ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Οι «χρυσές προσδοκίες»

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να διακόψει την εφαρμογή του «χρυσού κανόνα», δηλαδή τη δυνατότητα των ξένων κρατών να μετατρέπουν τα δολαριακά τους διαθέσιμα σε χρυσό, οδήγησε σε πενταετή άνοδο των τιμών του πολύτιμου μετάλλου. Ωστόσο η άνοδος αυτή είναι μόλις η δεύτερη σε διάρκεια τα τελευταία 40 χρόνια για το πολύτιμο μέταλλο καθώς η τελευταία που άρχισε από τα 255 δολάρια ανά ουγκιά το 2001 δείχνει να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Παραδοσιακά, επίσης, ο χρυσός αποτελεί μέσο διαφύλαξης αξίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να διακόψει την εφαρμογή του «χρυσού κανόνα», δηλαδή τη δυνατότητα των ξένων κρατών να μετατρέπουν τα δολαριακά τους διαθέσιμα σε χρυσό, οδήγησε σε πενταετή άνοδο των τιμών του πολύτιμου μετάλλου. Ωστόσο η άνοδος αυτή είναι μόλις η δεύτερη σε διάρκεια τα τελευταία 40 χρόνια για το πολύτιμο μέταλλο καθώς η τελευταία που άρχισε από τα 255 δολάρια ανά ουγκιά το 2001 δείχνει να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Παραδοσιακά, επίσης, ο χρυσός αποτελεί μέσο διαφύλαξης αξίας. Οταν οι προσδοκίες, π.χ., για την πορεία του πληθωρισμού είναι ανοδικές, οι επενδυτές τείνουν να αγοράζουν χρυσό καθώς η αναμενόμενη πραγματική αξία των μετρητών πέφτει. Καθώς σήμερα οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο ακολούθησαν την οδό της ποσοτικής χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική τους, οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο η τακτική αυτή να πυροδοτήσει πληθωρισμό, εξέλιξη η οποία ευνοεί το πολύτιμο μέταλλο.

Αλλοι παράγοντες οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά την άνοδο της τιμής του χρυσού είναι σύμφωνα με την ΒlackRock η μείωση της προσφοράς από την πλευρά των εξορυκτικών επιχειρήσεων, το ενδεχόμενο μείωσης των καθαρών πωλήσεων από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες μπορεί να περάσουν σε θέση καθαρού αγοραστή για τον χρυσό, και φυσικά η πορεία του δολαρίου.

Η κολοσσιαία εταιρεία διαχείρισης παρατηρεί επίσης πως σε πραγματικούς όρους ο χρυσός βρίσκεται σήμερα πολύ κάτω από το μέγιστο της δεκαετίας του ΄80, δεδομένου ότι αν αποπληθωριστεί η τότε τιμή των 850 δολαρίων ανά ουγκιά αντιστοιχεί σε σημερινή τιμή πάνω από 2.000 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ οι «χρυσές προσδοκίες» ευνοούν και τις μετοχές των εταιρειών χρυσού.

Οι αναλυτές της Deutshe Βank εκτιμούν πως σε μέσα επίπεδα η τιμή του χρυσού θα κυμανθεί σε 1.150 δολάρια ανά ουγκιά το 2010 και σε 1.250 δολάρια ανά ουγκιά το 2011, ενώ παρά το γεγονός ότι βραχυχρόνια ο χρυσός συμπεριφέρεται ως «ένα ακόμη εμπόρευμα» και δεν βρήκε ακόμη ισχυρούς αγοραστές λόγω της κρίσης στο ευρώ, η Μerrill Lynch Wealth Μanagement προβλέπει πως θα προσεγγίσει εφέτος τα 1.500 δολάρια ανά ουγκιά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, βραχυχρόνια οι διακυμάνσεις στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου μάλλον θα έχουν συνέχεια.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk