Σαμαράς αμνηστεύει Καραμανλή

Λησμονώντας τα πεντέμισι χρόνια των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή , για τα οποία δεν έκανε καμία ιδιαίτερη αναφορά, εκτός από το υψηλό χρέος και το έλλειμμα που, όπως είπε, παρέλαβε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς επέλεξε χθες τη μετωπική σύγκρουση με το ΠαΣοΚ. Με αφορμή το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, επέστρεψε στο 1981, καταλογίζοντας πρωτίστως ευθύνες για τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση στο «ΠαΣοΚ της “Αλλαγής”», όπως είπε.

Λησμονώντας τα πεντέμισι χρόνια των κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή , για τα οποία δεν έκανε καμία ιδιαίτερη αναφορά, εκτός από το υψηλό χρέος και το έλλειμμα που, όπως είπε, παρέλαβε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς επέλεξε χθες τη μετωπική σύγκρουση με το ΠαΣοΚ. Με αφορμή το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, επέστρεψε στο 1981, καταλογίζοντας πρωτίστως ευθύνες για τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση στο «ΠαΣοΚ της “Αλλαγής”», όπως είπε. Δευτερευόντως επιτέθηκε στις κυβερνήσεις του κ. Κ. Σημίτη, τις οποίες κατηγόρησε για «δημιουργική λογιστική» και για «μαγείρεμα» των στοιχείων, ενώ στην κριτική του για τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου τον κατηγόρησε ότι «η χώρα μας απώλεσε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας».

Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του κ. Σαμαρά ότι για την κατάρρευση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας την τελευταία δεκαπενταετία ευθύνονται κυρίως οι όροι υπό τους οποίους η Ελλάδα εισήλθε στην ευρωζώνη. «Μπήκαμε στο ευρώ με υψηλότερη ισοτιμία απ΄ ό,τι θα διατηρούσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής» είπε χαρακτηριστικά.

Με ιδιαίτερα οξύ ύφος ο κ. Σαμαράς, αν και είπε ότι η τωρινή κατάσταση της οικονομίας δεν είναι υπόθεση των τελευταίων ετών, ούτε για τη «δημιουργική λογιστική» είναι υπεύθυνη η τελευταία κυβέρνηση, ζήτησε να γίνει εξεταστική επιτροπή από το 1981. «Από τότε άρχισε η διόγκωση του χρέους. Αυτή τη διόγκωση πληρώνει ο ελληνικός λαός σήμερα» είπε ο κ. Σα μαράς, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ παρέδωσε στο ΠαΣοΚ «ελάχιστο χρέος», το οποίο προσδιόρισε στο 30% του ΑΕΠ.

Ο κ. Σαμαράς συνέχισε την αναφορά του στο παρελθόν λέγοντας ότι, όταν ανέλαβε η ΝΔ το 1990- επί πρωθυπουργίας του κ. Κ. Μητσοτάκη, τον οποίο δεν ανέφερε αλλά με τον τρόπο του τον στήριξε, το χρέος είχε εκτοξευθεί στο 110% του ΑΕΠ. Μάλιστα υπογράμμισε ότι το άλμα του χρέους προσπάθησαν να το φορτώσουν στις κυβερνήσεις της ΝΔ, «κι ας αφορούσε δάνεια που είχαν συναφθεί και είχαν ξοδευθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ».

O πρόεδρος της ΝΔ εμφανίστηκε θετικός στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, ώστε να γίνει εξαντλητική και σε βάθος συζήτηση, αν και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου: «Προς Θεού, όχι να βγάλουμε τα μάτια μας εμείς οι ίδιοι. O χι να βοηθήσουμε όσους μάς πολεμούν. Οχι μέσα από τον ολισθηρό δρόμο αυτής της Εξεταστικής για την οικονομία να συρθούμε σε άλλες λύσεις, εξωευρωπαϊκές. Μη γελιέστε, όλα αυτά μάς ωθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» τόνισε.

Αυτή η αναφορά του κ. Σαμαρά απετέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης στα βουλευτικά «πηγαδάκια» με την ομιλία του και δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές που έλεγαν ότι ίσως διαμορφώνει το κλίμα για να αρνηθεί αργότερα την Εξεταστική.

Επιστρέφοντας στη ρητορική που χρησιμοποιούσε παλαιότερα ως ευρωβουλευτής, όταν εξαπέλυε συνεχώς επιθέσεις στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επέκρινε με δριμύτητα «ορισμένους μεγαλοπαράγοντες της ευρωζώνης που ανέχθηκαν και στήριξαν τις στρεβλώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk