«Η κρατική παρέμβαση ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τράπεζες»

Την κρατική παρέμβαση χαρακτηρίζει ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον τραπεζικό κλάδο σε όλον τον κόσμο έρευνα που διεξήγαγε το CSFΙ (Centre for the Study of Financial Ιnnovation) σε συνεργασία με την ΡricewaterhouseCoopers (ΡwC), στην οποία επισημαίνεται ότι τα ρίσκα δεν είναι οικονομικά για τις τράπεζες. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση, η παρέμβαση των κυβερνήσεων, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, για την παροχή βοήθειας προς τις τράπεζες κατατάσσεται στην κορυφή της …

«Η κρατική παρέμβαση ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τράπεζες» | tovima.gr

Την κρατική παρέμβαση χαρακτηρίζει ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τον τραπεζικό κλάδο σε όλον τον κόσμο έρευνα που διεξήγαγε το CSFΙ (Centre for the Study of Financial Ιnnovation) σε συνεργασία με την ΡricewaterhouseCoopers (ΡwC), στην οποία επισημαίνεται ότι τα ρίσκα δεν είναι οικονομικά για τις τράπεζες. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυση, η παρέμβαση των κυβερνήσεων, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, για την παροχή βοήθειας προς τις τράπεζες κατατάσσεται στην κορυφή της λίστας των 30 σημαντικών κινδύνων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η έρευνα βασίζεται στις απαντήσεις 450 ανωτάτων στελεχών από 49 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται εν ενεργεία τραπεζίτες καθώς και παρατηρητές των οικονομικών δεδομένων και εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών, δήλωσαν ότι η «πολιτικοποίηση» των τραπεζών, που είναι αποτέλεσμα των εγγυήσεων και αναγκαίων κρατικοποιήσεων, αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για την οικονομική τους υγεία. Τη συγκεκριμένη άποψη συμμερίζονται όλοι οι συμμετέχοντες στην έρευνα, σε όλες τις σημαντικές τραπεζικές περιοχές, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Οι τραπεζίτες είδαν την κρατική παρέμβαση να διαστρεβλώνει τις αποφάσεις τους περί δανεισμού. Οσοι δεν είναι τραπεζίτες δήλωσαν ότι η κρατική βοήθεια ζημίωσε τις τράπεζες, ενθαρρύνοντας επικίνδυνες συμπεριφορές που αψηφούν τον κίνδυνο. Οι εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών ανησυχούσαν ότι οι κυβερνήσεις θα απέσυραν την υποστήριξή τους στις τράπεζες, προτού καταφέρουν να ανακτήσουν την οικονομική τους ισχύ, επισπεύδοντας άλλη μια κατάρρευση.

Σημειώνεται πάντως ότι είναι η πρώτη φορά που σε σχετικές έρευνες εμφανίζεται η «κρατική παρέμβαση» ως κίνδυνος. Σε δηλώσεις του ο κ. David Lascelles, συντάκτης της έρευνας, χαρακτήρισε «ειρωνεία το γεγονός ότι η κρατική παρέμβαση εμφανίζεται ως κίνδυνοςόταν οι τράπεζες ήταν αυτές που έπρεπε να σωθούν αρχικά», υπογραμμίζοντας: «Υπάρχει όμως σαφώς κρίση στις σχέσεις των τραπεζών με την κοινωνία και θα περάσει πολύς καιρός ώσπου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Ως τότε, οι τράπεζες θα λειτουργούν με ένα οικονομικό μειονέκτημα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk