Με πτώση 2,05% o Nikkei

Στον απόηχο της αύξησης του επιτοκίου του δολαρίου κινούνται οι διεθνείς αγορές

Η Fed αύξησε το προεξοφλητικό επιτόκιο, με το οποίο χρεώνει τις τράπεζες σε περιπτώσεις έκτακτου δανεισμού, από το 0,50%, στο 0,75% με ισχύ από σήμερα, Παρασκευή. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση του εν λόγω επιτοκίου από τον Ιούνιο του 2006 και γενικά η πρώτη αύξηση επιτοκίου του δολαρίου από τον Δεκέμβριο του 2008.

Στον απόηχο της αύξησης του επιτοκίου του δολαρίου κινούνται οι διεθνείς αγορές | tovima.gr

Στον απόηχο της απόφασης της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει το κόστος του χρήματος, αναμένεται να κινηθούν σήμερα, Παρασκευή, οι διεθνείς αγορές.

Η Fed αύξησε το προεξοφλητικό επιτόκιο, με το οποίο χρεώνει τις τράπεζες σε περιπτώσεις έκτακτου δανεισμού, από το 0,50%, στο 0,75% με ισχύ από σήμερα. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση του εν λόγω επιτοκίου από τον Ιούνιο του 2006 και γενικά η πρώτη αύξηση επιτοκίου του δολαρίου από τον Δεκέμβριο του 2008.

Με τον τρόπο αυτό δόθηκε σαφές μήνυμα στην αγορά ότι η έκτακτη διοχέτευση ρευστότητας στις τραπεζικές αγορές ολοκληρώθηκε, και πως η νομισματική πολιτική γίνεται πιο αυστηρή. Στο δε κείμενο της απόφασης τονίζεται πως πλέον οι συνθήκες στην αγορά έχουν βελτιωθεί, όμως η ανάκαμψη της ομοσπονδιακής οικονομίας είναι ακόμη ευάλωτη.

Μετά αύξηση του επιτοκίου του δολαρίου το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στο 1,3485 ανά ευρώ, από 1,3527 που ήταν αργά χθες στη Νέα Υόρκη. Οι αναλυτές εμφανίσθηκαν αιφνιδιασμένοι, δηλώνοντας πως τους εξέπληξε η χρονική συγκυρία που επελέγη.

Η κίνηση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αναμένεται να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες Κεντρικές Τράπεζες και δίνει σήμα άρσης της νομισματικής χαλαρότητας. Ενδεικτικώς, αναμένεται να ακολουθήσουν οι κινεζικές Αρχές, με ανατίμηση του γιουάν μέχρι και κατά 5% στο άμεσο μέλλον, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενίσχυσης του πληθωρισμού από τους ταχείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της ασιατικής χώρας.

Με πτώση 2,05% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 212,11 μονάδες φτάνοντας τις 10.123,58. Πρωταγωνιστές της πτώσης ήταν οι τραπεζικοί τίτλοι και τα εμπορεύματα.

Από τις σημερινές ανακοινώσεις ξεχωρίζει η δημοσιοποίηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, αλλά και τα στοιχεία για τη Βιομηχανία και τον κλάδο των Υπηρεσιών την Γερμανία τον Φεβρουάριο. Από τις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου με ενδιαφέρον αναμένονται τα οικονομικά στοιχεία των Anglo American,Carrefour, Lafarge και Nestle.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο χρυσός, με την αγορά πολύτιμων μετάλλων να αγνοεί την πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών και την είδηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προχωρήσει σε πωλήσεις χρυσού στην ανοικτή αγορά.Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων σκαρφάλωσαν οι τιμές του χαλκού, εν μέσω προσδοκιών ότι η ζήτηση από την Κίνα θα αυξηθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Τέλος, παρά το ισχυρότερο δολάριο, η τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε τα 78 δολάρια το βαρέλι, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων διυλισμένου πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk