«Πράσινο» πλαστικό από γρασίδι!

Βρετανοί ερευνητές αναπτύσσουν μια πλαστική ύλη που συντίθεται από ουσίες οι οποίες υπάρχουν στο γρασίδι και στα δέντρα. Η ύλη αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία συσκευασιών κάθε είδους (μπουκάλια, κουτιά κτλ.) και έχει δύο ευεργετικές για το περιβάλλον ιδιότητες: δεν απαιτούνται σημαντικές ποσότητες πετρελαίου για την παραγωγή της και πάντως σίγουρα χρειάζονται πολύ μικρότερες από όση είναι αναγκαία για την παραγωγή των συμβατικών πλαστικών αντικειμένων.

ΛΟΝΔΙΝΟ Βρετανοί ερευνητές αναπτύσσουν μια πλαστική ύλη που συντίθεται από ουσίες οι οποίες υπάρχουν στο γρασίδι και στα δέντρα. Η ύλη αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία συσκευασιών κάθε είδους (μπουκάλια, κουτιά κτλ.) και έχει δύο ευεργετικές για το περιβάλλον ιδιότητες: δεν απαιτούνται σημαντικές ποσότητες πετρελαίου για την παραγωγή της και πάντως σίγουρα χρειάζονται πολύ μικρότερες από όση είναι αναγκαία για την παραγωγή των συμβατικών πλαστικών αντικειμένων. Επίσης η νέα πλαστική ύλη διασπάται πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η διάσπασή της γίνεται μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, ενώ για να γίνει το ίδιο στα συμβατικά πλαστικά αντικείμενα πρέπει να περάσουν μερικές εκατοντάδες έτη. Τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί τρόποι να κατασκευαστούν πλαστικά από φυσικές ύλες (π.χ., από καλαμπόκι) αλλά και αυτά έχουν εξαιρετικά αργό ρυθμό διάσπασης.

Τη νέα έρευνα πραγματοποιούν επιστήμονες του Ιmperial College στο Λονδίνο οι οποίοι βρήκαν τρόπο να τροποποιούν σάκχαρα που βρίσκονται στο γρασίδι και στα δέντρα συνθέτοντας πολυμερή, τις χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πλαστικών αντικειμένων. Πιο συγκεκριμένα τροποποιούν τη γλυκόζη που βρίσκεται σε είδη γρασιδιού και δέντρων τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα. Στην ουσία οι ερευνητές προσπαθούν να κατασκευάσουν βιοδιασπώμενα βιοπλαστικά.

«Η έρευνα βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο και πιστεύουμε ότι μέσα σε διάστημα δύο-πέντε ετών η τεχνολογία θα είναι διαθέσιμη στη βιομηχανική παραγωγή» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Daily Τelegraph» η Σαρλότ Γουίλιαμς, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η ανάπτυξη «πράσινων» πλαστικών θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την ανακούφιση του πλανήτη.

Υπολογίζεται ότι το 7% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου καταναλώνεται στην κατασκευή πλαστικών, τα οποία μάλιστα ουσιαστικά μολύνουν το περιβάλλον για αιώνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk