Νέο κερδοσκοπικό παιχνίδι στο ευρώ

Η αβεβαιότητα ως προς την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδας, την οποία συνεχίζουν να επιδεινώνουν οι προκλητικά ασαφείς πολιτικές των ηγετών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς τη χώρα μας, προκαλεί καθημερινές κερδοσκοπικές πιέσεις στο ευρώ. Το κοινό νόμισμα έπεσε χθες σε νέα χαμηλά εννέα μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,3540 δολάρια, παρά την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρηματιστηρίου της Αθήνας, όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,27%.

Η αβεβαιότητα ως προς την επίλυση της δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδας, την οποία συνεχίζουν να επιδεινώνουν οι προκλητικά ασαφείς πολιτικές των ηγετών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς τη χώρα μας, προκαλεί καθημερινές κερδοσκοπικές πιέσεις στο ευρώ. Το κοινό νόμισμα έπεσε χθες σε νέα χαμηλά εννέα μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,3540 δολάρια, παρά την άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρηματιστηρίου της Αθήνας, όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,27%. Επίσης τα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης, του Παρισιού και του Λονδίνου έκλεισαν με άνοδο 0,57%, 0,61% και 0,92% αντίστοιχα.

Ο πρωταρχικός παράγοντας που έχει συμβάλει στην πρόσφατη βελτίωση του κλίματος στις χρηματιστηριακές αγορές του ανεπτυγμένου κόσμου είναι τα πολύ υψηλότερα των αναμενομένων κέρδη των αμερικανικών κυρίως επιχειρήσεων. Η βελτίωση αυτή όμως είναι πολύ αδύναμη. Μόλις τα χθεσινά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν νέα επιδείνωση της αγοράς εργασίας και κυρίως απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού, η δυναμική αυτή επλήγη. Στη νευρικότητα της Wall Street συνέβαλε επίσης και η αναμονή της ανακοίνωσης ως προς τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Ομπάμα και του Κογκρέσου για την εποπτεία των συστημικών κινδύνων του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αγορές προσπαθούσαν να διατηρηθούν σε θετικό πρόσημο περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών.

Τα χθεσινά αρνητικά στοιχεία από την αγορά εργασίας ήρθαν μία ημέρα μετά να «διαψεύσουν» τις αισιόδοξες δηλώσεις του προέδρου Ομπάμα, ότι το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 787 δισ. δολαρίων, όχι μόνο διέσωσε 2 εκατ. θέσεις εργασίας αλλά θα δημιουργήσει επιπλέον 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να ανέλθει σε 3,5 εκατ. Για την ώρα συνεχίζονται να χάνονται οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Τα χθεσινά εβδομαδιαία στοιχεία έδειξαν αύξηση των επιδομάτων ανεργίας κατά 31.000, στις 473.000, ενώ προβλεπόταν μείωση στις 430.000. Σημειωτέον ότι το οικονομικό πακέτο Ομπάμα, ύψους 787 δισ. δολαρίων, είναι το ακριβότερο που έχει χορηγηθεί στην ιστορία των ΗΠΑ, ενώ οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2007, που ξεκίνησε η ύφεση στις ΗΠΑ, και μετά ανήλθαν σε 8,4 εκατομμύρια.

Από την άλλη, τα απρόσμενα ισχυρότερα των αναμενομένων στοιχεία για τον πληθωρισμό σε επίπεδα τιμών χονδρικής έδειξαν ότι αρχίζει να απειλείται η αμερικανική οικονομία από τον πληθωριστικό κίνδυνο, με συνέπεια να κινδυνεύει η μηδενική νομισματική πολιτική του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι. Συγκεκριμένα ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 1,4% τον Ιανουάριο, αύξηση η οποία ήταν διπλάσια από αυτήν για την οποία μιλούσαν οι οικονομολόγοι.

Φόβοι

Μετά τα χθεσινά στοιχεία αυξήθηκε ο αριθμός όσων υποστηρίζουν ότι η Fed δεν θα αργήσει να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού κόστους δανεισμού.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μπερνάνκι μόλις πριν από οκτώ ημέρες είχε δηλώσει στο Κογκρέσο πως η κεντρική τράπεζα δεν είναι ακόμη έτοιμη να κάνει την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων- από τις 16 Δεκεμβρίου 2008 τα επιτόκια του δολαρίου βρίσκονται στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα μεταξύ του μηδενός και του 0,25% -, αλλά έχει προγραμματίσει τη στρατηγική εξόδου από τη χορήγηση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. «Αν και επί του παρόντος η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να χρειάζεται χαλαρή νομισματική πολιτική, η Fed κάποια στιγμή θα πρέπει να σφίξει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες αυξάνοντας τα επιτόκια και μειώνοντας την ποσότητα χορήγησης ρευστότητας» δήλωσε ο κ. Μπερνάνκι και πρόσθεσε: «Εχουμε αναπτύξει ορισμένα εργαλεία τα οποία την κατάλληλη στιγμή θα μεταχειριστούμε με επιτυχία». Ωστόσο αυτή και μόνο η κίνηση θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού για καταναλωτές και επιχειρηματίες. Και τούτο διότι οι τράπεζες θα σπεύσουν να σφίξουν τις πιστώσεις από τη στιγμή που θα αυξηθεί το επιτόκιο που πληρώνουν για τις υποχρεωτικές κεφαλαιακές τοποθετήσεις τους στη Fed.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk