Με μεικτούς πόρους

Πρόγραμμα επενδύσεων 1,5 δισ. ευρώ στην πράσινη ανάπτυξη

Πρόγραμμα επενδύσεων «πράσινης» ανάπτυξης, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από ιδιωτικά, κρατικά και Κοινοτικά κονδύλια ανακοίνωσαν την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Πρόγραμμα επενδύσεων «πράσινης» ανάπτυξης, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση από ιδιωτικά, κρατικά και Κοινοτικά κονδύλια ανακοίνωσαν την Πέμπτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για εκσυγχρονισμό των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ), με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, την δημιουργία «πράσινων» ΒΙΠΕ για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη επιχειρηματικότητα (440 εκατ. ευρώ) και τη δημιουργία δέκα Ολοκληρωμένων Περιβαλλοντικών Επιχειρηματικών Πάρκων σε ισάριθμα νησιά (560 εκατ. ευρώ). Σε αυτά τα Πάρκα θα συγκεντρώνονται δραστηριότητες παραγωγής ενέργειας με Ανανεώσιμες Πηγές, διαχείρισης απορριμμάτων, παραγωγής βιολογικών προϊόντων και διαχείρισης νερού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας, το πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» θα δημιουργήσει 12.000 νέες θέσεις εργασίας, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 532.000 τόνους το χρόνο και εξοικονομεί 2.000 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα.

Σύμφωνα με τις μελέτες της τράπεζας, ως το 2014 θα γίνουν στην Ελλάδα μας περιβαλλοντικές επενδύσεις 12 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την οικονομία, ο κ.Σάλλας τόνισε ότι είναι καιρός η κυβέρνηση και η επιχειρηματική κοινότητα «να ανοίξουμε πανιά, να επενδύσουμε στον τόπο μας, να πάρουμε κινδύνους και ρίσκα γιατί πάνω απ’ όλα είναι το συμφέρον του τόπου».

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη επισήμανε ότι από τις 200.000 μεταποιητικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα, μόνο 2.500 είναι εγκατεστημένες σε ΒΙΠΕ. Αιτίες είναι οι δυσκολίες στην εξεύρεση γης, η έλλειψη υποδομών (οδικά δίκτυα, ύδρευση, κλπ.) και οι δυσκολίες στη μετεγκατάσταση.

Η κ. Κατσέλη τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα προβλέπει κίνητρα μετεγκατάστασης σε ΒΙΠΕ. Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων θα είναι έτοιμο τις επόμενες εβδομάδες και θα μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο από 35 ημέρες σε 1 ημέρα και τα απαιτούμενα βήματα από 15 σε 2. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, που θα κατατεθεί στη Βουλή ως το Μάιο. Η κ. Κατσέλη είπε ακόμη ότι από τα 900 εκατ. ευρώ που ήταν το Νοέμβριο οι οφειλές προς τις επιχειρήσεις μέσω του αναπτυξιακού νόμου, πριν δύο εβδομάδες πληρώθηκαν 250 εκατ. και τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν μέχρι το Μάιο.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι ένας από τους στόχους είναι να σταματήσει η μεταφορά νερού για την κάλυψη των αναγκών στα νησιά και η αντιμετώπιση των πιεστικών αναγκών για ενέργεια, νερό και τρόφιμα που δημιουργούνται το καλοκαίρι, στην αιχμή της τουριστικής περιόδου.

Για τα φωτοβολταϊκά

Όπως δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου η κ. Μπιρμπίλη, το το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα κατατεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής την επόμενη εβδομάδα. Όπως είπε, η δημόσια διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί και είναι θέμα εβδομάδων να γίνει νόμος του κράτους.

Απαντώντας στις αιτιάσεις που έχουν διατυπώσει επιχειρηματίες του χώρου των φωτοβολταϊκών για το νέο τρόπο τιμολόγησης της ενέργειας η κ. Μπιρμπίλη ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται σε διαβούλευση και ότι η κατεύθυνση του υπουργείου παραμένει υπέρ της ενίσχυσης των επενδύσεων μέσω του τιμολογίου αγοράς της παραγόμενης ενέργειας.

Νωρίτερα, ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών έκανε λόγο σε ανακοίνωση για αναξιοπιστία και υπαναχωρήσεις του ΥΠΕΚΑ που απειλούν την αγορά φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο η δραματική μείωση των τιμών πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά, ακυρώνει στην πράξη τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Η υπαναχώρηση του ΥΠΕΚΑ από τις προτάσεις που το ίδιο κατέθεσε για δημόσια διαβούλευση τον Δεκέμβριο και οι οποίες μιλούσαν ρητά για μη αλλαγή των όρων τιμολόγησης των φωτοβολταϊκών, θέτει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα χιλιάδων επενδύσεων» εκτιμά ο ΣΕΦ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk