Αλυσίδα 919 σουπερμάρκετ με ελληνογαλλική σημαία

Το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στο ελληνικό λιανεμπόριοανέρχεται πλέον στα 919 σουπερμάρκετ- δημιουργείται μετά την απόφαση της γαλλικής Carrefour να ενσωματώσει στην κοινοπραξία CarrefourΜαρινόπουλος ΑΕ τα καταστήματα Dia. Παράλληλα αναβαθμίζονται οι σχέσεις του ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου Μαρινόπουλου με τον γαλλικό τόσο στην ελληνική όσο και κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου η Carrefour εκχωρεί στους έλληνες συνεργάτες της την πλειοψηφία της νέας κοινής εταιρείας για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στις γειτονικές χώρες.

Το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων στο ελληνικό λιανεμπόριοανέρχεται πλέον στα 919 σουπερμάρκετ- δημιουργείται μετά την απόφαση της γαλλικής Carrefour να ενσωματώσει στην κοινοπραξία CarrefourΜαρινόπουλος ΑΕ τα καταστήματα Dia. Παράλληλα αναβαθμίζονται οι σχέσεις του ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου Μαρινόπουλου με τον γαλλικό τόσο στην ελληνική όσο και κυρίως στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου η Carrefour εκχωρεί στους έλληνες συνεργάτες της την πλειοψηφία της νέας κοινής εταιρείας για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στις γειτονικές χώρες. Με αυτές τις εξελίξεις φαίνεται ότι ακυρώνονται και οι διάφορες φήμες περί εξαγορών άλλων ελληνικών αλυσίδων.

Αργά χθες το βράδυ ανακοινώθηκε στο γαλλικό χρηματιστήριο, στο Παρίσι, η απόφαση του γαλλικού ομίλου να «παραχωρήσει» τη θυγατρική της Dia Ηellas ΑΕ στην Carrefour- Μαρινόπουλος ΑΕ (οι δύο όμιλοι κατέχουν στην κοινή εταιρεία από 50% η καθεμιά) και τα καταστήματα Dia να μετατραπούν σε σουπερμάρκετ και καταστήματα ευκολίας (convenience stores) Carrefour. Σήμερα στο δίκτυο της Dia Ηellas ΑΕ ανήκουν 381 καταστήματα (από τα οποία τα 126 είναι franchise), τα οποία θα μετονομαστούν σε σουπερμάρκετ με την επωνυμία Carrefour- Μαρινόπουλος και σε καταστήματα ευκολίας (convenience stores) με την επωνυμία Carrefour Εxpress. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως σήμερα η μετοχική σχέση μεταξύ των δύο ομίλων στην Dia Ηellas ΑΕ ήταν εξής: το 80% ανήκε στην Carrefour και το 20% στον όμιλο Μαρινόπουλου. Η εταιρεία πλέον ενσωματώνεται στην Carrefour- Μαρινόπουλος ΑΕ, γεγονός που σημαίνει ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος του ελληνικού ομίλου έναντι του γαλλικού.

Εν τω μεταξύ δημιουργείται νέα εταιρεία μεταξύ των δύο ομίλων για την κοινή τους δραστηριότητα στις βαλκανικές χώρες, στην οποία το 60% ανήκει στον όμιλο Μαρινόπουλου και το 40% στον όμιλο Carrefour. Στόχος είναι η δημιουργία δικτύου υπερμάρκετ και σουπερμάρκετ Carrefour στα Βαλκάνια υπό τη μορφή franchise. Η νέα εταιρεία θα καλύπτει τις αγορές Αλβανίας, Βοσνίας, Κροατίας, FΥRΟΜ, Μαυροβουνίου, Σερβίας και Σλοβενίας. Θυγατρική της νέας εταιρείας θα είναι αυτή που ήδη λειτουργεί στη Βουλγαρία, στην οποία το 80% ανήκει στην Carrefour- Μαρινόπουλος ΑΕ και το 20% απευθείας στη γαλλική Carrefour SΑ.

Οπως μάλιστα σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η δημιουργία της κοινής θυγατρικής εταιρείας αποτελεί ένα ακόμη βήμα της παραδειγματικής συνεργασίας σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία επιτρέποντας στους δύο ομίλους να πετύχουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους στην ελπιδοφόρα αγορά των Βαλκανίων». Επισημαίνεται ότι σήμερα η μόνη ελληνική αλυσίδα σουπερμάρκετ που έχει δραστηριότητα στην περιοχή των Βαλκανίων είναι ο όμιλος Βερόπουλου, στις αγορές της FΥRΟΜ και της Σερβίας, όπου και έχει αναπτύξει ιδιόκτητο δίκτυο καταστημάτων με αξιόλογη παρουσία.

Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, οι δύο όμιλοι, Carrefour και Μαρινόπουλος, συνεργάζονται από το 1993 (αρχικά με την Ρromodes και εν συνεχεία με την Carrefour, όταν οι δύο γαλλικοί όμιλοι συγχωνεύτηκαν) στην Ελλάδα και στην Κύπρο και στην κοινή εταιρεία ανήκουν 35 υπερμάρκετ, 219 σουπερμάρκετ και 284 καταστήματα ευκολίας (convenience stores), με ετήσιο τζίρο το 2009 περίπου 2,2 δισ. ευρώ (2.419 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), ενώ στη Βουλγαρία συνεργάζονται από το 2007.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk