Επιβεβαίωση Ρεν για σχέδιο βοήθειας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε από χθες έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών της. Ο εκπρόσωπος του αρμοδίου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου κ. Ολι Ρεν δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, ότι το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε επί μακρόν στη διάρκεια της χθεσινής τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι «αν κριθεί αναγκαίο, η Επιτροπή έχει τα εργαλεία και τους μηχανισμούς για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης».

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε από χθες έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών της. Ο εκπρόσωπος του αρμοδίου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου κ. Ολι Ρεν δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες, ότι το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε επί μακρόν στη διάρκεια της χθεσινής τακτικής συνεδρίασης της Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι «αν κριθεί αναγκαίο, η Επιτροπή έχει τα εργαλεία και τους μηχανισμούς για τη διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης». Με τη δήλωση αυτή είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλησε να στείλει δύο μηνύματα προς τις αγορές και ειδικότερα προς τους κερδοσκόπους. Το πρώτο βασικό μήνυμα είναι ότι ο «λόγος τιμής» περί αρωγής στην Ελλάδα που έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αρχίζει να υλοποιείται. Το δεύτερο βασικό μήνυ μα, ότι τη βασική ευθύνη για την οργάνωση της όποιας ενδεχόμενης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα θα την έχει αποκλειστικώς η Επιτροπή και όχι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ορισμένα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής άφησε να εννοηθεί ότι θα κινητοποιηθούν οικονομικά μέσα που έχει ήδη στη διάθεσή της η ΕΕ, χωρίς φυσικά να αποκλείεται και η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών. Μ ε τη χθεσινή απόφασή της η Επιτροπή και η ΕΕ γενικότερα εξακολουθούν να εφαρμόζουν έναντι της Ελλάδας την πολιτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» που ακολουθούν τους τελευταίους μήνες. Οπως η απόφαση της συνόδου κορυφής περί αρωγής στην Ελλάδα ήλθε λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων οικονομικών μέτρων από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, έτσι και η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής ήλθε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Εco/Fin σχετικά με τα επιπρόσθετα μέτρα που θα υιοθετήσει η Ελλάδα.

Τέλος, χθες, ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν εκτιμήσεις της Επιτροπής για τις επιπτώσεις των μέτρων που έχει λάβει η Ελλάδα στον τομέα της ανάπτυξης, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρκέστηκε να πει ότι στις 25 Φεβρουαρίου, όταν θα ανακοινωθούν οι ενδιάμεσες προβλέψεις για τις μεγάλες οικονομίες της ΕΕ, θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες και για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk