Πολιτική κρίση

Το Αφγανιστάν «έριξε» την κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας

Οι Εργατικοί διαφώνησαν με την παραμονή των ολλανδικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Κατέρρευσε η κυβέρνηση του «μεγάλου συναπισμού» της Ολλανδίας, λόγω της διαφωνίας των Εργατικών στην παράταση της παραμονής των ολλανδικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. «Όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) του Μπαλκενέντε τάσσονταν υπέρ της παράτασης της αποστολής των 7.000 Ολλανδών στο Αφγανιστάν, η οποία λήγει τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Εργατικών (PvdA) Βούτερ Μπος αντιτάχθηκε σθεναρά σε κάθε τέτοια προοπτική, ζητώντας την επιστροφή των Ολλανδών βάσει του χρονοδιαγράμματος.

Η ολλανδική αποστολή στο πλαίσιο της ISAF άρχισε να επιχειρεί στο Αφγανιστάν το 2006 και έχει ήδη παραταθεί για δύο χρόνια. Τουλάχιστον 21 Ολλανδοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν.

Οι χριστιανοδημοκράτες κατηγόρησαν τον Μπος ότι χρησιμοποιεί το θέμα για μικροκομματικό όφελος, καθώς το κόμμα του έδειχνε να χάνει έδαφος εν όψει των τοπικών εκλογών της 3ης Μαρτίου.

Έκκληση στον πρωθυπουργό Μπαλκενέντε και στον υπουργό Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν να μην αποσύρουν τα ολλανδικά στρατεύματα είχε απευθύνει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Όμως η λήψη τέτοιων αποφάσεων απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk