνησαν στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας επίσκεψης για την επιθεώρηση των πινάκων που το ΓΕΝ έχει δανείσει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Στην επιθεώρηση λοιπόν, στην πρώτη μετά την αλλαγή κυβέρνησης, ανακαλύφθηκε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει τον ίδιο αριθμό πινάκων στους τοίχους του, μόνο που δύο συγκεκριμένοι πίνακες έλειπαν. Οι εν λόγω πίνακες βρέθηκαν στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Συγκεκριμένα βρέθηκαν στη θέση δύο πινάκων οι οποίοι είχαν μετακινηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ορίστε λοιπόν το swap, η ανταλλαγή, η οποία είναι φαινομενικά αθώα, αφού δύο πίνακες απλώς αντικαθιστούν δύο άλλους πίνακες. Το swap αρχίζει και γίνεται μυστηριώδες αν ψάξει κανείς, π.χ., την (αισθητική) αξία των πινάκων. Η μελέτη των swaps μπορεί να επεκταθεί σε όλων των ειδών τα swaps, μια κατηγορία από την οποία δεν θα πρέπει να εξαιρεθεί ούτε το swap ερωτικών συντρόφων. Συμπέρασμα; Ολα τα swaps διακρίνονται από την ίδια ελκυστική- αν και νόμιμη- ενοχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk