Εξώκειλαν οι έρευνες για πετρέλαιο

Καθυστερούν χαρακτηριστικά οι έρευνες για πετρέλαιο στις περιοχές δυτικά της Θάσου επειδή ολόκληρο το 2009 δεν ιδρύθηκε ο δημόσιος φορέας που θα έχει την ευθύνη της παραχώρησης περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Τα δικαιώματα ερευνών δυτικά της Θάσου ανήκουν κατά 75% στην εταιρεία Calfac, διάδοχο σχήμα των Καναδών της Denison που αποχώρησε προ δεκαπενταετίας, και κατά 25% στα ΕΛΛΠΕ, ως διάδοχο σχήμα της τότε κρατικής ΔΕΠ-ΕΚΥ. Βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών είναι να υπάρχει σύμφωνη γνώμη CalfacΕΛΛΠΕ, με τον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο να μη συμφωνεί με την έναρξη ερευνών.

Εξώκειλαν οι έρευνες για πετρέλαιο | tovima.gr

Καθυστερούν χαρακτηριστικά οι έρευνες για πετρέλαιο στις περιοχές δυτικά της Θάσου επειδή ολόκληρο το 2009 δεν ιδρύθηκε ο δημόσιος φορέας που θα έχει την ευθύνη της παραχώρησης περιοχών για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Τα δικαιώματα ερευνών δυτικά της Θάσου ανήκουν κατά 75% στην εταιρεία Calfac, διάδοχο σχήμα των Καναδών της Denison που αποχώρησε προ δεκαπενταετίας, και κατά 25% στα ΕΛΛΠΕ, ως διάδοχο σχήμα της τότε κρατικής ΔΕΠ-ΕΚΥ. Βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ερευνητικών εργασιών είναι να υπάρχει σύμφωνη γνώμη CalfacΕΛΛΠΕ, με τον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο να μη συμφωνεί με την έναρξη ερευνών. Στις περιοχές αυτές, σημειωτέον, υπάρχει και το πεδίο «Μπάμπουρας», όπου οι απόπειρες ερευνών το 1987 έφεραν την Ελλάδα και την Τουρκία στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης!

Ούτως ή άλλως, για να γίνουν έρευνες, θα πρέπει να λειτουργεί ο δημόσιος φορέας που θα τις ελέγχει. Η ίδρυση του φορέα εκκρεμεί από το 2008 και έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.

Αλλο πρόβλημα είναι ότι η κεφαλαιακή διάρθρωση της Ενεργειακής Αιγαίου (σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια), η οποία θα ελέγχει το 70% της κοινοπραξίας, δεν είναι τέτοια που εγγυάται την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων που θα προκύψουν, όπως περιβαλλοντική ρύπανση και αποτυχία γεώτρησης, οπότε η Ενεργειακή Αιγαίου πρέπει να προσκομίσει τραπεζικές και νομικές εγγυήσεις που θα προσφέρουν κάλυψη. Ο δημόσιος φορέας υδρογονανθράκων μπορεί άμεσα να στελεχωθεί απο το σημερινό προσωπικό της ΔΕΠΕΚΥ, ενώ και τα ΕΛΛΠΕ είναι έτοιμα για συνεργασίες, όπως κάνουν στην Αίγυπτο.

Τέλος, η θυγατρική των ΕΛΛΠΕ, η Εlpedison, άρχισε να πωλεί τις πρώτες ποσότητες ηλεκτρισμού σε ιδιώτες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk