Γκουρμέ τεχνολογία

Τεχνητή μύτη, γνώστης του καλού καφέ, ζητά δουλειά στη βιομηχανία

Ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου παρουσίασαν ένα σύστημα «τεχνητής μύτης» που μπορεί να ξεχωρίσει τι μάρκα είναι ο καφές που οσμίζεται και πόσο έχει καβουρδιστεί -η τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία καφέ για ελέγχους ποιότητας.

Ερευνητές αμερικανικού πανεπιστημίου παρουσίασαν ένα σύστημα «τεχνητής μύτης» που μπορεί να ξεχωρίσει τι μάρκα είναι ο καφές που οσμίζεται και πόσο έχει καβουρδιστεί. Αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη βιομηχανία καφέ για ελέγχους ποιότητας.

Η ηλεκτρονική μύτη, μια βελτιωμένη έκδοση ανάλογων συσκευών είχε παρουσιαστεί παλαιότερα, περιλαμβάνει μια πλάκα με σταγόνες υγρών αντιδραστηρίων τα οποία αλλάζουν χρώμα όταν εκτεθούν σε συγκεκριμένα συστατικά του καφέ.

Κάθε παρτίδα καφέ δημιουργεί έναν μοναδικό συνδυασμό χρωματιστών κουκίδων, ο οποίος θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το ιδιαίτερο μοριακό του αποτύπωμα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Analytical Chemistry.

Οι τεχνικές προκλήσεις ήταν μεγάλες για την ομάδα του δρ. Κένεθ Σούσλικ στο Πανεπιστήμιο του Ίλινοϊ στην Ουρμπάνα-Σαμπέιν. Χρειάστηκε δέκα χρόνια να τελειοποιήσει το σύστημα, δεδομένου ότι το άρωμα του καφέ περιλαμβάνει πάνω από 1.000 ουσίες, των οποίων οι αναλογίες αλλάζουν ανάλογα με το χρόνο καβουρδίσματος.

Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, το άρωμα του καφέ είναι δύσκολο να αναλυθεί με συμβατικές τεχνικές, όπως η αέρια χρωματογραφία και η φασματομετρία μάζας, καθώς οι μέθοδοι αυτές αδυνατούν να ξεχωρίσουν μόρια που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.

Από το ίδιο πρόβλημα έπασχαν εξάλλου και τα παλαιότερα συστήματα τεχνητής μύτης.

Η νέα συσκευή αποτελείται από μια πλαστική πλάκα σε μέγεθος κέρματος, πάνω στην οποία τοποθετούνται στη σειρά σταγόνες από 36 αντιδραστήρια τα οποία αλλάζουν χρώμα όταν εκτεθούν σε πολύ συγκεκριμένες ουσίες. Ορισμένα από τα αντιδραστήρια είναι μεταλλοπορφυρίνες, μια κατηγορία ουσιών στην οποία οφείλεται το χρώμα της χλωροφύλλης και της αιμοσφαιρίνης, ενώ άλλα αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την οξύτητα (pH).

Η τεχνητή μύτη δεν μπορεί να προσδιορίσει άμεσα τη χημική σύσταση του καφέ, θα ήταν όμως ιδανική για τον εντοπισμό ελαττωματικών παρτίδων στη βιομηχανία.

Ανάλογες συσκευές, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσαν να ανιχνεύουν υπολλείμματα εκρηκτικών στον αέρα, να ελέγχουν την ποιότητα των τροφίμων, ακόμα και να διαγνώσουν παθήσεις στην ανθρώπινη ανάσα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk