Πρώτα σε επιβάτες Ντόβερ, Παλούκια, Πέραμα

Τα Παλούκια της Σαλαμίνας και το Πέραμα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας των λιμένων με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat που αφορούν τα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την κίνησή τους σε εμπορεύματα και ανθρώπους κατά τη διάρκεια του 2008. Τα Παλούκια της Σαλαμίνας βρίσκονται στη δεύτερη θέση της λίστας και το Πέραμα στην τρίτη θέση, ενώ ακολουθεί το λιμάνι του Πειραιά στην τέταρτη θέση, με το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ίδια λίστα.

Τα Παλούκια της Σαλαμίνας και το Πέραμα φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της λίστας των λιμένων με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat που αφορούν τα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την κίνησή τους σε εμπορεύματα και ανθρώπους κατά τη διάρκεια του 2008.

Τα Παλούκια της Σαλαμίνας βρίσκονται στη δεύτερη θέση της λίστας και το Πέραμα στην τρίτη θέση, ενώ ακολουθεί το λιμάνι του Πειραιά στην τέταρτη θέση, με το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην ίδια λίστα.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το λιμάνι του Καλέ στη Γαλλία και ακολουθούν τα λιμάνια του Ελσινορ στη Δανία, του Ελσινμποργκ στη Σουηδία, της Μεσσίνης στην Ιταλία, της Καλαβρίας επίσης στην Ιταλία και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει το λιμάνι του Ελσίνκι στη Φινλανδία.

Ειδικότερα και με βάση τα στοιχεία του Εurostat κατά τη διάρκεια του 2008 μεταξύ των 20 μεγαλύτερων επιβατικών λιμένων της Ευρώπης συμπεριλαμβάνονται, πλην των τριών ελληνικών λιμανιών, ακόμη πέντε ιταλικά λιμάνια, τρία ισπανικά, ενώ με δύο λιμάνια συμμετέχουν η Δανία και η Σουηδία. Από ένα λιμάνι διαθέτουν στην ίδια λίστα η Γερμανία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της Εurostat, από τη λίστα απουσιάζουν δύο ελληνικά λιμάνια, αυτά του Ρίου και του Αντιρρίου, τα οποία κατά τη διάρκεια των ετών 2002-2003 εμφάνιζαν να διακινούν ετησίως περί τα 14 εκατ. επιβάτες, για να πέσουν το 2005 στα 2 εκατ. επιβάτες λόγω της λειτουργίας της γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», που συνδέει τα δύο αυτά λιμάνια.

Εξάλλου τα δέκα από αυτά τα 20 λιμάνια βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου, τα επτά στη Βαλτική και τα τρία στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ τα δέκα από τα 20 κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των ετών 2007 και 2008 μείωση στην ετήσια κίνησή τους, με το λιμάνι Σάντα Κρουζ στην Τενερίφη να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση στην κίνηση επιβατών της τάξεως του 9%.

Στα τρία ελληνικά λιμάνια η κίνηση κατά την ίδια χρονική περίοδο παρέμεινε σταθερή, ενώ τη σημαντικότερη αύξηση κατέγραψε το λιμάνι του Κάπρι κατά 32% και του Πιομπίνο κατά 26%. Επίσης αύξηση του 10% σημείωσε η διακίνηση επιβατών στο λιμάνι του Ταλίν.

Αναλυτικότερα και όσον αφορά τα τρία ελληνικά λιμάνια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εurostat, από τα Παλούκια της Σαλαμίνας στη διάρκεια του 2008 διακινήθηκαν 13.063.000 επιβάτες. Από το Πέραμα διακινήθηκαν επίσης 13.063.000 επιβάτες, δεδομένου ότι αυτά τα δύο λιμάνια συνδέονται και εξυπηρετούν το ένα το άλλο, ενώ από το λιμάνι του Πειραιά διακινήθηκαν το ίδιο έτος 11.079.000 επιβάτες.

Από το λιμάνι του Ντόβερ στη Βρετανία, που καταλαμβάνει και την πρώτη θέση στη σχετική λίστα, το 2008 διακινήθηκαν 14.006.000 επιβάτες, ενώ από το λιμάνι του Καλέ στη Γαλλία που συνδέεται με το λιμάνι του Ντόβερ διακινήθηκαν 11.002.000 επιβάτες το ίδιο έτος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk