Αφύπνιση του ενδιαφέροντος στην εκπνοή της εβδομάδας

H δραστική μείωση του τζίρου σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας «καθήλωσε» τη δραστηριότητα της αγοράς ως αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, όπου εκδηλώθηκε η αντίδραση των blue chips που ώθησαν τον γενικό δείκτη υψηλότερα και των 1.920 μονάδων, με κέρδη μεγαλύτερα του 2%. Μετά τις καταιγιστικές ρευστοποιήσεις θέσεων που προηγήθηκαν και πίεσαν την Τρίτη τον γενικό δείκτη στα χαμηλά της 8ης Απριλίου 2009, έκτοτε το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζει εικόνα απραξίας και περιθωριοποίησης.

H δραστική μείωση του τζίρου σε όλες τις συνεδριάσεις της εβδομάδας «καθήλωσε» τη δραστηριότητα της αγοράς ως αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, όπου εκδηλώθηκε η αντίδραση των blue chips που ώθησαν τον γενικό δείκτη υψηλότερα και των 1.920

μονάδων, με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

Μετά τις καταιγιστικές ρευστοποιήσεις θέσεων που προηγήθηκαν και πίεσαν την Τρίτη τον γενικό δείκτη στα χαμηλά της 8ης Απριλίου 2009, έκτοτε το Χρηματιστήριο Αθηνών εμφανίζει εικόνα απραξίας και περιθωριοποίησης.

Ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις παραμένοντας χαμηλότερα των 1.900 μονάδων, ενώ την απόπειρά του να ανακτήσει τη συγκεκριμένη περιοχή τιμών στη συνεδρίαση της Παρασκευής «δυσκόλεψαν» οι αρχικά πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία επανήλθαν σε ανοδική τροχιά το απόγευμα. Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες αντέδρασαν ηπιότερα σε σχέση με τους ασιατικούς, οι οποίοι πιέστηκαν σε ποσοστά υψηλότερα του 2% με αφορμή την απόφαση της Fed να αυξήσει στο 0,75% τα επιτόκια με τα οποία δανείζει τις τράπεζες.

Η εγχώρια αγορά στην παρούσα φάση δείχνει να «υποφέρει» από τη μη ύπαρξη εξελίξεων (η οποία οφείλεται στην αβελτηρία της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση και στην υλοποίηση των μέτρων που θα απαιτηθούν για την εξυγίανση της οικονομίας). Το αποτέλεσμα είναι να παρατείνεται η συναλλακτική αδράνεια, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ώστε να προχωρήσουν σε κινήσεις όταν θα «έχουν στα χέρια τους» τα πραγματικά στοιχεία και δεδομένα τα οποία θα διαμορφώσουν την πορεία της οικονομίας.

Ως τότε προβάδισμα παίρνουν οι αρνητικές εξελίξεις, όπως η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τη Standard & Ρoor΄s και η προειδοποίηση της Μoody΄s για ανάλογη κίνηση υπό τον φόβο ότι η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο του αναμενομένου.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι συμβατικοί επενδυτές επιλέγουν την πιο αμυντική στάση, που είναι η αποχή, καθώς οι έντονες μεταπτώσεις και η υψηλή μεταβλητότητα έχουν ανεβάσει σημαντικά το ρίσκο των τοποθετήσεων στην αγορά.

Η περιθωριοποίηση της αγοράς έγινε περισσότερο αισθητή την Παρασκευή, όπου στο μέσον της συνεδρίασης ο τζίρος δεν είχε καν προσεγγίσει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 150 μετοχές δεν είχαν κάνει καμία συναλλαγή. Η αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος στο τελευταίο δίωρο αποδόθηκε στην προσδοκία των επενδυτών ότι θα επισπευσθεί πριν από τη λήξη του μήνα και θα καλυφθεί με άνεση η νέα έκδοση κρατικών ομολόγων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk