Μέτωπο προστασίας του ευρώ θέλουν Γαλλία και Γερμανία

Κοινό μέτωπο κατά των κερδοσκόπων που πλήττουν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου με μεγάλα ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και πρωτίστως το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η ισοτιμία του οποίου έναντι του δολαρίου συνεχίζει να υποχωρεί, στήνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, μία ημέρα μετά τις αναφορές της ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου ότι έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αγγλοσαξονικής προελεύσεως κερδοσκοπούν …

Μέτωπο προστασίας του ευρώ θέλουν Γαλλία και Γερμανία | tovima.gr

Κοινό μέτωπο κατά των κερδοσκόπων που πλήττουν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου με μεγάλα ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, και πρωτίστως το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, η ισοτιμία του οποίου έναντι του δολαρίου συνεχίζει να υποχωρεί, στήνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, μία ημέρα μετά τις αναφορές της ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου ότι έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αγγλοσαξονικής προελεύσεως κερδοσκοπούν με τα ελληνικά ομόλογα, επανήλθε χθες, δηλώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια στις αγοραπωλησίες συμβολαίων ασφάλισης του κινδύνου πτώχευσης μιας χώρας, γνωστών ως Credit Default Swaps ή CDS, που προσφέρουν οι επενδυτικές τράπεζες και χρησιμοποιούν τα επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds) για κερδοσκοπία. Η κυρία Λαγκάρντ ζήτησε να τεθούν κανόνες και να ρυθμιστεί η συγκεκριμένη αγορά, η οποία σήμερα λειτουργεί εκτός του πλαισίου της οργανωμένης αγοράς.

Την ίδια στιγμή στη Γερμανία η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ σε ομιλία της προς στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα επέκρινε τις τράπεζες που δημιούργησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει προκαλέσει στη Γερμανία και σε πολλές άλλες χώρες τη χειρότερη ύφεση δεκαετιών, και συνεχίζουν να κερδοσκοπούν κατά του ευρώ. Επίσης επέκρινε δριμύτατα τις διεθνείς επενδυτικές τράπεζες που πιθανόν βοήθησαν κάποιες ελληνικές κυβερνήσεις να «μασκαρέψουν» τα διογκούμενα δημοσιονομικά προβλήματα επί έτη. «Θα είναι πολύ ατιμωτικό να αποκαλυφθεί ότι είναι αλήθεια πως οι τράπεζες, που ήδη μας έσπρωξαν στο χείλος της αβύσσου, έπαιξαν και ρόλο στην παραποίηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της. Βεβαίως οι λεκτικές αναφορές των ευρωπαίων πολιτικών κατά της κερδοσκοπίας δεν αρκούν για να βάλουν τέλος στο παιχνίδι των αγορών.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα «Εl Ρais», οι μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας ερευνούν εδώ και δύο εβδομάδες, μαζί με διάφορους ειδικούς του χρηματιστηρίου καθώς και εταιρειών, το κατά πόσον υπήρξε επενδυτικός συντονισμός ή και συνωμοσία κατά της ισπανικής οικονομίας, ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση «εχθρότητας» τόσο στον ισπανικό όσο και στον βρετανικό Τύπο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk