αποψη

Το μαλακό υπογάστριο

Oσο πικρό κι αν είναι το ποτήρι που πίνει τους τελευταίους μήνες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πιο πικρή είναι η αλήθεια. Από την επομένη των εκλογών του Οκτωβρίου γνώριζε ότι το «μαλακό υπογάστριο» της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμένη αξιοπιστία της χώρας και ότι μεγαλύτερο πρόβλημα και από αυτά τα άδεια ταμεία ήταν το πώς θα πει την αλήθεια στους ευρωπαίους εταίρους, σε ποια γλώσσα θα μιλήσει στους δανειστές μας και εν τέλει πώς θα πείσει τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ ότι τα μέτρα που έρχονται είναι σκληρά.

Oσο πικρό κι αν είναι το ποτήρι που πίνει τους τελευταίους μήνες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πιο πικρή είναι η αλήθεια.

Από την επομένη των εκλογών του Οκτωβρίου γνώριζε ότι το «μαλακό υπογάστριο» της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμένη αξιοπιστία της χώρας και ότι μεγαλύτερο πρόβλημα και από αυτά τα άδεια ταμεία ήταν το πώς θα πει την αλήθεια στους ευρωπαίους εταίρους, σε ποια γλώσσα θα μιλήσει στους δανειστές μας και εν τέλει πώς θα πείσει τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ ότι τα μέτρα που έρχονται είναι σκληρά.

Τόσο σκληρά που όλα τα μέτρα λιτότητας που έχουν ληφθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες μοιάζουν μπροστά σε αυτά που ήρθαν και κυρίως σε αυτά που ακολουθούν με… παροχές.

Αυτό που δεν αντελήφθη είναι ότι η οικονομία, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι εργαζόμενοι είχαν λάβει τα μηνύματα της κρίσης πολύ νωρίτερα. Η κοινωνία ήταν ώριμη να αποδεχθεί μέτρα από την επομένη κιόλας των εκλογών για να αποφύγει την ανεργία, να μην μπει στην περιπέτεια της πτώχευσης.

Ο υπουργός όμως φαίνεται ότι χάθηκε στον εφιάλτη της απειλής της χρεοκοπίας και, αντί να δράσει άμεσα, έχασε πολύτιμο χρόνο. Το ίδιο πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ που σφάλλουν ακόμη και τώρα που φθάσαμε στο παρά πέντε…

Η κυβέρνηση, αντί να εκμεταλλευθεί το κλίμα συναίνεσης, την «ψήφο ανοχής» που της προσέφερε η νέα ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να λάβει σκληρές αποφάσεις, με τις δηλώσεις του τύπου «κάποιος πρέπει να πάει φυλακή» και την πολιτική ιδέα της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, το μόνο που καταφέρνει είναι να διευρύνει το «μέτωπο» αυτών που θα σταθούν απέναντι στην οικονομική πολιτική που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Και ακόμη, μέσα από τη διαδικασία της πολιτικής αντιπαράθεσης αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα, ίσως καταφέρει να εδραιώσει την πεποίθηση που επικρατεί σε μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών και πολλών εργαζομένων, ότι η οικονομική κρίση της Ελλάδας είναι στο βάθος πολιτική.

Ποιες είναι οι λύσεις, ο καιρός θα δείξει…

ztsolis@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk