«'Ερευνα και στην Ελλάδα»

Στο μικροσκόπιο της Eurostat οι κινήσεις της Goldman Sachs για το ελληνικό χρέος

Η Eurostat, εξετάζει «αυτή τη στιγμή και στην Ελλάδα» αν η Goldman Sachs βοήθησε να συγκαλυφθεί το χρέος της χώρας, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια σε προηγούμενες δηλώσεις της είπε ότι έξι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κερδοσκόπησαν με το ελληνικό χρέος.

Στο μικροσκόπιο της Eurostat οι κινήσεις της Goldman Sachs για το ελληνικό χρέος | tovima.gr

Η Eurostat, εξετάζει αυτή τη στιγμή αν η Goldman Sachs βοήθησε να συγκαλυφθεί το χρέος της Ελλάδας, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Eurostat διεξάγει έρευνα στην Ελλάδα, στο υπουργείο Οικονομικών για να εξεταστεί τι ακριβώς έγινε» τόνισε η Λαγκάρντ στον ραδιοσταθμό France Inter.

Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης και τη γερμανική επιθεώρηση Der Spiegel, η Goldman Sachs, η οποία ήταν σύμβουλος της Αθήνας, επέτρεψε στο ελληνικό κράτος να κρύψει την πραγματικότητα του χρέους της.

«Η Eurostat θα εξετάσει αυτό το ζήτημα για να εξακριβώσει πώς μια επενδυτική τράπεζα, στην προκειμένη περίπτωση η Goldman Sachs, βοήθησε την Ελλάδα να διαρθρώσει, να μεταθέσει χρονικά συγκεκριμένες υποχρεώσεις αποπληρωμής» εξήγησε η Λαγκάρντ.

«Πρέπει να μάθουμε αν αυτό ήταν παραποίηση λογαριασμών και αν ήταν νόμιμο ή όχι την εποχή που έγινε. Και αν ήταν νόμιμο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ευνοούσε τη σταθερότητα, πράγμα που πιθανόν δεν συνέβαινε και σε αυτή την περίπτωση, πώς μπορούμε να αποφύγουμε να επαναληφθεί» πρόσθεσε η υπουργός.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει, επικαλούμενο δημοσιεύματα του Τύπου, ότι το 2002, με συμβουλές της Goldman Sachs, η Αθήνα δανείσθηκε 1 δισ. ευρώ χρησιμοποιώντας ένα πολύπλοκο χρηματοπιστωτικό προϊόν που της επέτρεψε να μην εγγράψει τη συναλλαγή στους λογαριασμούς της.

Το «τέχνασμα» αυτό επέτρεψε στην Αθήνα όχι μόνο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας της ζώνης του ευρώ, αλλά και να μεταθέσει στο μέλλον τις προθεσμίες για την αποπληρωμή των χρεών της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk