Συνωστισμός για το ισπανικό 15ετές ομόλογο

Μεγάλη επιτυχία είχε η χθεσινή έκδοση 15ετούς ομολόγου από την ισπανική κυβέρνηση. Φοβούμενη μήπως η αγορά αποδειχθεί καχύποπτη με αποτέλεσμα να αποτύχει η έκδοση, η κυβέρνηση Θαπατέρο προσέφερε στον ομόλογό της απόδοση 4,668%, δηλαδή με spread 85 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο αναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι προσέφερε premium 12 μονάδες βάσης υψηλότερες από το επιτόκιο που είχε διαμορφώσει η αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να σπεύσουν τρέχοντας οι επενδυτές για να επωφεληθούν και να προσελκύσει εν τέλει η κυβέρνηση της Μαδρίτης προσφορές άνω των 13 δισ.

Συνωστισμός για το ισπανικό 15ετές ομόλογο | tovima.gr

Μεγάλη επιτυχία είχε η χθεσινή έκδοση 15ετούς ομολόγου από την ισπανική κυβέρνηση. Φοβούμενη μήπως η αγορά αποδειχθεί καχύποπτη με αποτέλεσμα να αποτύχει η έκδοση, η κυβέρνηση Θαπατέρο προσέφερε στον ομόλογό της απόδοση 4,668%, δηλαδή με spread 85 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο αναφοράς. Αυτό σημαίνει ότι προσέφερε premium 12 μονάδες βάσης υψηλότερες από το επιτόκιο που είχε διαμορφώσει η αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν να σπεύσουν τρέχοντας οι επενδυτές για να επωφεληθούν και να προσελκύσει εν τέλει η κυβέρνηση της Μαδρίτης προσφορές άνω των 13 δισ. ευρώ, ενώ στόχος της ήταν να αντλήσει 5 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για τον πρώτο δημόσιο δανεισμό της Ισπανίας αφότου ξέσπασε η κρίση των ελληνικών ομολόγων- η Ισπανία, ως γνωστόν, μαζί με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ιταλία θεωρούνται από τις αγορές οι «αδύναμοι κρίκοι», από δημοσιονομικής απόψεως, της ζώνης του ευρώ.

«Το γεγονός ότι η Ισπανία αποδεικνύει ότι μπορεί εύκολα να πουλήσει ομόλογα αξίας 5 δισ. ευρώ τα οποία ωριμάζουν στον σχετικά μακρό χρόνο των 15 ετών, προσφέρει σχετική ανακούφιση στην αγορά» δήλωσε στο Βloomberg ο Γκέοργκ Γκρότζκι της εδρεύουσας στο Λονδίνο εταιρείας επενδύσεων Legal & General Ιnvestment Μanagement. Ο διαχειριστής κεφαλαίων πρόσθεσε ότι «αν το ομόλογο πουληθεί καλά στη δευτερογενή αγορά, τότε αυτό θα αποτελέσει ένδειξη ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επενδυτών εξαιτίας των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, θα μπορέσουν να ακολουθήσουν με δικές τους εκδόσεις ομολόγων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk