ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ

Η «ευλογία» του πληθωρισμού

Η ανακούφιση από το κρατικό χρέος εκτιμάται ότι θα είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση για πολλές χώρες μακροπρόθεσμα, και ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες, όπως η Ελλάδα, η οποία σύμφωνα με ορισμένους δεν έχει άλλη επιλογή από την «εσωτερική υποτίμηση», ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της επιτυγχάνοντας και μια εύλογη δημοσιονομική προσαρμογή.

Για ορισμένους αναλυτές, στις ΡΙGS, τις χώρες που παρουσιάζουν υψηλά ελλείμματα και μεγάλα χρέη (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) και για τις οποίες η ΒΝΡ Ρaribas υπολόγισε το συνολικό κόστος της διάσωσής τους σε 320 δισ. ευρώ, θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλες, όπως π.χ. η Ιαπωνία, το δημόσιο χρέος της οποίας ξεπερνά το 200% του ΑΕΠ, ή οι ΗΠΑ και η Βρετανία, οι οποίες αμφότερες διαθέτουν συνολικό χρέος στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα άνω του 350% του ΑΕΠ.

Τα χρέη λοιπόν θα συνεχίσουν να προβληματίζουν πολλές οικονομίες, καθώς π.χ. ακόμη και στις ΗΠΑ το δημόσιο χρέος από 37% του ΑΕΠ το 2007 θα αυξηθεί σε 60% του ΑΕΠ το 2010, για να φθάσει σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μorgan Stanley το 87% του ΑΕΠ το 2020. Ιστορικά πάντως οι ΗΠΑ δείχνουν μάλλον τον… δρόμο: το 1946 το δημόσιο χρέος τους βρέθηκε στο 108,6% του ΑΕΠ, αλλά σχεδόν 60 χρόνια αργότερα, το 2003, υποχώρησε στο 36% του ΑΕΠ. Αυτό επιτεύχθηκε λοιπόν μέσα από τη μεγαλύτερη αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, καθώς στον λόγο χρέος προς ΑΕΠ ο παρονομαστής αυξήθηκε ταχύτερα από τον αριθμητή. Καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραμάτισε ο πληθωρισμός, ο οποίος αυξήθηκε σε μέσα επίπεδα με ισχυρότερο ρυθμό σε σχέση με το πραγματικό ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, μελέτη της Schroders υπογράμμιζε ότι σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί παγκοσμίως δημιουργούν τις προϋποθέσεις για έναν δομικά υψηλότερο πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, ο οποίος θα μπορούσε να περιορίσει τα χρέη, καθώς άλλη μελέτη της Societe Generale υπολόγισε πως με μέσο πληθωρισμό στο 4% την ερχόμενη δεκαετία το χρέος των νοικοκυριών, των εταιρειών και των κρατών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1/3.

Τα δεδομένα δείχνουν λοιπόν ότι και σήμερα ο υψηλότερος πληθωρισμός θα διευκόλυνε τα πράγματα, βοηθώντας και τις πιο αδύναμες οικονομίες (όπως η Ελλάδα) να προχωρήσουν ευκολότερα σε περικοπές δαπανών σε όρους μετρητών.

mantik@tovima.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk