Συρρικνώθηκε κατά 23,3% το έλλειμμα του ισοζυγίου το 2009

Με πτώση 23,3% ή 8,1 δισ. ευρώ, στα 26,7 δισ. ευρώ έκλεισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2009. Από τη μία πλευρά οι εισαγωγές μειώθηκαν λόγω της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, από την άλλη όμως περιορίστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία. Η διαμόρφωση των παραπάνω μεγεθών αντανακλά κυρίως τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και σε πολύ μικρότερο βαθμό τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Ταυτόχρονα όμως τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισαν μεγάλη μείωση.

Με πτώση 23,3% ή 8,1 δισ. ευρώ, στα 26,7 δισ. ευρώ έκλεισε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2009. Από τη μία πλευρά οι εισαγωγές μειώθηκαν λόγω της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, από την άλλη όμως περιορίστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Η διαμόρφωση των παραπάνω μεγεθών αντανακλά κυρίως τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και σε πολύ μικρότερο βαθμό τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων. Ταυτόχρονα όμως τα πλεονάσματα των ισοζυγίων των υπηρεσιών και των τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισαν μεγάλη μείωση.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 13,3 δισ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 7,4 δισ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 4,6 δισ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 9,9 δισ. ευρώ ή 24,0%, δηλαδή πολύ περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ ή 17,8%.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών κατά 4,6 δισ. ευρώ αντανακλά κυρίως τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν σημαντικά (κατά 29,4%), με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να περιοριστούν κατά 3,4 δισ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 840 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2008, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν λόγω των εξελίξεων στη διεθνή και στην εγχώρια χρηματαγορά και κεφαλαιαγορά. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε κατά 1,5 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης και δευτερευόντως λόγω της μείωσης των εισπράξεων των λοιπών τομέων.

Το 2009 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα η εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 2,4 δισ. ευρώ (έναντι 3,1 δισ. ευρώ το 2008) και κατά κύριο λόγο αφορούσε την αύξηση της συμμετοχής ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας και του ΟΤΕ, ενώ η εκροή κεφαλαίων κατοίκων Ελλάδος για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό έφθασε το 1,3 δισ. ευρώ (έναντι 1,6 δισ. ευρώ το 2008). Επίσης κατά την περυσινή χρονιά σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 27,1 δισ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για αγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου (ύψους 31,1 δισ. ευρώ) και για αγορές μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων (ύψους 0,5 δισ. ευρώ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk