Πότε και πού πρωτοεμφανίστηκε

Η θεωρία περί επιχειρηματικής ηθικής και υπευθυνότητας έκανε την εμφάνισή της στη δεκαετία του ΄70, για να γνωρίσει ευρεία διάδοση στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο ακαδημαϊκό πεδίο. Ως ΕΚΕ ορίζεται κάθε δράση ή πρωτοβουλία από πλευράς ενός οργανισμού ή επιχείρησης με ανταποδοτικό όφελος προς το κοινωνικό σύνολο. Αντίστοιχα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχείρηση είναι αυτή που στο συνολικό πεδίο της δραστηριοποίησής της υπολογίζει και προωθεί το κοινό συμφέρον στη βάση κοινά αποδεκτών ηθικών κανόνων.

Πότε και πού  πρωτοεμφανίστηκε | tovima.gr

Η θεωρία περί επιχειρηματικής ηθικής και υπευθυνότητας έκανε την εμφάνισή της στη δεκαετία του ΄70, για να γνωρίσει ευρεία διάδοση στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο ακαδημαϊκό πεδίο. Ως ΕΚΕ ορίζεται κάθε δράση ή πρωτοβουλία από πλευράς ενός οργανισμού ή επιχείρησης με ανταποδοτικό όφελος προς το κοινωνικό σύνολο. Αντίστοιχα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχείρηση είναι αυτή που στο συνολικό πεδίο της δραστηριοποίησής της υπολογίζει και προωθεί το κοινό συμφέρον στη βάση κοινά αποδεκτών ηθικών κανόνων. Ουσιαστικά η ΕΚΕ ορίζεται ως ένα υπάρχον πλαίσιο που προσδιορίζει τη συμβατότητα ενός οργανισμού ή μιας εταιρείας με τις κοινά αποδεκτές αρχές της ηθικής, τη συμμόρφωση με τους νόμους και τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες. Σε έναν ιδανικό κόσμο εταιρικής ηθικής, οι εταιρείες σέβονται το φυσικό περιβάλλον, τους καταναλωτές και το εργατικό δυναμικό τους, ενώ επικεντρώνονται στο δημόσιο συμφέρον, προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία της κοινότητας και δραστηριοποιούνται στη δημόσια σφαίρα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όφελος.

Η επιχειρηματική ηθική εκ πρώτης όψεως φαντάζει η εύλογη απάντηση στις οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις που έχει επιφέρει ο 21ος αιώνας και η παγκοσμιοποίηση. Οικονομικά εύρωστες και παντοδύναμες πολυεθνικές επιχειρήσεις μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο σε θέματα της δημόσιας ζωής και να επιτελέσουν κοινωνικό έργο, σε κάποιες περιπτώσεις εξίσου εκτενές με αυτό των εθνικών κυβερνήσεων ή των διεθνών οργανισμών. Κατά κύριο λόγο, η ΕΚΕ, άμα τη εμφανίσει της, συνδέθηκε με τη βοήθεια προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, τις πρακτικές προστασίας των καταναλωτών κυρίως στη βιομηχανία των τροφίμων και την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων. Καθώς η ανθρωπότητα συνειδητοποιούσε σταδιακά το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που απειλεί τον πλανήτη, η επιχειρηματική ηθική «πρασίνιζε»: αειφόρος ανάπτυξη, αναδάσωση, βιοποικιλότητα, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ανακύκλωση. Η μετάλλαξη αυτή φανερώνει την αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής ηθικής και των πρακτικών της στις κοινωνικές επιταγές των καιρών. Για τους πιο δύσπιστους όμως, η ΕΚΕ προσαρμόζεται στο περιβάλλον για να νομιμοποιεί την επιχειρηματική δραστηριότητα και ενίοτε να «φιμώνει» τους ακτιβιστές.

Εν μέσω οικονομικής ύφεσης, η ΕΚΕ προβάλλεται ως μονόδρομος για να διαφύγουμε την κρίση. Οι φωνές για ένα «πράσινο Νew Deal» πληθαίνουν στις ΗΠΑ, κυρίως μετά την εκλογή Ομπάμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk