«Γραφειοκρατικά» εμπόδια στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας

Η ρωσική πλευρά σε διάφορα κυβερνητικά επίπεδα επί μήνες τώρα εκφράζει σε έλληνες συνομιλητές την απογοήτευσή της- σε πολλές περιπτώσεις τη δυσφορία της- για την έλλειψη ενδιαφέροντος που, κατά ρωσικές εκτιμήσεις, δείχνουν έλληνες έμποροι και επιχειρηματίες για εργασίες στη Ρωσία, καθώς και για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που παρουσιάζονται στην Ελλάδα όταν ρωσικά συμφέροντα, είτε κρατικά είτε ιδιωτικά, δείχνουν ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικά συμφέροντα. Τα περισσότερα …

«Γραφειοκρατικά» εμπόδια στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας | tovima.gr

Η ρωσική πλευρά σε διάφορα κυβερνητικά επίπεδα επί μήνες τώρα εκφράζει σε έλληνες συνομιλητές την απογοήτευσή της- σε πολλές περιπτώσεις τη δυσφορία της- για την έλλειψη ενδιαφέροντος που, κατά ρωσικές εκτιμήσεις, δείχνουν έλληνες έμποροι και επιχειρηματίες για εργασίες στη Ρωσία, καθώς και για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που παρουσιάζονται στην Ελλάδα όταν ρωσικά συμφέροντα, είτε κρατικά είτε ιδιωτικά, δείχνουν ενδιαφέρον για συνεργασία με ελληνικά συμφέροντα. Τα περισσότερα γραφειοκρατικά εμπόδια, υποστηρίζουν ρωσικές πηγές και ελληνικής καταγωγής ρώσοι επιχειρηματίες και έμποροι, είναι τεχνητά, σε μεγάλο βαθμό ύποπτα και οπωσδήποτε χρονοβόρα. Αυτό έχει συνέπεια να οδηγούν τη ρωσική πλευρά στο «να ακολουθεί την οδό των αντιμέτρων, των τεχνητών εμποδίων», με τελικό αποτέλεσμα «να καταρρέει η εμπορική και οικονομική συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας», όπως τόνισε στο «Βήμα» ενημερωμένη πηγή. Η ίδια πηγή ανέφερε την περίπτωση ενδιαφέροντος ρωσικής τράπεζας «να επεκταθεί και στην Ελλάδα», για την οποία όμως η Ελλάδα «δεν έδειξε ενδιαφέρον», παρ΄ όλο που το ρωσικό αίτημα είχε ρωσική διπλωματική κάλυψη και επισημάνθηκε στην Αθήνα το «συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος του ρωσικού τουριστικού ρεύματος».

Θα ήταν μεγάλο λάθος αν αποδίδαμε στη διεθνή οικονομική κρίση τη συρρίκνωση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας, σημείωσε ρωσική πηγή στο «Βήμα». Ο πρωθυπουργός κ. Πούτιν, στη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του την περασμένη Τρίτη, ήταν λιγότερο διπλωματικός στην έκφραση. Αλλωστε και στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες του με τον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την κατάρρευση των ελληνορωσικών εμπορικών συναλλαγών. Πράγματι, το 9μηνο του 2009 οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν σχεδόν 45% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και οι εξαγωγές της Ρωσίας στην Ελλάδα το ίδιο 9μηνο διάστημα μειώθηκαν κατά 84% και πλέον. Μεταφραζόμενα σε ευρώ, αυτά τα ποσοστά δείχνουν ελληνικές εξαγωγές 166,5 εκατ. από 301 εκατ. ευρώ το 2008 και ρωσικές εξαγωγές στην Ελλάδα 605,7 εκατ. από 3,8 δισ. ευρώ το 9μηνο του 2008.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk