Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΧΑ

Ανοδο σημείωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ύστερα από τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις κατάφερε χθες να κλείσει με κέρδη. Ωστόσο, ο χαμηλός τζίρος που υποδηλώνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για τη δυνατότητα συνέχειας της ανόδου δημιουργεί προβληματισμό στους αναλυτές. Χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν οι εναλλαγές προσήμου για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, στοιχείο ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Ανοδο σημείωσε το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο ύστερα από τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις κατάφερε χθες να κλείσει με κέρδη. Ωστόσο, ο χαμηλός τζίρος που υποδηλώνει την επιφυλακτικότητα των επενδυτών για τη δυνατότητα συνέχειας της ανόδου δημιουργεί προβληματισμό στους αναλυτές.

Χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν οι εναλλαγές προσήμου για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, στοιχείο ενδεικτικό της νευρικότητας που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση των ελλειμμάτων. Η αβεβαιότητα αυτή οδήγησε σε νέα άνοδο τη διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας, το οποίο αναρριχήθηκε πάνω από τις 330 μονάδες βάσης έναντι επιπέδων πέριξ των 320 μονάδων την Τετάρτη.

Ο γενικός δείκτης του ΧΑ παρουσίασε διακύμανση άνω του 3,5%, πραγματοποιώντας χαμηλό ημέρας στις 1.836 μονάδες και υψηλό στις 1.900 μονάδες. Τελικά έκλεισε στις 1.882,10 μονάδες με κέρδη 1,27%. Από τους επιμέρους βασικούς δείκτες, ο FΤSΕ 20 της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,58%, ο FΤSΕ 40 της μεσαίας υποχώρησε κατά 0,15%, ενώ ο Small Cap της μικρής σημείωσε άνοδο 0,93%.

Σε χαμηλά επίπεδα ανήλθε η αξία των συναλλαγών, η οποία δεν ξεπέρασε τα 140 εκατ.

ευρώ. Από τις 231 μετοχές που έκαναν πράξη, οι 107 έκλεισαν με κέρδη έναντι 54 που υποχώρησαν και 70 που παρέμειναν αμετάβλητες. Σε κλαδικό επίπεδο, στην κορυφή των αποδόσεων βρέθηκαν οι τηλεπικοινωνίες, λόγω της νέας εντυπωσιακής ανόδου του ΟΤΕ, τα χημικά, οι βιομηχανίες και τα τρόφιμα. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύθηκε κατά 1,37%.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Με άνοδο κοντά στο 1% ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση η τραπεζική μετοχή, η τιμή της οποίας διαμορφώθηκε στα 13,55 ευρώ. Η διακύμανσή της πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, με δεδομένο ότι μέσα στην ημέρα πραγματοποίησε χαμηλό στα 13,10 ευρώ και υψηλό στα 13,87 ευρώ. Συνολικά άλλαξαν χέρια 2,5 εκατ. μετοχές, αριθμός μικρότερος σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ημερών.

* Αlpha Βank: Κέρδη που ξεπέρασαν το 1,5% σημείωσε η τραπεζική μετοχή, η οποία το τελευταίο δεκαήμερο κινείται μεταξύ 6 και 7 ευρώ. Χθες έκλεισε στα 6,47 ευρώ, με τις μετοχές που άλλαξαν χέρια να φτάνουν τα 1,45 εκατομμύρια. Αναλυτές τονίζουν ότι ο τίτλος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και δεν αποκλείουν τις επόμενες ημέρες να υπάρξει ανοδική αντίδραση, εφόσον και το κλίμα σε όλο το ταμπλό είναι σχετικά καλό. * Coca-Cola 3Ε: Ανοδο που πλησίασε το 2% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας τροφίμων, η οποία έκλεισε χθες στα 16,40 ευρώ. Ο τίτλος πραγματοποιεί συσσώρευση σε αυτά τα επίπεδα το τελευταίο δίμηνο. Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία, αυξάνει το ενδεχόμενο να υπάρξει έντονη ανοδική κίνηση στο μέλλον.

* Τράπεζα Κύπρου: Εντυπωσιακά κέρδη που πλησίασαν το 5% σημείωσε η τραπεζική μετοχή, η οποία ξεπέρασε και πάλι το επίπεδο των 4 ευρώ, κλείνοντας στα 4,10 ευρώ. Ο τίτλος κινήθηκε σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ σε υψηλά επίπεδα έφτασε ο όγκος των συναλλαγών, καθώς διακινήθηκαν 1,87 εκατ. μετοχές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk